Eigen bijdrage voor Wmo begeleiding en kortdurend verblijf herzien

Deze week besloot het college om de eigen bijdrage voor Wmo begeleiding en kortdurend verblijf te herzien. De eigen bijdrage bestaat uit een inkomens afhankelijk deel en een deel onafhankelijk. De inkomensafhankelijke bijdrage in Nieuwegein is lager dan het landelijke gemiddelde. Begin 2016 onderzoekt de gemeente Nieuwegein welke inwoners er met name op achteruit zijn gegaan in 2015 en hoe dit te compenseren is. In de brief die betrokken inwoners ontvangen is gevraagd om hiermee te helpen.

De gemeente Nieuwegein vindt het belangrijk dat inwoners geen onnodige drempel ervaren bij de toegang tot ondersteuning. Daarom houdt Nieuwegein de eigen bijdrage voor haar inwoners zo laag als mogelijk door het inkomensafhankelijke deel van de eigen bijdrage in Nieuwegein lager te stellen dan het landelijke gemiddelde. En daarom besluit ze nu ook de eigen bijdrage in 2016 terug te brengen naar het gemiddelde niveau van 2014 (zoals onder de AWBZ). Zo wordt de forse stijging van de eigen bijdrage ongedaan gemaakt die bij sommige inwoners het geval was door de overgang naar de AWBZ. De eigen bijdrage wordt aangepast per 1 februari 2016.

Er zijn signalen op landelijk maar ook op gemeentelijk niveau binnengekomen dat een groep inwoners geconfronteerd is met een soms forse stijging van de eigen bijdrage in 2015. Dit viel rauw op hun dak en er was geen sprake van een zachte overgang. De gemeente Nieuwegein vindt het belangrijk dat dat inwoners geen onnodige drempel ervaren bij de toegang tot ondersteuning. Om deze reden is er besloten om de eigen bijdrage in 2016 terug te brengen naar het niveau van 2014 (zoals onder de AWBZ).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk