Bereikbaarheid Utrecht wordt slechter

Rijkswaterstaat voorziet ruimtegebrek door nieuw verkeersplan – CDA wil actie van minister

De nieuwe verkeersplannen van de gemeente Utrecht leiden mogelijk tot opstoppingen op snelwegen en provinciale wegen rond de stad. Het terugdringen van het autoverkeer in de stad zal juist een averechts effect hebben. Dat verwachten CDA-Tweede Kamerleden Martijn van Helvert en Hanke Bruins Slot. Samen hebben zij vandaag Kamervragen aan Minister Schultz Van Haegen van Infrastructuur en milieu gesteld.

De CDA Tweede Kamerfractie ziet de zorgen bevestigd in de inspraakreacties van Rijkswaterstaat en de Provincie. Rijkswaterstaat stelt in een zienswijze op de plannen twijfels te hebben bij de conclusies die Utrecht aan verkeerscijfers verbindt. Daarnaast is er te weinig verkeersruimte voor alle plannen. De Provincie Utrecht verwacht doorstromingsproblemen van het verkeer, maar ook slechtere bereikbaarheid van de stad voor de hulpdiensten.

20160126_fileacverhoefweggrootCDA Tweede Kamerlid Martijn van Helvert, woordvoerder infrastructuur, maakt zich ook grote zorgen: “Wij investeren fors in de bereikbaarheid van Utrecht, onder andere op het Centraal Station en in de snelwegen om de stad. Dat de gemeente daar nu vervolgens een streep doorheen zet is onwenselijk, hierdoor wordt de stad onbereikbaar.”

CDA Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot: “Juist de toegankelijkheid van een stad is zo belangrijk. Het kan niet zo zijn dat straks de Utrechters hun eigen stad niet meer in kunnen door de verkeersopstoppingen bij de afritten. Daarnaast vrees ik dat het bedrijfsleven in de stad ernstige schade oploopt als de bereikbaarheid in het gedrang komt.”

Van Helvert en zijn Utrechtse collega Hanke Bruins Slot stellen daarom vandaag Kamervragen aan de verantwoordelijk minister. Zij willen onder andere weten wat de effecten zijn op de op- en afritten van de snelwegen en welke mogelijkheden de minister nog ziet om de gemeente Utrecht de plannen aan te laten passen. Ook vragen de Kamerleden de minister of het Utrechtse plan wel aan alle wettelijke eisen voldoet, bijvoorbeeld voor het in beeld brengen van de nadelige effecten op de lokale economie.

De CDA-fractie in Nieuwegein volgt deze ontwikkelingen ook al enige tijd zeer nauw. Nieuwegein, als directe buurgemeente van Utrecht, kan ook last gaan krijgen als de wegen rond Utrecht vastlopen of de bereikbaarheid van Nieuwegein in het geding komt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk