De leukste tips voor het afscheid van groep 8 van de basisschool

Kinderen in het laatste jaar van de basisschool gaan een spannende tijd tegemoet. De eindtoets, het advies voor de middelbare school en dan uiteindelijk ergens eind juni het definitieve afscheid van de school waar de meesten 8 jaar hebben rondgelopen. Afscheid van klasgenootjes en van juffen en meesters met als vooruitzicht na de zomervakantie een nieuwe school. Voor sommige kinderen is die overstap heel groot, anderen kunnen niet wachten. Hoe dan ook is het afsluiten van de basisschool de afsluiting van een tijdperk. Daar wil je later mooie herinneringen aan hebben.

De leukste momenten verzamelen
Je kunt samen met de kinderen van groep 8 een glossy maken waarin alle kinderen een leuke herinnering delen aan hun basisschool. Wie waren je beste vrienden en wat voor kattenkwaad heb je uitgehaald wat je nu wel durft op te biechten? Daarnaast is het natuurlijk leuk als elk kind vertelt naar welke middelbare school hij of zij gaat en wat voor dromen er zijn voor de toekomst. Wat wil je worden? Hoe ga je dat aanpakken en welke vakken op de middelbare school zijn daarvoor belangrijk? Bij een reünie jaren later kan de glossy nog eens worden doorgebladerd om te zien of ieders dromen zijn uitgekomen.

De traditionele eindmusical
Al generaties lang voert groep 8 in de laatste week op de basisschool een eindmusical op. Bij dit huzarenstukje worden ouders, grootouders en natuurlijk broers en zussen uitgenodigd om de kinderen van groep 8 te zien schitteren. Voor sommigen is de musical een beproeving, anderen vinden het fantastisch en zien het als een opstapje naar een carrière in de spotlights. Docenten kunnen putten uit een ruim aanbod aan musicals die kunnen worden ingestudeerd. Een creatieve juf of meester gaat zelf aan de slag met het schrijven van een eigen scenario. Vandaag de dag is er vaak wel een handige vader of moeder met videoapparatuur die een professionele opname kan maken van de uitvoering van de musical zodat die later online kan worden teruggekeken. Ook dat is natuurlijk leuk om vele jaren later nog eens terug te zien.

Cadeautjes voor de juf of meester
Niet alleen in groep 8, maar ook in andere groepen worden juffen en meesters op de laatste dag voor de vakantie overladen met cadeaus. Lief bedoeld, maar je zit misschien niet te wachten op 25 maxi chocoladerepen, doosjes bonbons. Bloemen of lekkere luchtjes. De kinderen kunnen ook een afscheidsboek groep 8 maken met een foto van elk kind en een kort stukje waarin ze de meester of de juf bedanken voor het afgelopen jaar. Ook in zo’n afscheidsboek kunnen de kinderen vertellen wat hun toekomstdromen zijn. Leerkrachten staan erom bekend dat ze kinderen aan wie ze ooit lesgaven zelfs tientallen jaren later nog herkennen. Het is voor hen heel leuk om terug te denken aan het afscheidsboek en dan te horen of de dromen van toen zijn uitgekomen. Zo’n afscheidsboek kun je natuurlijk ook maken zonder dat de leerkracht dit weet, zodat de verrassing extra groot is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk