Katern

Plekken om te zien én te doen in en rond Nieuwegein

Wil je lekker centraal in Nederland wonen en is je oog gevallen op Nieuwegein? Dan wil je natuurlijk weten wat er in die omgeving allemaal te beleven valt. Op deze pagina vind je een overzicht van de leukste plekken om te zien en dingen om te doen.

Waarom zou je in Nieuwegein verblijven?
Van alle steden in Nederland is Nieuwegein waarschijnlijk de laatste plek waar je aan denkt om naartoe te gaan, maar je moet de kracht ervan zeker niet onderschatten. Nieuwegein ligt namelijk dicht bij Utrecht, maar de prijzen voor huurwoningen liggen er veel lager. Via bijvoorbeeld deze website kun je tal van woningen vinden die niet alleen veel aantrekkelijker geprijsd zijn, maar ook nog eens een veel grotere oppervlakte hebben. Met de auto of zelfs met het openbaar vervoer doe je er nog geen kwartier over om in de binnenstad van Utrecht te komen, je profiteert dus wel van de lusten maar draagt de lasten niet. Daarbij is er ook in de buurt van Nieuwegein nog voldoende te doen.

1. Kasteel Rijnhuizen
Dit monumentale kasteel met een rijke geschiedenis is goed onderhouden en schittert nog in volle glorie. Er omheen vind je een slotgracht, brug en bosrijke omgeving die perfect geschikt is voor een wandeling. Je vindt er twee schitterende koetshuizen, een theehuis en zelfs een tuinschuur met monumentale status. Als je geen zin hebt in een wandeling, kun je er ook terecht voor de evenementen die er regelmatig georganiseerd worden.

2. Middelwaard
Deze grote recreatieplas heeft ook een klein riviergeultje: de Kleine Lek. In de zomer kun je er uitstekend zwemmen en in de rest van de seizoenen is het gebied bijzonder geschikt voor een fijne wandeling weg van de drukte. Je vindt er mensen uit alle windrichtingen, omdat het ook voor omliggende steden als Vianen een van de beste zwemopties is.

3. Museum Warsenhoeck
In dit museum leer je alles over Nieuwegein, wat vroeger nog Jutphaas en Vreeswijk heette. Naast de vaste collectie vind je er ook verschillende wisselende exposities, dus er is altijd weer wat nieuws te beleven. Let van tevoren wel goed op of het museum open is als je het wil bezoeken, want de openingstijden verschillen per seizoen.

4. Prinses Beatrixsluis
Deze sluis in het Lekkanaal is het grootste monumentale binnenvaartsluizencomplex van Nederland. Hier wordt de verbinding tussen de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal gelegd. De kenmerkende witte heftorens hebben ervoor gezorgd dat de sluis is uitgeroepen tot Rijksmonument en is een van de belangrijkste werken van de architecten J.P Josephus Jitta en L.S.P. Scheffer. Jaarlijks varen er meer dan 50.000 schepen door deze bijzondere sluis en je kunt er een miniatuurversie van bewonderen in Madurodam.

5. Park Oudegein
Ook in Nieuwegein zelf is er meer dan genoeg groen, waar onder het stadspark Oudegein, de groene longen van de stad. In het park vind je veel verschillende recreatieve mogelijkheden en verschillende routes om te wandelen, fietsen, Discgolf of varen. Het park is aangelegd in 1977, daar kwam later de grote vijver in het midden bij. Voor vertier kun je terecht bij de kinderboerderij, het Milieu Educatie Centrum, Kasteel Oudegein, de historische boerderij IJsselstee en in de winter een ijsbaan.

6. Vreeswijk en IJsselstein
Voor een gevoel met wat meer historie kun je de wijk Vreeswijk of de dichtbijgelegen stad IJsselstein ontdekken. Vreeswijk was voorheen een op zichzelf staand zandwinningsdorp en is pas sinds 1971 officieel onderdeel van Nieuwegein. De oude gebouwen zoals de kerk en de Oude Sluis laten nog veel van deze historie zien. Ook vind je er een speciaal museum dat helemaal is gewijd aan de binnenvaart.

Werfmuseum in Vreeswijk

7. Botanische tuinen
In het nabijgelegen Utrecht vind je de botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht. Totaal gaat het om meer dan 9 hectare die zijn aangelegd rondom Fort Hoofddijk, waarin er zes verschillende tuinen te vinden zijn. Iedere tuin heeft weer een eigen thema, karakter en uiterlijk. Niet alleen liefhebbers van de natuur zullen hier hun geluk vinden, ook iedereen die graag wat wil leren kan hier zijn of haar hart ophalen. Let wel op dat de tuinen in de wintermaanden gesloten zijn.

8. Zwembad Merwestein en andere sport mogelijkheden
In zwembad Merwestein kun je heerlijk zwemmen, maar ook in de wijk Blokhoeve in Nieuwegein kun je je heerlijk sportief uitleven. Daar vind je een bowlingcentrum en een klimhal. Op regenachtige dagen kun je hier dus meer dan genoeg activiteiten vinden die je urenlang bezig kunnen houden. Alsof dat nog niet genoeg is, vind je in Nieuwegein ook het grootste trampolinepark van Europa, wat de naam Jumpsquare heeft gekregen. Aan de rand van Nieuwegein, richting Houten vind je Down Under, een groot park waar je zowel binnen als buiten kunt wakeboarden en waterskiën.

9. Fortentocht
In de provincie Utrecht zijn er bovengemiddeld veel forten en kastelen te vinden en er zijn veel wandel- en fietsroutes te vinden waarbij je ze allemaal kunt bewonderen. Het is een unieke manier om de omgeving te verkennen en tegelijkertijd ook nog wat lichaamsbeweging te krijgen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk