Column Willeke Stadtman” ‘In tijden van corona (43)’

Wat is er mis gegaan? Wie heeft in godesnaam het bericht uit laten lekken dat de terrassen op 21 april open zouden kunnen? Was het ons aller hoofd Uitlek, waren het de misplaatste ‘slips of the tongue’ van het kabinet zelf, of had iemand bij het ministerie van VWS niet goed begrepen dat versoepelen bij stijgende besmettingscijfers en volle ziekenhuizen niet voor de hand ligt?

Ik heb met grote aandacht gekeken naar de persconferentie van 13 april, waar twee lonely cowboys, die in kleding en gedrag steeds meer op elkaar gaan lijken, meer vragen oproepen dan ze willen of kunnen beantwoorden.

Mag ik even?

Waarom worden alle deskundigen genegeerd, die pleiten voor alvast één prik voor iedereen zodat de kans op ernstige complicaties van besmetting uitblijft? Zodat de samenleving eerder open kan?

Waarom worden alle deskundigen genegeerd, die pleiten voor het met voorrang vaccineren van kwetsbare mensen onder de 60 en mensen die extreem dik zijn? Waarom worden alle deskundigen genegeerd, die zeggen dat trombose een dusdanig zeldzame bijwerking is dat zij het besluit om te stoppen met Astrazeneca bij 60-minners onbegrijpelijk vinden? Waarom wordt niet verteld dat de kans op trombose bij het gebruik van de pil duizendmaal hoger ligt? Waarom wordt niet gezegd dat de kans op trombose na vaccinatie net zo groot is als de kans om door de bliksem te worden getroffen?

Waarom presenteren Rutte en de Jonge bij vol bewustzijn een openingsplan waarvan ze nu al weten dat zo’n plan volstrekt onhaalbaar is? Dat ze ons knollen voor citroen verkopen? Dat het doekjes voor het bloeden zijn?

Wie heeft het onzalige idee bedacht om zo’n 900 miljoen euro uit te geven aan grootschalige proefevenementen waarvan de uitkomst nutteloos is, als de schatting is dat we over 5 maanden allemaal gevaccineerd zijn (en de uitkomst van die proeven dus onbruikbaar is).

Het heeft immers ook geen zin om met een ingegipst been dagelijks naar het ziekenhuis te gaan als je weet dat het gips er over 8 weken gewoon af mag. Kan die glunderende oud-commandant van de strijdkrachten, Tom Middendorp, die de proefevenementen organiseert, niet beter ingezet worden bij een strak geleide militaire operatie met als motto, missie en doel: prikken, prikken, prikken?

Hoe zou er eigenlijk gehandeld zijn als corona met name dodelijke slachtoffers onder jong volwassenen had gemaakt?

Hoe kan het dat het RIVM niet kan tellen? Dat er ineens 3,9 miljoen prikken gezet zijn in plaats van 3,1 miljoen? En dat de Jonge heel blij is dat we weer in het ‘linker rijtje’ staan?

Waarom zeggen Rutte en de Jonge niet gewoon dat ze het spoor geheel bijster zijn? Dat zij, en het RIVM inmiddels alle scherpte missen om de juiste beslissingen te nemen. Snappen ze eigenlijk wel dat burgers de vaccinatiestrategie niet meer kunnen volgen? Dat niemand meer weet waar hij aan toe is?

Misschien moeten we nog een 79-jarige ‘opgraven’: iemand met een frisse blik, iemand die een einde kan maken aan deze verzamelde narigheid.

Met vriendelijke groet Willeke Stadtman

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

One thought on “Column Willeke Stadtman” ‘In tijden van corona (43)’

  1. Rob

    Prima column, helemaal mee eens!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk