Behoud Maatschappelijke Stage

Gemeenten en scholen in Nieuwegein, IJsselstein en Vianen besluiten om MaS te blijven faciliteren en ondersteunen. Dit is bijzonder omdat financiële steun vanuit de regering stopt.

Veel organisaties die een maatschappelijke stage aanbieden, hebben de zorg uitgesproken dat zij vanaf 2015 de ‘helpende handen’ van de MaSleerlingen zullen moeten gaan missen. Uit onderzoek is gebleken dat in de regio 23% van de leerlingen na hun MaS nog iets doet aan vrijwilligerswerk. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde van 21%. De samenwerkende partijen hebben besloten de handen opnieuw ineen te slaan om MaS in deze regio te coördineren en te borgen voor de toekomst. Voor 2015 zullen de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Vianen, de scholen Oosterlicht College, Cals College Nieuwegein, Anna van Rijn College, en De Baanbreker en daaraan verbonden de stagemakelaars vanuit de Nieuwegeinse organisatie MOvactor de samenwerking voortzetten. ‘Het college heeft ingestemd om subsidie te verstrekken voor MaS in het jaar 2015‘ aldus de beleidsadviseurs van de drie gemeenten.

Ruim 2300 leerlingen zullen in totaal 30 uur maatschappelijke stage lopen tijdens hun schoolperiode. Leerlingen vinden zelf een stage of zoeken op de ‘MaSbank’ via www.metdemasuitdeklas.nl. Tijdens deze stage doen zij vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld een high tea verzorgen in een buurthuis, biljarten in een zorgcentrum, back stage assisteren bij Geinbeat of het IJsselveldfestival en fluiten bij wedstrijden voor de sportvereniging. Rond de 400 organisatie’s hebben plaats voor ‘MaSsers’. Zo kunnen jongeren tijdens hun schooltijd een bijdrage leveren aan de samenleving. Een bijkomend doel van maatschappelijke stage is dat jongeren de belangstelling kunnen ontwikkelen om na hun studie of later vrijwilligerswerk te doen.

Jolanda Kickken van de Batensoos in Nieuwegein vertelt enthousiast dat het vrijwilligersbestand waarop de gehele Batensoos om de donderdagavond draait, is uitgebreid met jongeren die na hun MaS zijn gebleven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk