Fietsersbond: ‘Een fietstunnel bij de Liesbosch: van Nieuwegeinse motie tot verkiezingsresultaat?’

Aankomende donderdag 14 maart 2019 vindt er raadsinformatieavond plaats bij DownUnder in Nieuwegein. Tijdens deze bijeenkomst zullen de verschillende scenario’s voor een doorgaande fietsverbinding bij de Zuidelijke ontsluitingsweg Liesbosch gepresenteerd worden. Onder deze Zuidelijke ontsluitingsweg, nu in aanleg naast de Hornbach, ziet de Fietsersbond het liefst een tunnel en geen oversteekplaats met verkeerslichten.

Verschillende stakeholders, waaronder de provincie Utrecht, Fietsersbond Nieuwegein, en Laagraven Investment, werden hiertoe opgeroepen middels een motie van de gemeenteraad. De Fietsersbond roept op om deze drukke weg te voorzien van een fietstunnel. Eerder deelden de leden van de Fietsersbond al wortels uit bij de huidige tunnel verderop. In het nieuwe traject zullen de fietsers moeten wachten (wortelschieten) bij het verkeerslicht om de drukken N408 over te steken.

Begin 2018 stuurde de Fietsersbond al een open brief aan de raads- en Statenleden van Nieuwegein en provincie Utrecht en vertegenwoordigers van Laagraven Investment. Hierin uitte de fietsersbond Nieuwegein haar bezorgdheid over het niet verlengen van de fietstunnel onder de Laagravenseweg tussen Houten en Nieuwegein.

Clarion Wegerif van de Fietsersbond in Nieuwegein: ‘Met 2850 fietsers per etmaal is de fietsverbinding de op één na drukst bereden in- en uitvalsweg voor fietsers van en naar Nieuwegein, na de Jutfasebrug (8000 (brom)fietsers per etmaal) en vóór de Nieuwe Heemsteedsebrug (1500 (brom)fietsers per etmaal). De route wordt veel gebruikt door scholieren en forenzen van en naar Nieuwegein, Houten, de Uithof, De Bilt, Bunnik en Utrecht-Oost. Het weggedeelte fungeert daarmee als een regionale draaischijf voor het fietsverkeer.’

Fietstunnel bij Hornbach
In het rapport worden meerdere scenario’s besproken. De voorkeur van de Fietsersbond gaat uit naar de goedkoopste tunnelvariant op de plek van de gelijkvloerse kruising-in-aanleg naast de Hornbach.

‘Voor zo’n fietstunnel is nog geen financiering; wel noemen zowel VVD als GroenLinks de fietsroute in hun Provinciale Staten-verkiezingsprogramma en hebben D66, PvdA, CDA, SP en ChristenUnie de fiets in hun programma hoog in het vaandel staan’ aldus Wegerif.

Wegerif roept de Nieuwegeinse raadsleden op om bij hun kandidaat-collega’s in de Staten de tunnelvariant onder de aandacht te brengen. ‘Het zou toch mooi zijn als al die fraaie fietsbeloftes een concrete uitwerking krijgen in het nieuwe coalitieakkoord?’ aldus Wegerif.

One thought on “Fietsersbond: ‘Een fietstunnel bij de Liesbosch: van Nieuwegeinse motie tot verkiezingsresultaat?’

  1. Linda

    Ik zie uit veiligheidsoverwegingen juist liever een oversteekplaats i.p.v. een potentieel aanrandingstunneltje. Als vrouw mijdt ik dit soort tunnels juist want ik voel me daar niet veilig.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren