Duimendraaien voor Nieuwegeinse tuinders: kan oogst de prullenbak in?

Het zijn spannende dagen voor Amateurtuindersvereniging Galecop in Nieuwegein. Gisteren woedde er een grote brand in een berg met tuinafval bij een naastgelegen recyclingbedrijf. De roet die daar bij vrijkwam heeft de gewassen mogelijk zo vervuild dat alles oneetbaar is.

“Ja, dat zou niet leuk zijn, want dan moet je groenten gaan kopen in de supermarkt. Dat zou ik wel heel erg teleurstellend vinden”, zegt volkstuinder Cees van Oers.“Daarbij heb je dan dus een hoop kosten gemaakt voor niks: je tuinhuur en je contributie.”

MONSTERS
Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft gisteren monsters genomen uit de volkstuintjes. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek naar de vervuiling van de gewassen na het weekend bekend worden. Tot die tijd wachten de volkstuinders in spanning af. Voorzitter van de tuindersvereniging Niek Mollers is positief en denkt dat het wel goed komt.

“Op het eerste oog is er niets te zien. De gewassen zien er normaal uit. We hebben de hoop dat de rook overgewaaid is en dat het daardoor meevalt. Maar uiteindelijk moet het onderzoek uitwijzen of dat ook zo is.”

TOMATEN
Het advies is dan ook om tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn geen groenten of fruit uit de tuinen op te eten. En daar houdt ook tuinder Kees zich aan. “Ik heb wel wat tomaten geplukt maar neem ze pas mee totdat ik zeker weet dat ik ze mag eten.”

“Ik heb er trouwens niet zo’n hard hoofd in. Het is groen vuil dat is verbrand en geen plastic. En we hebben een behoorlijke plensbui gehad. Dat schoont de boel ook weer op. Maar goed als het wél foute boel is? Tja, er zijn ergere dingen, en heb je gewoon pech gehad.”

Foto: Peter Knieriem. Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren