Nieuwe taalvrijwilligers opgeleid in de bibliotheek

Elke week zet een grote groep taalvrijwilligers zich bij bibliotheek De tweede verdieping in om (nieuwe) Nederlanders te helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Afgelopen maand hebben zestien vrijwilligers de Basistraining Taalvrijwilligers met succes afgerond.

Enthousiaste deelnemers
Alle enthousiaste deelnemers hebben de afgelopen periode hard gewerkt. Alle lof voor hun inzet! De training is ontwikkeld door Stichting Lezen en Schrijven en werd gegeven door docent Irma Nijkamp van het Taalhuis. In vier dagdelen heeft zij de vrijwilligers meer handvatten gegeven. Ook oefenden ze met voorbeelden en materialen uit de praktijk. Zo kunnen de vrijwilligers met nóg meer zekerheid taalzoekers helpen. Dit kunnen mensen zijn die nieuw zijn in Nederland, maar ook Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven.

Ton Somer is een van de taalvrijwilligers die aan de slag is gegaan. Ze vertelt: “Tijdens de training hebben we geleerd hoe je samen met taalzoekers kunt lezen en hoe je hen begeleidt. Maar we hebben ook hele praktische tips gekregen. Je moet taalzoekers bijvoorbeeld niet verbeteren! Ik heb echt veel informatie gekregen en weet ook gelijk hoe ik dit kan inzetten tijden mijn taallessen.”

Over de aanpak van laaggeletterdheid
Taalvrijwilligers vormen een belangrijk onderdeel in de preventie en aanpak van laaggeletterdheid. In Nieuwegein heeft ruim 15% van de inwoners grote moeite met lezen, schrijven en/of spreken van de Nederlandse taal of omgaan met de computer.

Wil jij je ook inzetten om mensen op een laagdrempelige manier Nederlands te leren spreken en schrijven? Kijk dan op de website van de bibliotheek De tweede verdieping bij de vacatures. Op onze website lees je daarnaast meer over onze visie en aanpak rondom taal.

Een mooie avond voor Alessandro Damen

Was het voor de fans van FC Utrecht een nachtmerrie, voor de in Nieuwegein geboren doelman Alessandro Damen ongetwijfeld het hoogtepunt van zijn voetballoopbaan tot nu toe. De sluitpost van tweededivisionist Spakenburg groeide tot grote hoogte en wist met mooie reflexen de schade beperkt te houden tot een treffer. De 62ste minuut: ‘Wat een redding van Damen op een verwoestende uithaal van Jensen.’ En omdat de aanvallers van Spakenburg liefst vier keer door de kwetsbare Utrechtse defensie wisten te verrassen, stond er na afloop de sensationele 1-4 op het scorebord in de Galgenwaard.

Nachtmerrie voor assistent-trainer Rankovic: ‘Utrecht-onwaardig’
“Dit is Utrecht-onwaardig”, vond Utrecht-assistent Aleksandar Rankovic, die de zieke trainer Michael Silberbauer vanavond verving. “Je kunt alles analyseren, maar het begint al in de eerste minuut. Zij legden zoveel meer energie in de wedstrijd, als je dat niet kan matchen, dan kom je in problemen. Wij hebben deze week niets geproefd van onderschatting.”

Na VVSB en IJsselmeervogels is Spakenburg de derde club die in de historie van de KNVB-beker tot de halve eindstrijd wist door te dringen. De thuisclub miste de zieke trainer Michael Silberbauer op de bank en Aleksander Rankovic zat op de bank. De assistent zag tot zijn afgrijzen dat FC Utrecht geen enkele moment aanspraak kon maken op de volgende ronde.

Via goals van Vink, Admiraal, Artien en van der Linden werd de voor FC Utrecht beschamende einduitslag bereikt, alleen Douvikas scoorde voor de thuisclub.

Primeur lonkt
Een primeur lonkt nu voor Spakenburg, want zowel VVSB als IJsselmeervogels werd in de halve finales uitgeschakeld. Nooit eerder stond een amateurclub in de finale van het bekertoernooi.

De tegenstander van Spakenburg komt uit een van de drie resterende kwartfinales: sc Heerenveen-Feyenoord (woensdag), PSV-ADO Den Haag en De Graafschap-Ajax (donderdag).

Fans vieren klinkende overwinning op FC Utrecht
“Dit is niet te bevatten!”, roept de bijna tachtigjarige Gijs Heek. De trouwe Spakenburg-supporter zag zojuist op de tribunes van de Galgenwaard hoe zijn ploeg met 1-4 van FC Utrecht won.

Vlak na het eindsignaal heerst er bij Heek nog steeds ongeloof. “Hoe dan!? We gaan gewoon de halve finale spelen!” Ook Nout, met 9 jaar vele generaties jonger, weet dat hij zojuist de avond van zijn leven heeft meegemaakt. “Jaaaa! Ik had dit niet verwacht, maar wel gehoopt. Dag Utrecht!”

Ondertussen gaat het los op de tribune terwijl de spelers van de blauwen voor het uitvak staan. “En wie niet springt!”, klinkt het uit vele kelen. “Wie niet springt die is niet blauw! Wie niet springt die is niet blauw!”

Historische wedstrijd
Wie je het ook vraagt: iedereen weet dat ze getuigen zijn geweest van een historische wedstrijd. “Wie had dat durven dromen?”, zegt Pauline. “Je denkt van tevoren dat we misschien zouden stunten door lang de nul te houden en dan na penalty’s te winnen. Maar in de reguliere wedstrijd met vier doelpunten winnen..” Ze kan het nog steeds niet bevatten.

Wat nu volgt is haar wel duidelijk. Een glorieuze terugtocht naar de kantine van Spakenburg. “In de kantine gaat het los! En als de spelersbus dan terugkomt: die jongens gaan dan op de schouders! Het gaat laat worden!”

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Ik ga voorlopig door met de watervogels, daar hebben we er nog al wat van in Nieuwegein. Over een paar maanden hoop ik dan weer op zoek te gaan naar plantjes, al dan niet gewervelde beestjes en heel af en toe een zwammetje aldus Udo.

Udo: ‘De meerkoet is een veel voorkomende watervogel in Nieuwegein. Uiterlijk is deze merendeels zwarte vogel vooral zwart, met een witte puntsnavel die er uit ziet als een wit opzetstuk met een bord voor de kop. Zo’n soort snavel heeft ook het waterhoentje, maar het opzetstuk is knalrood. Ondanks die snavel worden meerkoetjes nog wel eens verward met het waterhoentje, maar het metalige tikgeluid van vooral de man-meerkoet is keihard en typerend, ook op 50 meter afstand.’

‘Het nest van een meerkoet is doorgaans een hoop drijvend gras en riet, verankerd aan rietstengels. In het midden troont moeder meerkoet en laat zich niet zomaar wegjagen door brutale voorbijgangers. De jonge meerkoetjes blijven bij moeders tot zij vrijwel even groot zijn als een volwassen exemplaar, als zij dan nog in leven zijn  want er dwaalt  nog wel eens een kuikentje af, en eenzame jonkies zijn al snel het slachtoffer van rovers.’

‘Een eendenjager vertelde mij ooit dat meerkoetjes het schieten niet waard waren, omdat het vlees een vieze smaak had. Dat is wel even anders met eenden, die smaken lekker. Vandaar de talrijke “eendenkooien” die ooit in het “Hollandse landschap” te zien waren.’

Verdachte van cocaïnehandel en witwassen uit Nieuwegein mag proces niet in vrijheid afwachten

Een 25-jarige man uit Nieuwegein die wordt verdacht van handel in harddrugs en witwassen blijft voorlopig vastzitten. De man zegt dat hij door het Openbaar Ministerie ten onrechte wordt verdacht. Omdat het nog maanden kan duren voor zijn zaak wordt afgehandeld, wil hij in aanloop naar zijn proces zijn baan, opleiding en relatie weer kunnen oppakken. Maar de rechtbank vindt de verdenkingen te ernstig en de kans op herhaling te groot.

Volgens het Openbaar Ministerie was de Nieuwegeiner tussen maart 2020 en februari 2021 betrokken bij de handel en het vervoer van ruim een kilo cocaïne en het witwassen van meer dan 100.000 euro aan crimineel geld. Daarnaast zou de verdachte auto’s in brand hebben gestoken in Utrecht en Eindhoven. Tenslotte bleek bij zijn aanhouding dat hij met een vals zorgdiploma bij een instelling in Zeist werkte. Alleen dat laatste feit heeft de verdachte bekend.

Cryptotelefoon
De man kwam bij politie en OM in beeld na het hacken van de servers van EncroChat en Sky ECC. Deze berichtendiensten waren geliefd bij criminelen, omdat ze dachten dat niemand hun versleutelde chats kon meelezen. Via een account dat de politie aan de Nieuwegeiner linkt, werd met andere verdachten gecommuniceerd over drugshandel. De Nieuwegeiner zei vandaag in de rechtbank dat hij onschuldig is en de cryptotelefoon deelde met iemand anders. Hij verklaarde dat hij voor zijn eigen veiligheid niet durft te zeggen wie die andere gebruiker was.

Voor het OM staat vast dat de belastende berichten door de Nieuwegeiner zelf zijn verzonden. Hij gebruikte een schuilnaam, maar had het in berichten over zijn verjaardag en een ongeluk met zijn auto. Volgens de officier van justitie geeft het onderzoek een inkijk in de wereld van de georganiseerde misdaad en de rol van de Nieuwegeiner hierin. Hij zou voor anderen opdrachten hebben uitgezet en kon dat geruisloos doen via EncroChat en Sky. De officier noemde het verder een beetje gek dat de verdachte drie of vier telefoons had, waarvan hij de toegangscodes niet wil geven. “Daardoor moeten wij ze kraken en kunnen we nu niet zien waar hij zich mee bezig hield”, betoogde de officier.
Ook de reclassering adviseerde negatief over opheffing van het voorarrest. Volgens de verdachte is de reclassering bevooroordeeld. Hij is boos, omdat niet is onderzocht heeft of hij misschien met een enkelband naar huis gestuurd kan worden. Het OM verzet zich daar overigens tegen. “Met enkelband kun je met precies dezelfde zaken doorgaan als waar je nu van wordt verdacht”, legde de officier van justitie uit.

Hoge Raad
Er is al een tijd de nodige discussie over de rechtmatigheid van het bewijs dat voor het hacken van de cryptoservers is verkregen. Dat speelt vooral in grote drugszaken een belangrijke rol. De Hoge Raad is gevraagd om hierover een uitspraak te doen. De advocaat van de Nieuwegeiner vroeg om de zaak tegen haar cliënt uit te stellen tot het hoogste rechtsprekende instantie van ons land een uitspraak heeft gedaan, maar dat kan nog lang duren en daar wil de rechtbank niet op wachten.

De Utrechtse rechtbank hoopt de zaak van de Nieuwegeiner zo snel mogelijk af te handelen, maar het is niet duidelijk wanneer dat zal zijn. In ieder geval is er binnen drie maanden een volgende zitting in de zaak.

Politie zoekt getuigen van poging straatroof

Op zondag 12 februari jl. werd er gepoogd een straatroof te plegen door twee mannen aan het Tuinkerspad in Nieuwegein. De verdachten wilden mogelijk de elektrische fiets van het slachtoffer stelen. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 15.50 uur, toen het slachtoffer op zijn elektrische fiets onderweg was naar huis, kwam er een scooter met twee mannen erop in tegengestelde richting aanrijden. Na ongeveer 50 meter door te zijn gereden draaide de scooter zich om en reed dicht langs de fiets van het slachtoffer.

Iets verderop stond de bijrijder van de scooter op eens in de berm naast het fietspad. Toen de fietser dichterbij kwam dwingt de bijrijder deze te stoppen. Vervolgens greep hij naar zijn binnenzak naar iets dat leek op een vuurwapen. De fietser is vervolgens doorgereden. Even verderop, ter hoogte van de Anijsgaarde stond dezelfde scooter met de bestuurder stil op het looppad, ook hier is het slachtoffer langs gereden. De signalementen van de scooterrijders zijn als volgt:

Bestuurder
Man
18 a 19 jaar
180cm lang
Slank postuur
Strakke donker kleurige jas (nep leren look) tot op de heupen
Strakke donkere broek
Helm met een donkerkleurig vizier

Bijrijder
Man
18 a 19 jaar
180cm lang
Slank postuur
Strakke donker kleurige jas (nep leren look) tot op de heupen
Strakke donkere broek
Helm met een transparant vizier
Spraak was accentloos
De scooter was donker van kleur

Iets gezien?
De politie komt graag in contact met mensen die iets gezien of gehoord hebben omstreeks 15.50 uur in de omgeving van het Tuinkerspad in Nieuwegein. Of heeft u camerabeelden? Of weet u wie de straatrovers zijn? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Marieke Lucas Rijneveld te gast in de bibliotheek

Binnenkort is het weer Boekenweek. ‘Ik ben alles’ is het thema van de Boekenweek die zal worden gehouden van 11 tot en met 19 maart. Met het thema van deze 88e Boekenweek vieren we de vormen die onze identiteit kan aannemen en alle rollen die we vervullen. Bijvoorbeeld die van boekenverslinder, luisteraar of… schrijver in de dop!

Schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld

Schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld kan als geen ander over dit thema vertellen en is op 16 maart te gast in de bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein. Ook kun je zelf aan de slag met een schrijfworkshop van lokaal multitalent Louise Mastenbroek. Deze workshop zal worden gehouden op dinsdag 14 maart.

Schrijfworkshop korte verhalen
Louise Mastenbroek neemt je mee in de wereld van het korte verhaal. Ze deelt haar ervaring met het schrijven van korte verhalen, laat zien hoe je inspiratie krijgt en hoe je met weinig woorden een leuke tekst neerzet. Je gaat naar huis met een zelfgeschreven tekst. De workshop vindt plaats in de bied en duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur. Toegang: 5 euro.

Boekbezoek Marieke Lucas Rijneveld met muziek
Schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld brak bij het grote publiek door met de schrijnende roman De avond is ongemak, over een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de tragische dood van een kind. Met dit boek won hij in 2020 de International Booker prize. Ook Mijn lieve gunsteling deed het goed bij de lezers. Naast het schrijven, werkt Rijneveld twee dagen per week in een melkveebedrijf. Kortom: ‘Ik ben alles’ is een thema dat goed bij de schrijver past. Luister naar zijn verhalen en geniet van de muziek van Djoszuwa Zwier en Ivan Dekker.

Marieke Lucas Rijneveld zal donderdag 16 maart in de bieb aanwezig zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur. Toegang: 5 euro. Opgeven voor de Boekenweekactiviteiten kan via de website van de bibliotheek De tweede verdieping.

Over Marieke Lucas Rijneveld
Rijneveld wilde in groep drie van de basisschool graag een jongetje zijn en verzon toen Lucas, een fantasievriendje. Eenmaal op de middelbare school werd Rijneveld gepest vanwege een jongensachtig voorkomen en paste zich aan. Toen Rijneveld negentien jaar was, kwam dat jongensachtige terug; in 2010 voegde Rijneveld de naam Lucas toe als tweede voornaam. Twee citaten uit interviews over dit thema in 2018:

“Ik voel me zowel jongen als meisje, een tussenmens” en “Het is niet zo dat ik denk Ik ben een jongen, meer dat ik me iets er tussenin voel. Ik neig meer naar het jongensachtige.”

Rijneveld vindt het jammer dat er in het Nederlands nog geen voornaamwoord is voor non-binaire mensen. Rijneveld gaf er enige tijd in het Engels de voorkeur aan om met het genderneutrale persoonlijk voornaamwoord ‘they’ aangeduid te worden. Omdat er geen beter woord is koos Rijneveld ervoor om zich in het Nederlands te laten aanduiden met ‘zij’. Later, in januari 2022, liet Rijneveld weten de voornaamwoorden ‘he’ en ‘him’ te verkiezen en ‘hij’ en ‘hem.’

Minder mobiel en toch stemmen? Dat kan! Bel ANWB AutoMaatje

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Om iedereen de mogelijkheid te geven om te kunnen stemmen, rijdt ANWB AutoMaatje deze dag graag minder mobiele inwoners van Nieuwegein naar de stembus.

Een ritje aanvragen?
Ben je minder mobiel en wil je hier gebruik van maken? Bel dan uiterlijk 13 maart naar telefoononummer 030 60 33 748 om een ritje te boeken, of stuur een e-mail naar: automaatje@movactor.nl. Een matchmaker van Movactor zoekt dan een chauffeur die je komt ophalen en ook weer terug brengt. Je kunt zelf de tijd aangeven. Deze dienst is ook mogelijk als je een rollator, rolstoel of hulphond hebt.

Over ANWB AutoMaatje
ANWB AutoMaatje Nieuwegein is gestart in 2018. Met deze dienst rijden vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten naar afspraken, zoals de huisarts, de supermarkt of om hun partner te bezoeken in het verzorgingstehuis. Niet alleen komen deze inwoners weer onder de mensen, ook de zorg van de chauffeur en de gezellige gesprekjes zijn van onschatbare waarde. De afgelopen jaren maakte de dienst ruim 3000 ritjes, met zo’n 28 chauffeurs en meer dan 200 klanten.

ANWB AutoMaatje Nieuwegein wordt georganiseerd door Movactor, de welzijnsorganisatie ván Nieuwegein. Wil je meer weten over deze dienst, heb je binnenkort zelf een ritje nodig (bijvoorbeeld naar het stembureau) óf wil je je aanmelden als chauffeur? Kijk dan op de website van AutoMaatje.

‘De Jan van Nijlenhove’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Jan van Nijlenhove. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de  Jan van Nijlenhove in de wijk Galecop.

Schoonspringers Aquarijn actief op vierde 5-kamp te Amersfoort

Op zaterdag 25 februari jl. werd de vierde landelijke 5-kamp schoonspringen gehouden in Amersfoort. In serie 1, de E-groep (9 jaar en jonger) was er na vier sprongen een mooie gouden medaille voor Lizzy Hamerling voor de zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein. In serie 2, de D-groep (10/11 jarigen) was er zilver voor Sureka Bierman Kerklaan en Nouk Swart behaalde een mooie bronzen medaille voor de schoonspringers uit Nieuwegein.

In serie 3, de C-groep (12/13 jarigen) werd Mischa Dijkstra vierde en Mike Hoogendam behaalde de vijfde plek. In serie 3, de B+groep (14 jaar en ouder) was er zilver voor Jae Schoondermark en brons voor Stanley Grijpink.

Voor de serie met acht sprongen was er brons voor Mika Grozse Nipper en werd Yuna Hulkenberg zesde.

Al deze individuele resultaten zorgen dat zwemvereniging Aquarijn op deze dag 36 punten behaalde als club. De Dolfijn uit Amsterdam wist er deze dag 40 te behalen. Zij namen afgelopen zaterdag dan ook de beker mee naar huis.

De tussen stand na 4 wedstrijden is:

  • Aquarijn Nieuwegein 131 punten
  • De Dolfijn Amsterdam 106 punten
  • SBC2000 Breda   94 punten
  • PSV Eindhoven   75 punten
  • ZPC Amersfoort   71 punten

Op zaterdag 25 maart is de laatste 5-kamp van dit seizoen in Eindhoven.

Lezing democratie en verkiezingen Provinciale Staten

Op 13 maart aanstaande zullen Hanny Plomp-van Rheenen (gemeenteraadslid namens D66 Nieuwegein en Marianne de Widt (D66 Statenlid Provincie Utrecht) een lezing geven in de Bibliotheek De tweede verdieping.

Hanny Plomp-van Rheenen zal zich richten op democratie, waaronder de manieren waarop burgers hun stem kunnen laten horen in Nieuwegein. Ze zal benadrukken dat het belangrijk is dat de inwoners hun mening geven en betrokken zijn bij de beslissingen die worden genomen in de stad. Ze zal ook de verschillende manieren bespreken waarop mensen hun stem kunnen laten horen.

Marianne de Widt zal het belang van de Provinciale Staten bespreken en waarom het belangrijk is om te gaan stemmen bij de verkiezingen. Ze zal het belang van de provincie in het algemeen bespreken en hoe het de besluitvorming op lokaal en regionaal niveau kan beïnvloeden. Ze hecht veel waarde aan samenwerking in de provincie Utrecht om de ruimte goed te verdelen, zodat er plek is voor natuur en landbouw, wonen en werken, energie en mobiliteit.

De lezing over democratie en verkiezingen voor de Provinciale Staten vindt plaats in de Bibliotheek De tweede verdieping in het Stadshuis om 14.30 uur. De toegang is vrij en iedereen jonger dan 55 jaar is ook welkom om deel te nemen.

Hanny Plomp-van Rheenen en Marianne de Wildt