De ‘Kruipende Man’ alias ‘Jopie, de rode reus’

In Park Galecopperzoom in de wijk Galecop ligt een groot beeld, genaamd ‘Kruipende Man.’ Het beeld, één van de vele openbare kunstwerken die Nieuwegein rijk is, kreeg de bijnaam ‘Jopie, de rode reus’, verzonnen door prijsvraagwinnaar Tonino Russo. Het kunstwerk, dat deel uitmaakt van het Buitenmuseum van Nieuwegein, is gemaakt door Joep van Lieshout (1963). Het ligt in het gras met armen en benen uitgestrekt en is 10 meter lang. Het gaat hier om een grote figuur met een rood glanzende huid die al van verre te zien is. Er zijn geen details van de figuur weergegeven.

Het beeld is typerend voor het werk van Atelier van Lieshout die veel plekken in Nederland fleuriger heeft gemaakt met zijn grote beelden van polyester. Het is een kunstwerk, dat kinderen aanspreekt en waarop kan worden gespeeld. Atelier van Lieshout maakte het kunstwerk in 2004 in opdracht van de gemeente Nieuwegein.

Atelier Van Lieshout (AVL) werd in 1995 opgericht door Joep van Lieshout. AVL krijgt internationaal erkenning voor de handgemaakte polyester sculpturen en installaties die het midden houden tussen kunst, architectuur en design. De kunstwerken belichamen ideeën over kunst en de samenleving: van de gebruiks-sculpturen uit de jaren tachtig en de Mobile-homes uit de jaren negentig tot de vrijstaat AVL-Ville (2001) en het meer recente Slave City (2003-2008). AVL is internationaal bekend en actief in het veld van de hedendaagse kunst, design en architectuur.

Van Lieshout is beeldhouwer, designer en visionair. Op zijn zestiende werd Joep van Lieshout aangenomen aan de Rotterdamse Academie voor de Kunsten. Na zijn afstuderen werd hij al snel bekend met zijn functionele sculpturen. Hij ontving al vele prijzen, van aanmoedigingsprijzen (de Charlotte Köhler award in 1991 en Prix de Rome basisprijs in 1992) tot specifiekere stromingsprijzen (Harrie Tillieprijs in 2015). Van Lieshout maakt ook graag objecten die een rol in “de gewone mensenwereld spelen”, zoals de Office Chair, AVL workbench of de statistocrat lampen. Geliefd door vele interieurarchitecten.

Oscar Ruiters, onze Drone-filmer binnen De Digitale Stad Nieuwegein, maakte een impressie van het kunstwerk aan de Galecopperzoom. Uiteraard vanuit de lucht, deze ziet u hierboven.

Atelier van Lieshout

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk