Buitenlessen op schoolplein OBS De Krullevaar

BSO Wijs! en de gemeente Nieuwegein hebben de handen ineen geslagen om buitenlessen op basisscholen te ontwikkelen. Op dit moment doen er drie basisscholen mee met de try-out: De Trompetvogel, Krullevaar en Het Vogelnest. Vandaag werden er buiten rekenlessen gegeven op het schoolplein van de Openbare Basisschool De Krullevaar in de wijk Zuilenstein. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was aanwezig en maakte bovenstaande impressie en directeur Eelco Dam legt uit hoe belangrijk het is om buitenlessen te geven.

Sandra Hofhuis, mede-eigenaar BSO Wijs! eerder tegenover onze redactie: “We zijn in de ontwikkelingsfase en zien nu al mooie resultaten. Kinderen zijn enthousiast en leraren en ouders raken steeds meer gewend aan het concept ‘buitenles’. De potentie van deze vorm van lesgeven is groot. Bij een buitenles gebruikt de leraar het schoolplein en buitenomgeving om vakken als rekenen en taal te geven die doorgaans in een gewoon lokaal gegeven worden. “Binnenkort geven we zelfs Kerst-lessen op het plein!”

Project buitenlessen in Nieuwegein
Een buitenles geven doe je niet zomaar. De gemeente Nieuwegein heeft daarom in het kader van Groen Doet Goed, BSO Wijs! in het voorjaar van 2019 gevraagd om buitenles-methodes te ontwikkelen om basisschoolleerlingen onder schooltijd meer naar buiten te laten zijn. Dit heeft geresulteerd in de pilot “De buitenles” die van september 2019 tot en met april 2020 wordt uitgevoerd. Kinderen leren namelijk niet alleen binnen, maar juist ook door naar buiten te gaan en in beweging te zijn.

Vervolg op de pilot
“We zien dat de eerste resultaten positief zijn. Uiteraard zitten we in de ontwikkelfase dus optimaliseren we onze werkwijzes constant. Op dit moment testen we in de groepen 3 en 4, dat willen we uitbouwen voor de groepen 5 tot en met 8. Uiteindelijk resulteert dit in een handboek waaruit scholen hun kennis kunnen opdoen op het gebied van buiten lesgeven. Alle basisscholen in Nieuwegein kunnen na de pilot met dit Buitenlesgeef-handboek aan de slag gaan.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren