Nieuwe taalvrijwilligers opgeleid in de bibliotheek

Elke week zet een grote groep taalvrijwilligers zich bij bibliotheek De tweede verdieping in om (nieuwe) Nederlanders te helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Afgelopen maand hebben zestien vrijwilligers de Basistraining Taalvrijwilligers met succes afgerond.

Enthousiaste deelnemers
Alle enthousiaste deelnemers hebben de afgelopen periode hard gewerkt. Alle lof voor hun inzet! De training is ontwikkeld door Stichting Lezen en Schrijven en werd gegeven door docent Irma Nijkamp van het Taalhuis. In vier dagdelen heeft zij de vrijwilligers meer handvatten gegeven. Ook oefenden ze met voorbeelden en materialen uit de praktijk. Zo kunnen de vrijwilligers met nóg meer zekerheid taalzoekers helpen. Dit kunnen mensen zijn die nieuw zijn in Nederland, maar ook Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven.

Ton Somer is een van de taalvrijwilligers die aan de slag is gegaan. Ze vertelt: “Tijdens de training hebben we geleerd hoe je samen met taalzoekers kunt lezen en hoe je hen begeleidt. Maar we hebben ook hele praktische tips gekregen. Je moet taalzoekers bijvoorbeeld niet verbeteren! Ik heb echt veel informatie gekregen en weet ook gelijk hoe ik dit kan inzetten tijden mijn taallessen.”

Over de aanpak van laaggeletterdheid
Taalvrijwilligers vormen een belangrijk onderdeel in de preventie en aanpak van laaggeletterdheid. In Nieuwegein heeft ruim 15% van de inwoners grote moeite met lezen, schrijven en/of spreken van de Nederlandse taal of omgaan met de computer.

Wil jij je ook inzetten om mensen op een laagdrempelige manier Nederlands te leren spreken en schrijven? Kijk dan op de website van de bibliotheek De tweede verdieping bij de vacatures. Op onze website lees je daarnaast meer over onze visie en aanpak rondom taal.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk