Geen slachtoffers bij instorting parkeergarage St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Bij het instorten van een deel van de parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein afgelopen zondagavond, zijn er ‘vermoedelijk geen’ slachtoffers gevallen. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). ‘Er zijn geen berichten bij ons binnengekomen dat er iemand vermist is of niet thuis is gekomen’ vervolgt de woordvoerder.

De betaalde parkeergarage van Q-Park op het terrein van het ziekenhuis heeft zes verdiepingen en wordt door zowel bezoekers als personeel van het ziekenhuis gebruikt.

Bugemeester Marijke van Beukering: “We zijn erg opgelucht dat de Veiligheidsregio heeft verklaard dat er geen slachtoffers zijn. Natuurlijk is de schrik en de materiële schade voor betrokkenen nog steeds heftig. Voorlopig is de parkeergarage niet toegankelijk, we zijn met het St. Antoniusziekenhuis in overleg over andere parkeermogelijkheden voor de komende tijd. Erg fijn dat het St. Antonius heeft kunnen zorgen dat de spoedeisende hulp open blijft. Het onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren, loopt.”

Inmiddels is de parkeergarage afgesloten

VRU: ‘Onderzoek bevestigt: Geen personen betrokken bij instorting’
‘Er is op verschillende manieren onderzocht of er mensen bij de instorting betrokken waren. Het ziekenhuis heeft zijn personeel gebeld, USAR heeft met meerdere honden gezocht, maar geen enkele hond sloeg aan op een menselijk spoor. Camerabeelden en dronebeelden toonden geen voertuigen of personen, en er zijn geen vermissingen bij de politie gemeld. Op basis van deze informatie mogen we concluderen dat er niemand aanwezig was toen de helling instortte. De hulpdiensten hebben de parkeergarage inmiddels overgedragen aan de eigenaar.’

Op het moment van het ongeluk was er naar verluid één man aanwezig in de garage. Die wist ongedeerd naar buiten te komen en maakt het volgens de woordvoerder van de VRU goed: ‘Hij is inmiddels thuis en hevig geschrokken.’ Lange tijd werd gevreesd dat er mogelijk nog auto’s en inzittenden onder het puin van de betonnen platen zouden zitten. ‘Maar dat is niet het geval.’

Specialistische teams van onder meer Urban Search and Rescue Nederland (USAR) hebben met drie honden in de garage gezocht. ‘Die zijn nergens op aangeslagen’, aldus de woordvoerder. Lange tijd konden er geen hulpverleners het gebouw in om te zoeken, omdat gevreesd werd dat het pand kon instorten. Bij het ongeluk vielen de rijhellingen van zes verdiepingen om nog onbekende reden op elkaar.

Rond 02.30 uur vannacht kon met enige zekerheid gezegd worden dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De parkeergarage is inmiddels overgedragen aan Q-Park, de eigenaar van de parkeergarage bij het ziekenhuis. De parkeergarage blijft voorlopig dicht vanwege gevaar en onderzoek. Auto’s die nog in de parkeergarage staan kunnen niet naar buiten.

Geplande behandelingen afgezegd, maar spoedeisende hulp wel open
Het St. Antonius Ziekenhuis is vandaag alleen geopend voor spoedeisende hulp. Dat zegt het ziekenhuis op haar website. De parkeergarage is na de instorting van vannacht niet te gebruiken, waardoor alle geplande behandelingen zijn afgezegd. Alleen behandelingen die echt niet kunnen wachten gaan door. Dit zijn behandelingen als hemodialyse, dialyse en interventiecardiologie.

Het ziekenhuis roept mensen op alleen naar het ziekenhuis te komen als dat echt nodig is. Bezoekers wordt gevraagd om zo veel mogelijk met het openbaar vervoer of op de fiets te komen.

‘We zijn erg geschrokken en opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen’, reageert bestuursvoorzitter Luc Demoulin. Het ziekenhuis begrijpt dat patiënten, bezoekers en medewerkers ook erg zijn geschrokken. En heeft ervoor gezorgd dat alle aanwezigen in het ziekenhuis die nog naar huis moesten, thuis konden komen.

Oorzaak nog niet bekend
Volgens de woordvoerder is een gebied van 50 bij 8 meter rondom de helling in de garage onveilig verklaard. Over de oorzaak is nog niets bekend. Daar wordt onderzoek naar gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De politie gaat de garage afzetten met hekken, waarop de hulpdiensten de garage overdragen aan Q-Park. Op beelden zijn grote stapels stenen in de parkeergarage te zien.

Afgelopen nacht werd ook nog een minuut stilte gehouden, om te horen of eventuele slachtoffers om hulp riepen. Meerdere mensen waren naar het ziekenhuis gekomen, maar het ziekenhuis riep mensen op om niet naar de garage te gaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk