Parkeergarage deels ingestort bij St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein

Zondagavond rond 21.45 uur zijn meerdere verdiepingen ingestort van de parkeergarage van Q-Park naast het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. De veiligheidsregio Utrecht (VRU) laat onze redactie weten dat het nog niet duidelijk is of door het instorten personen gewond zijn geraakt. Het ziekenhuis heeft in het weekend bezoekuren tussen 15.00 uur en 20.00 uur. Wel zijn een groot aantal voertuigen bedolven onder het puin van het betonnen vloerdek.

Burgemeester Marijke van Beukering laat weten: “Ik ben vanavond erg geschrokken van het bericht over het instorten van de oprij-hellingen van de parkeergarage bij het St.-Antonius. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. We hopen dat er geen mensen bij betrokken zijn. Ik wil nu alle ruimte bieden aan de hulpdiensten om hun werk te doen en wens hen daarbij veel succes en sterkte.”  Mensen met medische klachten worden opgeroepen naar de locatie in Leidsche Rijn te gaan, meldt het St. Antonius Ziekenhuisziekenhuis.

Direct na de melding heeft de politie de omgeving afgezet. Ook is niet duidelijk of er personen in de parkeergarage aanwezig waren. Hulpdiensten zijn groots opgeschaald om hulp te verlenen. Het is nog onduidelijk hoe enkele verdiepingen van de parkeergarage konden instorten.

Omstanders laten onze redactie weten dat zij eerder op de avond twee harde knallen hoorden. Kort daarop veel sirenes. Direct daarna cirkelde een helikopter boven het gebied. Een speciaal team van de brandweer is gearriveerd om te kijken hoe de parkeergarage binnengetreden kan worden. Ook USAR, het Urban Search and Rescue team is aanwezig. Zij zijn gespecialiseerd in rampen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn en werden ook ingezet bij de aardbevingen in Turkije.

Foto’s: Regio Nieuws Utrecht voor pen.nl

De Veiligheids Regio Utrecht laat weten dat alle oprij-hellingen van de zes verdiepingen zijn ingestort. Een speciaal team van de brandweer onderzoekt momenteel of het veilig is om de parkeergarage te binnen te gaan. Rond 23.15 uur kon hierover nog geen mededeling over worden gedaan.

Een droneteam van de brandweer is ingezet om vanuit de lucht de omvang in kaart te brengen. Ook zijn er speurhonden ingezet. Met een hoogwerker wordt een inspectie van het dak uitgevoerd. Rond 23.20 uur werd scenario GRIP-1 aangekondigd.

Bij GRIP 1 is samenwerking nodig tussen de hulpdiensten op de plek van de gebeurtenis. Denk aan een brand in een flatgebouw. Maar om die hulp op de juiste manier te organiseren, moeten de hulpdiensten goed samenwerken. Daarom richten de diensten een zogenaamd ‘Commando Plaats Incident’ (CoPI) in op de plek van het incident, waarbij één persoon de leiding krijgt. De Mobiele Commando Unit (MCU) komt dan ter plaatse, een soort ‘crisiscentrum op wielen’.

Onderzoek naar veiligheid vloer parkeergarage
Ruim 7 jaar geleden is er onderzoek gedaan naar de veiligheid van de vloer van de parkeergarage in Nieuwegein. Dat werd gedaan omdat deze Q-Park garage dezelfde soort vloer heeft als de parkeergarage die in 2017 instortte bij Eindhoven Airport. Na onderzoek werd geconcludeerd dat de zogenaamde ‘Bubbledeckvloer’  in de parkeergarage in Nieuwegein veilig was.

Bubbledeckvloeren zijn gemaakt van prefab betonnen platen die zijn voorzien van wapening en gewichtsbesparende kunststof bollen. In hoeverre het gebruik van deze draagconstructie ook nu een rol heeft gespeeld bij het instorten van het gebouw in Nieuwegein is niet duidelijk. Ook niet of elektrische auto’s, die veel zwaarder zijn invloed hebben gehad op het instorten van de hellingen.

Rond middernacht was het nog niet duidelijk of er eventuele gewonden of slachtoffers zijn gevallen in de parkeergarage bij her St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Later meer.

Foto’s: Regio Nieuws Utrecht voor pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk