Expositie van kunstenares ImSook Yoo in Museum Warsenhoeck

Van 5 februari tot 9 april 2023 exposeert in Museum Warsenhoeck de Koreaanse kunstenares ImSook Yoo. Ze is geboren in 1954 in Korea. In Nederland studeerde ze aan de kunstacademie AKI Enschede (afgestudeerd in 1989, schilderen en tekenen). Sinds 2022 woont ImSook Yoo in Utrecht.

In de periode van 2008 tot 2013 was zij artistiek werkzaam in het kunstenaarsatelier aan de Kerkstraat 48 in Nieuwegein. Op een gegeven moment begon zij daar met het handmatig scheppen van Hanji (moerbeiboom gebaseerd papier). Ook maakte zij verschillende reizen naar Korea voor haar onderzoek, leerde nieuwe technieken en onderhield contact met een bedrijf dat al vier generaties lang handmatig Hanji-papier produceert (in de stad WonJu). Zij verfijnde daarbij haar techniek.

Na twee jaar zette ImSook Yoo een punt achter het scheppen van Hanji. Verschillende factoren speelden daarbij een rol, zoals een zware fysieke belasting. Ze werkt nu verder met natuurlijke materialen welke voor haar beter hanteerbaar zijn.

In 2012 heeft ze een serie van 21 schilderijen vervaardigd. Daarbij is ze de nadruk gaan leggen op het gebruik van verschillende materialen, zoals ongeprepareerde doeken en verven. Materialen zijn een thema op zich voor haar werk. In haar werk zie je dat het combineren van verschillende materialen gaandeweg een bepaalde vorm aanneemt.

Een werk van kunstenares ImSook Yoo

Vrouw rijdt met haar voertuig het Merwedeknaal in en beland in het ziekenhuis

Een automobiliste is donderdagmiddag het Merwedekanaal ingereden met haar auto. Het voorval gebeurde rond 14.40 uur toen de vrouw op de Vreeswijksestraatweg reed ter hoogte van de Urkerschans aan de rand van de wijk Fokkesteeg. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is onbekend, het gebeurde in een flauwe bocht. De bestuurderster wist niet zelfstandig uit de auto komen. Een omstander heeft haar uit de auto gekregen en wist haar met hulp van anderen aan de kant te krijgen.

Omdat niet bekend was of er andere personen in het voertuig aanwezig waren werden meerdere reddingsdiensten opgeroepen, waaronder een duikteam uit Maarssen. Deze bleek uiteindelijk niet nodig te zijn. De Vreeswijksestraatweg werd tijdelijk door de politie in beide richtingen afgesloten. Een takelbedrijf heeft de auto geborgen. Dat was extra moeilijk omdat het voertuig inmiddels naar de bodem van het kanaal was gezonken.

De vrouw is ter plekke behandeld, maar moest toch door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden. Wat voor letsel zij heeft opgelopen is onbekend. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren zal worden onderzocht door de politie.

Het voertuig voordat het naar de bodem zonk

Bewoners van crisis opvangschip genoten van wedstrijd FC Utrecht

Woensdag 25 januari jl. speelde FC Utrecht tegen Excelsior in stadion de Galgenwaard. Thuis werd eindelijk een keer gewonnen onder leiding van de nieuwe trainer Silberbauer. En die was natuurlijk blij dat de eerste driepunter van 2023 werd geboekt. Een vroeg doelpunt van Tasos Douvikas bezorgde de Domstedelingen namelijk de overwinning. Veertig bewoners van het opvangschip in het Merwedekanaal in Nieuwegein waren door FC Utrecht uitgenodigd om deze wedstrijd bij te wonen.

In de bus naar het stadion in Utrecht werd er enthousiast geoefend met het aanmoedigen van FC Utrecht. ‘De wedstrijd was niet heel spannend, maar dat mocht de pret niet drukken. Er werd gesprongen en in meerdere talen aangemoedigd! FC Utrecht, gefeliciteerd met de drie punten en bedankt voor de onvergetelijke ervaring’ aldus een van de bewoners van het schip waar medio november 2022 de eerste vluchtelingen arriveerden.

De bewoners van de tijdelijke opvang in Nieuwegein hebben een geweldige avond gehad in stadion de Galgenwaard dankzij de samenwerking tussen FC Utrecht en SportID Nieuwegein.

Plekken om te zien én te doen in en rond Nieuwegein

Wil je lekker centraal in Nederland wonen en is je oog gevallen op Nieuwegein? Dan wil je natuurlijk weten wat er in die omgeving allemaal te beleven valt. Op deze pagina vind je een overzicht van de leukste plekken om te zien en dingen om te doen.

Waarom zou je in Nieuwegein verblijven?
Van alle steden in Nederland is Nieuwegein waarschijnlijk de laatste plek waar je aan denkt om naartoe te gaan, maar je moet de kracht ervan zeker niet onderschatten. Nieuwegein ligt namelijk dicht bij Utrecht, maar de prijzen voor huurwoningen liggen er veel lager. Via bijvoorbeeld deze website kun je tal van woningen vinden die niet alleen veel aantrekkelijker geprijsd zijn, maar ook nog eens een veel grotere oppervlakte hebben. Met de auto of zelfs met het openbaar vervoer doe je er nog geen kwartier over om in de binnenstad van Utrecht te komen, je profiteert dus wel van de lusten maar draagt de lasten niet. Daarbij is er ook in de buurt van Nieuwegein nog voldoende te doen.

1. Kasteel Rijnhuizen
Dit monumentale kasteel met een rijke geschiedenis is goed onderhouden en schittert nog in volle glorie. Er omheen vind je een slotgracht, brug en bosrijke omgeving die perfect geschikt is voor een wandeling. Je vindt er twee schitterende koetshuizen, een theehuis en zelfs een tuinschuur met monumentale status. Als je geen zin hebt in een wandeling, kun je er ook terecht voor de evenementen die er regelmatig georganiseerd worden.

2. Middelwaard
Deze grote recreatieplas heeft ook een klein riviergeultje: de Kleine Lek. In de zomer kun je er uitstekend zwemmen en in de rest van de seizoenen is het gebied bijzonder geschikt voor een fijne wandeling weg van de drukte. Je vindt er mensen uit alle windrichtingen, omdat het ook voor omliggende steden als Vianen een van de beste zwemopties is.

3. Museum Warsenhoeck
In dit museum leer je alles over Nieuwegein, wat vroeger nog Jutphaas en Vreeswijk heette. Naast de vaste collectie vind je er ook verschillende wisselende exposities, dus er is altijd weer wat nieuws te beleven. Let van tevoren wel goed op of het museum open is als je het wil bezoeken, want de openingstijden verschillen per seizoen.

4. Prinses Beatrixsluis
Deze sluis in het Lekkanaal is het grootste monumentale binnenvaartsluizencomplex van Nederland. Hier wordt de verbinding tussen de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal gelegd. De kenmerkende witte heftorens hebben ervoor gezorgd dat de sluis is uitgeroepen tot Rijksmonument en is een van de belangrijkste werken van de architecten J.P Josephus Jitta en L.S.P. Scheffer. Jaarlijks varen er meer dan 50.000 schepen door deze bijzondere sluis en je kunt er een miniatuurversie van bewonderen in Madurodam.

5. Park Oudegein
Ook in Nieuwegein zelf is er meer dan genoeg groen, waar onder het stadspark Oudegein, de groene longen van de stad. In het park vind je veel verschillende recreatieve mogelijkheden en verschillende routes om te wandelen, fietsen, Discgolf of varen. Het park is aangelegd in 1977, daar kwam later de grote vijver in het midden bij. Voor vertier kun je terecht bij de kinderboerderij, het Milieu Educatie Centrum, Kasteel Oudegein, de historische boerderij IJsselstee en in de winter een ijsbaan.

6. Vreeswijk en IJsselstein
Voor een gevoel met wat meer historie kun je de wijk Vreeswijk of de dichtbijgelegen stad IJsselstein ontdekken. Vreeswijk was voorheen een op zichzelf staand zandwinningsdorp en is pas sinds 1971 officieel onderdeel van Nieuwegein. De oude gebouwen zoals de kerk en de Oude Sluis laten nog veel van deze historie zien. Ook vind je er een speciaal museum dat helemaal is gewijd aan de binnenvaart.

Werfmuseum in Vreeswijk

7. Botanische tuinen
In het nabijgelegen Utrecht vind je de botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht. Totaal gaat het om meer dan 9 hectare die zijn aangelegd rondom Fort Hoofddijk, waarin er zes verschillende tuinen te vinden zijn. Iedere tuin heeft weer een eigen thema, karakter en uiterlijk. Niet alleen liefhebbers van de natuur zullen hier hun geluk vinden, ook iedereen die graag wat wil leren kan hier zijn of haar hart ophalen. Let wel op dat de tuinen in de wintermaanden gesloten zijn.

8. Zwembad Merwestein en andere sport mogelijkheden
In zwembad Merwestein kun je heerlijk zwemmen, maar ook in de wijk Blokhoeve in Nieuwegein kun je je heerlijk sportief uitleven. Daar vind je een bowlingcentrum en een klimhal. Op regenachtige dagen kun je hier dus meer dan genoeg activiteiten vinden die je urenlang bezig kunnen houden. Alsof dat nog niet genoeg is, vind je in Nieuwegein ook het grootste trampolinepark van Europa, wat de naam Jumpsquare heeft gekregen. Aan de rand van Nieuwegein, richting Houten vind je Down Under, een groot park waar je zowel binnen als buiten kunt wakeboarden en waterskiën.

9. Fortentocht
In de provincie Utrecht zijn er bovengemiddeld veel forten en kastelen te vinden en er zijn veel wandel- en fietsroutes te vinden waarbij je ze allemaal kunt bewonderen. Het is een unieke manier om de omgeving te verkennen en tegelijkertijd ook nog wat lichaamsbeweging te krijgen.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Deze week tijd voor de stand van Nederland in Nieuwegein, met bovenstaand videoverslag van Jos van Vogelpoel.

Arend: ‘Dinsdag 24 januari was presentatrice Raquel Schilder met haar collega’s van Omroep WNL te gast bij de Coöperatie Sportpark Galecop in het kader van een speciale aflevering over ‘de toekomst van sportverenigingen’. Jimte Poelman (SportID Nieuwegein) vertelt in die uitzending hoe de sportverenigingen in het Sportpark gezamenlijk bezig zijn te transformeren naar de sportvereniging van de toekomst: ‘In onze ogen is dat een omnisportvereniging waar verschillende sporten worden beoefend, die minder gericht zijn op competitie maar meer op gezondheid, ontmoeting en maatschappelijke- en commerciële projecten.’ 

Hoe de sportverenigingen op Sportpark Galecop dit doen? Zaterdag 18 februari om 22:00 uur wordt het item uitgezonden op NPO 2!

Zie je ook iets leuks of bijzonders in Nieuwegein? Maak een fotootje en stuur ‘m aan redactie@pen.nl. Zorgen wij er voor dat iedereen kan meegenieten!

Gratis vloerisolatie voor 100 Nieuwegeinse woningeigenaren

De gemeente Nieuwegein en de provincie Utrecht bieden woningeigenaren met een laag inkomen en een hoge energierekening gratis vloerisolatie aan. Dit speciale aanbod is bestemd voor eigenaren van een eengezinswoning zonder vloerisolatie, gebouwd vóór 1994. Alle Nieuwegeiners die energietoeslag hebben ontvangen en voldoen aan de voorwaarden hebben een brief van Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) ontvangen. 40% van de aangeschrevenen heeft inmiddels aangegeven dat ze willen meedoen met de actie.

Wethouder Marieke Schouten: “Met deze actie willen wij isolatie ook mogelijk maken voor woningeigenaren met lagere inkomens. Isoleren bespaart veel energie en geld. De rekening gaat direct met honderden euro’s per jaar omlaag. Daarnaast wil Nieuwegein een duurzame stad zijn. Door isoleren daalt de uitstoot van CO2 en dat gaat klimaatverandering tegen. Wij vinden het daarom een succes dat er al zoveel inwoners zich hebben aangemeld.”

Wie kan meedoen aan deze actie?
Er is subsidie om ongeveer 100 woningen gratis vloerisolatie aan te bieden. Inwoners uit Nieuwegein kunnen meedoen als ze van Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) een brief over deze actie hebben gekregen. Of als ze aan de voorwaarden voldoen dat ze wonen in een eengezinswoning van vóór 1994 gebouwd in de gemeente Nieuwegein. De aanvrager is woningeigenaar en hoofdbewoner van de woning en heeft afgelopen jaar een energietoeslag ontvangen via Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). Inwoners van Nieuwegein hebben recht op een energietoeslag als hun inkomen maximaal 120 procent is van de bijstandsnorm. Kijk voor meer informatie over de energietoeslag.

Aanmelden
Meer informatie of aanmelden kan via www.jouwhuisslimmer.nl/nieuwegein/actie- gratis-vloerisolatie tot 17 februari 2023.De aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Als mensen snel reageren is de kans groter dat er nog budget is voor het isoleren van hun vloer.

Subsidie
Huiseigenaren die geen gebruik kunnen maken van deze regeling, kunnen gemiddeld 15% van de kosten die ze hebben gemaakt terugkrijgen door een subsidie aan te vragen via het RVO.nl.

Klaverjassen bij de Stichting Petanque Nieuwegein Nederland

Vrijdagavond 10 februari aanstaande kan er weer geklaverjast worden bij de Stichting Petanque Nieuwegein Nederland (SPNN) aan de Galecopperzoom 1. Dan begint alweer de zesde ronde van het nieuwe seizoen.

De avond begint om 19.30 uur en duurt meestal tot 23.00 uur. Vooraf graag aanmelden op telefoonnummer: 06-22414051. Inschrijven die dag vanaf 18.45 uur. De kosten voor deelname zijn 4,00 euro per persoon.

Ook is er een loterij waarin mooie vleesprijzen zijn te winnen. Let op, u kunt alleen met de pin betalen in het Petanque Centrum Nieuwegein.

Ook wordt er iedere donderdagmiddag geklaverjast in het Petanque Centrum. Deze middagen beginnen om 13.30 uur. de zaal gaat open vanaf 13.00 uur en de kosten voor deelname bedraagt 4.00 euro p.p. De prijzen op deze middagen zijn geldprijzen. Er worden drie ronden gespeeld en de middag duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Fijne stad om te wonen’

‘Het is een traditie dat de burgemeester op bezoek gaat bij echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd zijn om ze te feliciteren. Een enkele keer viert een echtpaar zelfs het 70-jarig huwelijksfeest. Het zijn bijzondere momenten voor het echtpaar en hun familie, maar ook voor mij. Tijdens het bezoek spreek ik met deze mensen over van alles wat ze meegemaakt hebben in hun leven en wat zij vinden van Nieuwegein. Ze vertellen wat ze mooi en goed vinden in Nieuwegein, waar ze trots op zijn en geven ook tips over wat er beter kan in hun buurt of in de stad. Ik vind het een voorrecht om op deze manier Nieuwegein keer op keer beter te leren kennen.’

‘In bijna twaalf jaar ben ik zo al bij honderden mensen op bezoek geweest. Bijna alle echtparen zijn in de jaren 70 en 80 verhuisd naar Nieuwegein omdat hier het huis stond waar men graag wilde wonen. Het zijn de jaren waarin Nieuwegein veel bouwde als groeistad ten zuiden van Utrecht. Deze echtparen wonen vaak nog in datzelfde huis, of men is verhuisd naar een huis dat beter past. Ze vertellen dat het een goede keus was om in Nieuwegein te gaan wonen en dat men ook niet meer weg wil.’

‘Afgelopen week was ik op bezoek bij Oekraïense vluchtelingen die verhuisd zijn naar de Industrieweg. Het was mooi om mee te maken dat mensen uit Vreeswijk speciaal welkomstpakketten hadden gemaakt voor de Oekraïners om ze als nieuwe buurtbewoners welkom te heten. Toen ik met de Oekraïense mensen sprak, bedankten ze Nieuwegein voor de wijze waarop ze worden opgevangen en geholpen. Ze zijn blij om hier te kunnen wonen. De kinderen gaan naar school en ook heeft een aantal vluchtelingen al werk gevonden. Nieuwegein is een fijne stad om te wonen.’

Burgemeester Frans Backhuijs