Beschermt de gemeente Nieuwegein het groen voldoende?

Van inwoner Bert Dijkstra kreeg onze redactie de vraag of de gemeente Nieuwegein wel genoeg doet om het groen in haar gemeente te beschermen. Het viel Bert op dat er om zich heen steeds meer bomen verdwenen. In tuinen van bewoners, maar ook in de openbare ruimte.’Is  het verbeelding of klopt het? Hoeveel bomen zijn er afgelopen jaar verdwenen en/of gekapt? Hoeveel bomen zijn er bij gepland?’ Zomaar wat vragen die bij inwoner Bert opkwamen voordat hij zich er in ging verdiepen. Om daar inzicht in te krijgen heeft hij een jaar lang ‘Berichten over uw buurt’ bijgehouden. Deze berichten kan iedere inwoner van Nieuwegein in zijn mailbox ontvangen via de website overheid.nl.

Bert: ‘In totaal zijn er in 2022 zo’n 900 bomen gekapt (Nieuwegein in een reactie: 970) zowel door bewoners als door de gemeente Nieuwegein. Waarschijnlijk is het meer omdat niet elke bewoner toestemming vraagt. Bovendien heb ik niet de bomen kunnen tellen die halverwege het jaar in een soort schoonmaak ronde zijn verdwenen. Het gaat dan om zeker 50 bomen per wijk. Verder zijn er in deze periode volgens de berichten van overheid.nl zo’n 330 (Nieuwegein in een reactie: 371) bomen bij gepland.’

Beeld van de Irisstraat in 2009 en 2021 die Bert aanleverde

Bert geeft aan dat hij ook wel eens een bericht zou kunnen hebben gemist of dat er sprake was van een aanvraag tot kap die niet is goed gekeurd. ‘Ik weet van een boom bij mij in de buurt die alsnog is verdwenen. De lijst is dus niet helemaal accuraat maar het laat wel zien dat er veel meer bomen verdwijnen dan er bijkomen. Dat is merkwaardig want de gemeente schrijft in zijn omgevingsvisie: ‘De gemeente wil het groen in Nieuwegein beschermen’ aldus Bert. Reden om de vraag bij de verantwoordelijk bij de gemeente voor te leggen.

Reactie gemeente Nieuwegein
De gemeente Nieuwegein laat in een reactie op bovenstaande weten: ‘Wij willen graag gezonde en veilige bomen in de stad. Daarom controleren we alle bomen eenmaal in de drie jaar. Als tijdens de controle blijkt dat een boom een mogelijk gevaar voor de veiligheid van de omgeving vormt zoals bij een storm, controleren we deze voortaan jaarlijks. Zo nodig plegen we extra onderhoud om de boom weer veilig te maken. Als dat niet kan, komt de boom op de lijst van te kappen bomen. Ook kan het zijn dat bomen worden weggehaald, omdat deze overlast veroorzaken in hun omgeving. Het komt voor dat inwoners ons vragen om een boom te kappen. We bekijken de verzoeken en sommige bomen kappen we dan. Na onze laatste controle blijkt dat we 1.014 dode, zieke en afgekeurde bomen moeten kappen. In 2022 hebben wij 970 bomen verwijderd. Het merendeel betrof “opschot of zaailingen.” Opschot zijn spontaan ontstane struiken/bomen die niet zijn aangeplant. Zaailingen zijn jonge, uit zaad gegroeide of opgekweekte planten. Daarnaast hebben we 371 bomen herplant. We werken eraan om op korte termijn de resterende bomen te verwijderen.’

‘In het Boombeschermingsplan Nieuwegein 2019 (in bijlage 2 en 3) is afgesproken dat de boom weg mag, wanneer de waarde van een boom lager is dan de overlastwaarde. Bij een bewonersverzoek wordt altijd eerst gekeken of de boom behouden kan blijven. Als we de boom bijvoorbeeld snoeien of de wortelopdruk oplossen dan kan hij blijven staan. De omgevingsvergunning kap wordt pas aangevraagd als er geen andere alternatieven dan kap zijn. Op dat moment wordt de desbetreffende buurt via een buurtbericht op de hoogte gesteld van de op handen zijnde kap en wordt het proces opgestart. De gemeente verkiest, bij het onderhoud van bomen, kwaliteit boven hoeveelheid. Bomen moeten goede groeiomstandigheden hebben, zowel boven- als ondergronds. Het Boombeschermingsplan en de bomenverordening helpen bij het maken van een afweging.’

‘Verder is in het Boombeschermingsplan Nieuwegein 2019 aangegeven wanneer een boom vervangen dient te worden. Momenteel is dit het geval als het om een monumentale boom gaat. Per project wordt bekeken waar we bomen kunnen terug planten of verplanten.’

Bomen aan het Brugpad in 2021 verplaatst naar de Taludweg/A.C. Verhoefweg. Ook zeven lindes bij het Rosarium langs de Schouwstede in de binnenstad werden verplaatst.

Boombeschermingsplan Nieuwegein 2019
Het beleid over bomen (Boombeschermingsplan Nieuwegein 2019) staat voor dit jaar in de planning om opnieuw geëvalueerd te worden. Het herplantaspect zal daarin meegenomen worden. Geïnteresseerde bewoners worden te zijner tijd uitgenodigd om mee te denken.

One thought on “Beschermt de gemeente Nieuwegein het groen voldoende?

  1. Harry Nak

    Als bewoner van de Irisstraat kan ik beamen dat de gemeente hier het merendeel van de bomen heeft gekapt, met een heel ander straatbeeld als resultaat. De eerlijkheid gebiedt dat er vroeger een boom recht voor mijn huis stond, waardoor mijn zonnepanelen dan geen rendement zouden hebben.

    Een treurig voorbeeld van hoe de gemeente omgaat met de bomen, is de groenstrook naast het Wilgenroosje. Een aantal jaar geleden is van alle grote bomen daar de top verwijderd. Gewoon botweg recht afgezaagd. De bewering was dat de bomen gevaarlijk waren en zich zouden herstellen. Het resultaat is dat vrijwel al deze bomen dood zijn. De paar bomen die het wel overleefden, zijn totaal uit verhouding gegroeid. Voor één stam liep het iets beter af: daarop is nu een ooievaarsnest.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk