College stelt vestigingscriteria voor coffeeshops vast

Met de bedoeling om de overlast als gevolg van handel in en gebruik van soft drugs beheersbaar te maken, heeft de gemeenteraad van Nieuwegein in zijn vergadering van 22 mei 2003 besloten het nulbeleid (verbod op vestiging van coffeeshops) te verlaten. De raad heeft aangegeven de vestiging van één of meerdere coffeeshops binnen de gemeente Nieuwegein toe te willen staan. De raad heeft het college gevraagd met een uitwerking hiervan te komen.

Met het toestaan van één coffeeshop denkt het college nu tegemoet te komen aan enerzijds de wens van de meerderheid van de gemeenteraad om de nul-optie los te laten en anderzijds de wens van een grote minderheid van de raad, die de nul-optie niet wenst los te laten.

In verband met de beheersbaarheid, stelt het college de raad voor om de volgende vestigingscriteria voor een coffeeshop vast te stellen:

a) Geen vestiging van coffeeshops in een woonstraat.

b) De specifieke locatie van een coffeeshop expliciet toetsen aan de situering ten opzichte van scholen, sportzalen, kerken en locaties of plaatsen waar activiteiten voor jeugdigen worden georganiseerd (zoals Time Out). Coffeeshops moeten op een afstand van hemelsbreed minimaal 250 meter worden gesitueerd.

c) De locatie van een coffeeshop is niet toegestaan in winkelcentra (vestiging aanpalend aan een winkelcentrum is toegestaan).

d) Uitsluitend vestiging van een coffeeshop in een pand met horeca-bestemming.

e) Uitsluitend vestiging van een coffeeshop in een pand dat voldoet aan de inrichtingseisen die gesteld worden aan horecabedrijven.

f) Naast het voldoen aan de inrichtingseisen die gesteld worden aan horecabedrijven, dient de coffeeshop te voldoen aan de volgende nadere inrichtingseisen: plattegrondbeschrijving van het pand, goede verlichting, parkeergelegenheid, vrije toegang tot openbare weg. Het college heeft deze criteria vastgesteld.

De wethouders Van Rooijen (GroenLinks) en Van Linge (VVD) nemen met betrekking tot de vestigingscriteria echter het volgende minderheidsstandpunt in:

a) Situering van een coffeeshop binnen 250 meter van scholen, sportzalen, kerken en plaatsen waar activiteiten voor jeugdigen worden georganiseerd, zou mogelijk moeten zijn. De wethouders maken hier een uitzondering voor scholen van het voortgezet onderwijs.

b) Situering van een coffeeshop in winkelcentra zou ook tot de mogelijkheden moeten kunnen behoren.

Het college stelt voor het beleid per 1 januari 2004 in te laten gaan. Het college legt het voorstel voor definitieve besluitvorming voor aan de raad.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk