Boa’s in Nieuwegein blijven voorlopig de bodycams gebruiken

De eerste resultaten van een pilot waarbij vijf handhavers in Nieuwegein bodycams dragen, zijn positief. Daarom behouden de boa’s (Bijzondere Opsporings Ambtenaar) de bodycams gedurende de evaluatie van het project. Dit heeft het college in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

De pilot startte 14 oktober 2020 en loopt nu ten einde. Het doel van het project is om te kijken of het werk van de boa’s veiliger wordt en/of de camera’s het veiligheidsgevoel van de deelnemers vergroten. Naar verwachting neemt het college in september dit jaar een besluit over een definitieve voortzetting van het project.

Nieuwegein is niet de eerste gemeente die bodycams invoerde. Ook in bijvoorbeeld Utrecht lopen handhavers met deze camera’s. Een bodycam is een kleine draagbare camera. Het doel van de bodycam is het vergroten van de veiligheid van de boa. Er worden alleen opnames gemaakt als de boa vindt dat er een onveilige situatie ontstaat. Zonder deze beelden is het achteraf niet mogelijk om incidenten goed te onderzoeken. Alle beelden worden veilig opgeslagen. Alleen een aantal medewerkers met toestemming mogen de beelden bekijken.

Kan ik de beelden inzien die van mij gemaakt zijn?
Als u zelf gefilmd bent met een bodycam, hebt u recht op inzage in uw eigen gegevens. Uw recht op inzage betreft alleen uw eigen persoonsgegevens en niet die van andere personen die in beeld komen (of waarvan de stem is opgenomen). Die andere personen zullen dus eerst onherkenbaar worden gemaakt, want het recht op inzage betreft alleen uw eigen persoonsgegevens. Op deze website staat informatie over het privacybeleid van de gemeente Nieuwegein. U kunt daar ook een verzoek voor inzage indienen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk