Bewoners vragen aanvullende verkeersmaatregelen Heemraadsweide

Ondanks de in 2006 uitgevoerde verkeersvertragende maatregelen aan de Heemraadsweide en Middenweide ondervinden aanwonenden nog steeds veel overlast van het verkeer.

“Om vijf uur ’s ochtends moeten we ons slaapkamerraam dichtdoen om nog te kunnen slapen. Dan begint het zware verkeer dat op de hoogte van onze woning het verkeersplateau passeert op gang te komen. Mijn buurman heeft zelfs zijn ventilatieroosters permanent dichtgemaakt vanwege dit lawaai.” Aan het woord is een bewoner van de Ringslangweide die de geluidsoverlast van met name het zware verkeer meer dan zat is.

Nadat op de Heemraadsweide en Middenweide de oorspronkelijke bakstenen punaises werden vervangen door verkeersvertragende asfaltplateaus is de verkeerssituatie er op vooruit gegaan. De oude punaises gaven naast geluids- ook trillingsoverlast die in enkele aanliggende woningen zelfs tot scheuren in muren en plafonds leidde. De trillingsoverlast is verdwenen, maar de geluidsoverlast niet. Deze wordt met name veroorzaakt door het zware verkeer van de firma Van Mourik en door tractoren en andere landbouwwerktuigen van de aannemingsbedrijven langs de Nedereindseweg. Daarnaast is het verkeer over de Heemraads- en Middenweide de laatste jaren toegenomen, waarbij de toegestane snelheid van 30 kilometer over het algemeen ruim wordt overschreden.

Gesterkt door het feit dat meer omwonenden deze overlast ervaren zocht voornoemde bewoner in november 2007 contact met de gemeente Nieuwegein en met de politie van het district Lekstroom. Hij stelde aanvullende verkeersmaatregelen voor zoals de plaatsing van herhalingsborden 30 km zone, het aanleggen van enkele scherpere verkeersdrempels op plaatsen waar ze meer effect zullen sorteren, het plaatsen van voorrangsborden bij de wegversmallingen, het doen van snelheidsmetingen en het houden van snelheidscontroles. De gemeente zag echter geen aanleiding om verandering in de huidige inrichting aan te brengen. Een gesprek met verantwoordelijk wethouder Van Everdingen volgde, maar ook dat bracht geen oplossing.

De politie beloofde eind november verkeerscontroles te laten uitvoeren door het Bureau Verkeer Onder Controle van de verkeersdienst regio Utrecht. Wethouder Van Everdingen had tijdens voornoemd gesprek al aangegeven ook geïnteresseerd te zijn in de uitkomsten van deze metingen. In juni van dit jaar werd echter duidelijk dat het BVOC dergelijke controles binnen de bebouwde kom niet uitvoert.

Bij de firma Van Mourik is men er stellig in dat hun chauffeurs zich altijd aan de geldende regels op de Heemraadsweide en Middenweide houden, dit werd desgevraagd medegedeeld aan een vertegenwoordiger van de politie. Men gaf toe dat een enkele van hun voertuigen met aanhanger wel eens wat lawaai produceert, maar dit zou niet te voorkomen zijn.

Na acht maanden pogingen te hebben ondernomen iets te bereiken concludeert de bewoner van de Ringslangweide dat de gemeente Nieuwegein geen geld beschikbaar wil stellen voor de door hem voorgestelde eenvoudige verkeersmaatregelen en dat de politie niet mee wil werken aan verkeersveiligheidsmaatregelen teneinde de snelheid te verlagen. Hij beraadt zich nu op verdere stappen teneinde in ieder geval de snelheidscontroles uitgevoerd te krijgen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat op de Wierselaan wel op snelheid gecontroleerd werd na klachten van de bewoners, maar voor zijn deur niet. In de wandelgangen heeft hij vernomen dat er bij monde van een vertegenwoordiger van de politie is toegegeven dat de gemiddeld gereden snelheid op de Heemraadsweide 54 km per uur bedraagt, daar waar 30 km is toegestaan. Het verbaast hem dat deze informatie voorhanden is als er officieel niet op snelheid gecontroleerd wordt.

Het baart hem zorgen wat het voor de verkeerstoevoer van Heemraadsweide en Middenweide gaat betekenen als mettertijd de Nedereindse Plas voor recreatie wordt vrijgegeven en in de polder Reijnenburg vele duizenden woningen gebouwd zullen gaan worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk