Anna van Rijnpenning voor Ton van der Heijden

Ton van der Heijden heeft afgelopen zaterdag de Anna van Rijnpenning ontvangen uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. Ton is sinds 2003 werfbaas van de Museumwerf in Vreeswijk. Hij is daar vrijwel elke dag van vroeg tot laat in de weer om scheepseigenaren, personeel en zzp-ers te helpen bij de conservering en restauratie van varend erfgoed. Daarnaast is hij inspirerend leidinggevende voor tientallen vrijwilligers en begeleidt hij medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die willen reintegreren of die een taakstraf moeten ondergaan. Dit doet hij rustig, duidelijk, menselijk, zonder oordeel maar mét groot gezag. En hij geeft alle medewerkers en vrijwilligers de ruimte om zich te ontwikkelen.

Ton is overigens al sinds zijn 14e verbonden aan de scheepswerf. Hij kwam er toen in de leer en heeft in de jaren daarna onderhoud en restauraties gedaan aan duizenden schepen. Toen de scheepswerf moest sluiten heeft Ton zich met andere initiatiefnemers hard gemaakt voor een doorstart. Hij verliet niet het zinkend schip, maar bleef zich inzetten voor behoud van de inventaris, de functie en het ambacht dat de werf maakte tot een identiteitsdrager in de gemeenschap. Zijn inzet en volharding werd beloond door de gemeente Nieuwegein toen de werf geïntegreerd werd in de nieuwbouwplannen voor Nieuw Vreeswijk en de Museumwerf tot stand kwam. In totaal is Ton al vijftig jaar betrokken bij de scheepswerf / Museumwerf.

Bestuur, vrijwilligers en directie van de Museumwerf doen nóóit vergeefs een beroep op de inzet van Ton bij de vele maatschappelijke en culturele activiteiten op de werf, maar ook daarbuiten. Zo maakte hij eigenhandig het smeedijzeren kruis op de kerk en kan iedereen met een maatschappelijk doel rekenen op meedenken, of meewerken van Ton.

Onderscheidingen
In Nieuwegein wonen vele bijzondere inwoners. Mensen die zicht met hart en ziel inzetten voor de medemens en die veel betekenen voor de samenleving. Ze verdienen bijzondere aandacht. Daarom kunnen deze bijzondere Nieuwegeiners worden voorgedragen voor een Koninklijke of een Nieuwegeinse onderscheiding. Voor meer informatie over de onderscheidingen en de wijze waarop kandidaten kunnen worden voorgedragen, kunnen belangstellenden terecht op de website van de gemeente Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren