CDA verwacht strenge aanpak vuurwerkoverlast

Veel mensen hebben zich rond de afgelopen jaarwisseling zorgen gemaakt over het steeds zwaarder wordende legale vuurwerk en de lange periode waarin vuurwerk werd afgestoken. Onlangs ontving de Nieuwegeinse CDA-fractie antwoord op van het college van Nieuwegein op vragen over de vuurwerkoverlast rond de laatste jaarwisseling. Uit het antwoord wordt duidelijk dat het aantal meldingen niet in verhouding staat tot de door de mensen ervaren overlast. Het zou daarom goed zijn als er ook ingezet wordt op het motiveren van mensen om vooral overlast betreffende vuurwerk en andere vuurwerkgerelateerde zaken te melden bij gemeente en politie.

De CDA-fractie is blij te horen dat het Nieuwegeinse college eventuele bevindingen vanuit de expertgroep vuurwerkoverlast van de G4 ((Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht) wil bekijken op hun toepasbaarheid in Nieuwegein. Over de gemeentelijke inzet de afgelopen jaarwisseling meldde het college dat er van 27 tot 31 december in Nieuwegein 14 bekeuringen aan jongeren zijn uitgedeeld voor het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en illegaal vuurwerk. Er werden slechts enkele stuks vuurwerk in beslag genomen.

In de maanden voorafgaand aan de jaarwisseling zijn er door het Regionale Milieuteam 4 onderzoeken in het kader van opsporen van illegaal vuurwerk verricht. Daarbij werden 10 verdachten aangehouden en vele kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen.
Bij de gemeente werden voor de jaarwisseling slechts 8 meldingen gedaan, gerelateerd aan vuurwerk. Vijf keer ging het om vernielingen en 3 keer om overlastklachten. Bij de politie kwamen voorafgaand aan de jaarwisseling veertien meldingen binnen. Dit waren allemaal overlastklachten n.a.v. het afsteken van vuurwerk (slechts 1x beschadigde prullenbak). Zowel gemeente als politie hebben geen administratie bijgehouden t.a.v. de zwaarte van het vuurwerk. De meldingen kwamen zowel overdag als ‘s nachts binnen. Er vielen geen gewonden.

Om overlast rond de jaarwisseling te voorkomen is er sinds 2007 een werkgroep actief, die na de zomer weer wordt opgestart. De Raad wordt ruim voor de volgende jaarwisseling geïnformeerd over een mogelijk andere aanpak. De CDA-fractie zal kritisch kijken naar de uitkomsten van zowel de G4 als de aanpak door Nieuwegein.

Renée Blom
Raadslid CDA

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk