Marieke Lucas Rijneveld te gast in de bibliotheek

Binnenkort is het weer Boekenweek. ‘Ik ben alles’ is het thema van de Boekenweek die zal worden gehouden van 11 tot en met 19 maart. Met het thema van deze 88e Boekenweek vieren we de vormen die onze identiteit kan aannemen en alle rollen die we vervullen. Bijvoorbeeld die van boekenverslinder, luisteraar of… schrijver in de dop!

Schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld

Schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld kan als geen ander over dit thema vertellen en is op 16 maart te gast in de bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein. Ook kun je zelf aan de slag met een schrijfworkshop van lokaal multitalent Louise Mastenbroek. Deze workshop zal worden gehouden op dinsdag 14 maart.

Schrijfworkshop korte verhalen
Louise Mastenbroek neemt je mee in de wereld van het korte verhaal. Ze deelt haar ervaring met het schrijven van korte verhalen, laat zien hoe je inspiratie krijgt en hoe je met weinig woorden een leuke tekst neerzet. Je gaat naar huis met een zelfgeschreven tekst. De workshop vindt plaats in de bied en duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur. Toegang: 5 euro.

Boekbezoek Marieke Lucas Rijneveld met muziek
Schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld brak bij het grote publiek door met de schrijnende roman De avond is ongemak, over een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de tragische dood van een kind. Met dit boek won hij in 2020 de International Booker prize. Ook Mijn lieve gunsteling deed het goed bij de lezers. Naast het schrijven, werkt Rijneveld twee dagen per week in een melkveebedrijf. Kortom: ‘Ik ben alles’ is een thema dat goed bij de schrijver past. Luister naar zijn verhalen en geniet van de muziek van Djoszuwa Zwier en Ivan Dekker.

Marieke Lucas Rijneveld zal donderdag 16 maart in de bieb aanwezig zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur. Toegang: 5 euro. Opgeven voor de Boekenweekactiviteiten kan via de website van de bibliotheek De tweede verdieping.

Over Marieke Lucas Rijneveld
Rijneveld wilde in groep drie van de basisschool graag een jongetje zijn en verzon toen Lucas, een fantasievriendje. Eenmaal op de middelbare school werd Rijneveld gepest vanwege een jongensachtig voorkomen en paste zich aan. Toen Rijneveld negentien jaar was, kwam dat jongensachtige terug; in 2010 voegde Rijneveld de naam Lucas toe als tweede voornaam. Twee citaten uit interviews over dit thema in 2018:

“Ik voel me zowel jongen als meisje, een tussenmens” en “Het is niet zo dat ik denk Ik ben een jongen, meer dat ik me iets er tussenin voel. Ik neig meer naar het jongensachtige.”

Rijneveld vindt het jammer dat er in het Nederlands nog geen voornaamwoord is voor non-binaire mensen. Rijneveld gaf er enige tijd in het Engels de voorkeur aan om met het genderneutrale persoonlijk voornaamwoord ‘they’ aangeduid te worden. Omdat er geen beter woord is koos Rijneveld ervoor om zich in het Nederlands te laten aanduiden met ‘zij’. Later, in januari 2022, liet Rijneveld weten de voornaamwoorden ‘he’ en ‘him’ te verkiezen en ‘hij’ en ‘hem.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk