Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (34)’

Voor wie de reclame gemist heeft: ‘CoronaClean naar opa en oma rond de kerst of voor een toast op het nieuwe jaar? Speciaal voor de feestdagen hebben we de prijzen voor de gouden standaard pcr-test verlaagd.’

CoronaClean biedt tot 31 december vanaf twee personen zelfs groepstestkorting. Misschien een tip voor een uitje! Ook leuk: nachtelijk winkelen bij Jumbo Foodmarkt in Breda. Dat had ene Sandra nog op haar bucketlist staan. ‘Ik heb er met twee vriendinnen een feestje van gemaakt, eerst een gloeiwijntje in de auto, en dan de winkel in. Doet het toch een beetje aan een kerstmarkt denken.’ Armoe troef.

Er stond een lijstje in de krant: negen christelijke gemeenten in de top -10 van gemeenten met de meeste besmettingen. Denk aan de biblebelt. Volgens ingewijden uit bijvoorbeeld Urk en Scherpenzeel heeft dat niets te maken met religie, maar met grote gezinnen. Veel mensen bij elkaar in één huis leidt tot meer besmettingen. En grote gezinnen betekent ook veel jongeren, en die hebben er nu eenmaal lol in om op zaterdagavonden extreem zwaar vuurwerk af te steken. Volgens een dominee ‘moeten ze wat nu de kroegen en de vele illegale barretjes dicht zijn.’

En in Barneveld en Staphorst wordt er onverminderd enthousiast fysiek door gekerkt met tweehonderd mensen tegelijk vanwege de godsdienstvrijheid, die het kabinet hoger waardeert dan het belang van de gezondheid van álle burgers.

Vandaag is het de 13e dag van totale lockdown. Voor de gezelligheid trekt de storm Bella over het land, waardoor het vandaag vanwege code geel vermoedelijk iets minder druk is op de weg. Uit onderzoek blijkt dat de instructie blijf thuis niet beklijft. Misschien in ons hoofd, maar niet in ons gedrag. Er wordt minder thuisgewerkt dan tijdens de eerste lockdown. In plaats van de gesloten niet-essentiële winkels verplaatsen we ons vrij massaal naar de supermarkten, die in de week van 14-20 december een record omzet haalden van 1,02 miljard.

We trekken eropuit in de auto en reizigers maken ongeveer twee keer zoveel gebruik van het OV als in maart tijdens de eerste lockdown.

We bleven wel iets meer thuis, maar dat kwam waarschijnlijk vooral door de regen van de laatste tijd, want de parkeerplaatsen bij de bossen konden gewoon open blijven.

Het plaatsvervangend schaamrood staat me voortdurend op de kaken. Op 21 december keurde het Europees Geneesmiddelenbureau het Pfizer-vaccin goed. Duitsland, Hongarije en Slowakije stroopten de mouwen op en inmiddels wordt er in vrijwel de hele Europese Unie volop gevaccineerd.

In Nederland was het groot nieuws dat er ergens in Oss een zeer geschikte plek is om de vaccins doeltreffend gekoeld op -70 graden op te slaan totdat we op 8 januari op maar liefst drie (!) locaties met prikken kunnen beginnen. En volgens de Jonge kunnen we op 18 januari opgeschaald zijn naar vijfentwintig locaties.

Bravo!

Sluiten we het jaar 2020 toch nog positief af.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!