Feit of fictie: zo kun je nepnieuws ontmaskeren

De menselijke technologie kan de snelheid van het licht niet overschrijden, maar het lijkt soms alsof onze informatiestroom het op zijn minst kan evenaren. Het onderscheid maken tussen betrouwbare berichtgeving en nepnieuws kan dan ook heel moeilijk zijn. Zeker als het gaat over Bitcoin nieuws, financiële berichtgeving en politieke actualiteit. Dan is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn.

Bitcoin

De waarheid achterhalen
Bij het herkennen van betrouwbaar nieuws is het kennen van de bron cruciaal. Websites die bekendstaan om hun nauwkeurigheid en transparantie, zoals gevestigde nieuwssites en officiële platformen, zijn doorgaans betrouwbaar. Wees altijd waakzaam voor minder bekende websites met excessieve advertenties of sensationele koppen die emotionele reacties uitlokken. Deze websites zijn vaak minder betrouwbaar. Neem eventuele bronvermeldingen door en beoordeel de gebruikte bronnen. Google biedt bovendien de mogelijkheid om een Reverse Image Search uit te voeren. Dit staat je toe om de oorsprong van gebruikte afbeeldingen op het spoor te komen.

Vergelijk informatie en wees kritisch
Als je op basis van de bron belangrijke beslissingen wilt nemen, is het altijd aan te raden om ook op zoek te gaan naar andere bronnen die het een en ander bevestigen of weerleggen. Leg de informatie dan naast elkaar. Als het verhaal nergens anders te vinden is of als de details aanzienlijk verschillen, heb je mogelijk te maken met fake news. Bij financiële berichtgeving is het niet ongewoon dat fake platformen foute koersen weergeven. Ze laten bijvoorbeeld doorschemeren dat de Bitcoin koers alleen maar is gestegen en dat grote winsten zijn gegarandeerd. Soms manipuleert men grafieken op zo’n manier dat ze misleidend zijn. Betrouwbare platforms bieden juiste grafieken en koerswaarden. Ze doen dit op een objectieve manier, terwijl je ook zelf het koersverloop verder kunt analyseren.

Lees voorbij de kop
Soms is de informatie wel juist, maar is de kop enigszins misleidend. Dat komt omdat websites leven van de kliks. Daarom spreken we ook wel van clickbait. Men verleidt je dan met een sensationele kop om je tot klikken aan te zetten. De echte inhoud van het artikel onthult vaak meer en bevat meer nuances. Daarom is het belangrijk om nooit conclusies te trekken op basis van alleen de koppen, maar om ook het artikel zelf te lezen.

Let op voor biases en algoritmes
Door je bewust te zijn van eventuele biases, kun je beter begrijpen hoe informatie gepresenteerd wordt en waarom bepaalde aspecten worden benadrukt of juist worden weggelaten. Zeker in de Amerikaanse pers is er vaak sprake van een politieke voorkeur. Soms worden influencers betaald om bepaalde informatie te verspreiden. Ze zijn dan niet altijd objectief. Let ook op voor algoritmen, zeker bij het gebruik van sociale media. Dergelijke platformen geven extra inhoud weer op basis van wat je liket, wat je leest en waarop je reageert. Hierdoor krijg je mogelijk enkel de informatie te zien die foute berichtgeving bevestigt, omdat andere informatie voor jou achterwege wordt gelaten. Dit wordt ook wel een echokamer genoemd. Ga daarom altijd zelf actief op zoek naar andere bronnen en vertrouw nooit alleen op wat je op sociale media ziet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk