Burgemeester krijgt uniek kunstwerk tijdens afscheid

Vanmiddag heeft Frans Backhuijs (62) in een speciale raadsvergadering afscheid genomen als burgemeester van Nieuwegein. Na 12 jaar heeft hij in september 2022 besloten niet te gaan voor een derde termijn. Hij wordt opgevolgd door (Marijke) van Beukering-Huijbregts (D66). Zij is hiermee de eerste vrouwelijke burgemeester van Nieuwegein geworden. Ze wordt op 5 juni geïnstalleerd. Tot die tijd neemt wethouder Marieke Schouten de burgemeesterszaken waar.

Backhuijs eerder over zijn stoppen als burgemeester:  ‘Ik stop, omdat ik denk dat het heel gezond is bij een gemeente dat de topleiding na een bepaalde tijd stopt en dat dat niet te lang is. Ik verwijt de mensen die lang op dezelfde plek blijven zitten niets, maar ik vind dat je na een jaar of acht, negen en het zijn er twaalf geworden, ruimte moet maken voor iemand anders met nieuwe inzichten.’

Backhuijs heeft eerder laten weten terug te willen gaan de gemeente Oldenzaal waar ook zijn dochter  en kleinkinderen wonen. Voor dat Backhuijs burgemeester in deze gemeente was, werkte hij bij Ballast Nedam en was hij 8 jaar wethouder in Eindhoven.

Van de gemeenteraad, tijdens het afscheid vandaag, heeft hij een mooi kunstwerk cadeau gekregen, dat is gemaakt door de Nieuwegeinse kunstenaar Jan Naezer. Het is een ets waarin de plattegrond van de gemeente Nieuwegein, de rivier de Lek, het wapen van de gemeente Nieuwegein, het Stadshuis en de periode dat Backhuijs burgemeester was in is verwerkt.

Burgemeester Backhuijs met zijn kunstwerk van Naezer

Commissaris van de Koning
Commissaris van de Koning Hans Oosters sprak de scheidend burgemeester toe bij zijn afscheid en roemde zijn sterke morele kompas, zijn zorgzaamheid en sensitiviteit. “De politieke cultuur bij jouw aantreden was onrustig te noemen, polemisch zelfs. Na twaalf jaar is de situatie onherkenbaar gekeerd. Er is een gemêleerde raad met veel jonge mensen, met ook meer vrouwen dan mannen, die heel professioneel met elkaar en met het college omgaan.” Als voorzitter van de raad heeft burgemeester Backhuijs daar een zwaarwegende rol in gespeeld, volgens de commissaris.

Raadslid Hanny Plomp over het afscheid: “Ik heb het als een ontroerende en gedenkwaardige gebeurtenis ervaren. Zijn toewijding aan onze gemeente en zijn positieve impact op het welzijn van de inwoners waren duidelijk voelbaar tijdens het afscheid. Ik ben dankbaar dat ik deel mocht uitmaken van deze bijzondere periode in Nieuwegein.”

Over het kunstwerk
Nieuwegein ligt tussen de A12, A2 en A27. De ets laat het geabstraheerde oppervlakte van dit gebied zien. Aan de linkerkant, het zwarte deel met witte vlakken wordt verwezen naar de stedelijke bebouwing van de stad. De witte lijn verwijst naar de Lek die door de gemeente stroomt. Een lijn die aan de rechterzijde uitmondt in de golven van de Lek en overgaat in een deel van het wapen van de gemeente Nieuwegein. Het bladgoud en het cijfer 12 in de prent staan voor de locatie van het stadhuis waar de heer Backhuijs 12 jaar als burgemeester heeft mogen werken.

Van de ets is één exemplaar gedrukt. Tijdens de raadsvergadering wordt de etsplaat onbruikbaar gemaakt en door de Nieuwegeinse kunstenaar Jan Naezer aan de burgemeester overhandigd.

Jan Naezer

Over Jan Naezer
Jan Naezer heeft, zowel in Nederland als daarbuiten, naam gemaakt met zijn etsen die een eigen, herkenbare beeldtaal laten zien. Die beeldtaal is non-figuratief en bestaat uit een aantal vlakken, doorgaans in één kleur, die verbonden lijken door een scharnierend of verbindend element. Dit levert intrigerende beelden op die de kijker aanzetten tot langdurig observeren.

Zijn etsen zijn altijd een combinatie van verschillende diepdruktechnieken met hoogdruk en bij gelegenheid ook Chine collé. Zijn kleurgebruik is gereserveerd. Bruin, blauw, geel en rood zijn dominant maar steeds in isolement. Naezer mengt zijn kleuren niet en past ze evenmin naast elkaar toe in een ets. Hoewel de verbindende vormen in zijn werk soms aan (fragmenten van) lettertekens doen denken, blijft zijn beeldtaal consequent non-figuratief.

Werken van Jan Naezer zijn onder andere opgenomen in de collectie van het Koninklijk Huis. Jan Naezer werd voor zijn buitengewone verdiensten als beeldend kunstenaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Het kunstwerk

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk