‘Buitenlessen op basisscholen’ lijken nu al een groot succes

Een nu al geslaagde pilot op Nieuwegeinse basisscholen. BSO Wijs! en de gemeente Nieuwegein hebben de handen ineen geslagen om buitenlessen op basisscholen te ontwikkelen. Op dit moment doen er drie basisscholen mee met de try-out: De Trompetvogel, Krullevaar en Het Vogelnest. Sandra Hofhuis, mede-eigenaar BSO Wijs!: “We zijn in de ontwikkelingsfase en zien nu al mooie resultaten. Kinderen zijn enthousiast en leraren en ouders raken steeds meer gewend aan het concept ‘buitenles’. De potentie van deze vorm van lesgeven is groot. Bij een buitenles gebruikt de leraar het schoolplein en buitenomgeving om vakken als rekenen en taal te geven die doorgaans in een gewoon lokaal gegeven worden. “Binnenkort geven we zelfs Kerst-lessen op het plein!”

Project buitenlessen in Nieuwegein
Een buitenles geven doe je niet zomaar. De gemeente Nieuwegein heeft daarom in het kader van Groen Doet Goed, BSO Wijs! in het voorjaar van 2019 gevraagd om buitenles-methodes te ontwikkelen om basisschoolleerlingen onder schooltijd meer naar buiten te laten zijn. Dit heeft geresulteerd in de pilot “De buitenles” die van september 2019 tot en met april 2020 wordt uitgevoerd. Kinderen leren namelijk niet alleen binnen, maar juist ook door naar buiten te gaan en in beweging te zijn. Sandra: “Uit vele onderzoeken is gebleken dat buiten leren vele voordelen oplevert: van gezondheidsvoordelen tot het beter opnemen van de lesstof. Maar je moet buitenlessen goed aanpakken. Want hoe houd je 25 kinderen buiten bij de les? Hoe zorg je voor een koppeling met de onderwijsdoelen? Hoe borg je de veiligheid? En wat vinden de ouders van kinderen die mogelijk viezer dan normaal thuiskomen? Deze aspecten nemen wij allemaal mee in onze buitenlesmethode.”

Ervaring in buitenspelen
Het is geen toeval dat BSO Wijs! gevraagd is voor de ontwikkeling van de buitenlessen. Sandra: “Bij onze zes BSO locaties staat buitenspelen centraal. We vinden het natuurlijk belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van de kinderen maar het is ook gewoon erg leuk! We ontwikkelen dagelijks leuke buitenspellen met onze pedagogisch medewerkers. Natuurlijk is het buiten lesgeven anders maar we weten door onze ervaringen en de extra inzet op onderwijsexpertise waar we op moeten letten bij het ontwikkelen van educatieve buitenlesprojecten. Het is geweldig dat de gemeente Nieuwegein het stimuleren van buiteneducatie belangrijk vindt voor de kinderen in de gemeente.”

Vervolg op de pilot
“We zien dat de eerste resultaten positief zijn. Uiteraard zitten we in de ontwikkelfase dus optimaliseren we onze werkwijzes constant. Op dit moment testen we in de groepen 3 en 4, dat willen we uitbouwen voor de groepen 5 tot en met 8. Uiteindelijk resulteert dit in een handboek waaruit scholen hun kennis kunnen opdoen op het gebied van buiten lesgeven. Alle basisscholen in Nieuwegein kunnen na de pilot met dit Buitenlesgeef-handboek aan de slag gaan.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren