Hoe populair is de studentenstad Utrecht nog?

Utrecht is een echte studentenstad. Studeren in Utrecht betekent studeren in een bruisende en sfeervolle stad. De stad is centraal gelegen in het midden van het land, niet al te groot, maar ook zeker niet te klein.

Waarom studeren in Utrecht?
Ben je van plan om in Utrecht te gaan studeren? Of twijfel je er nog over? Dat kan, de studententijd is immers één van de belangrijkste periodes in je leven. Maar is de stad nog steeds zo populair? Met meer dan zestigduizend studenten kunnen we nog steeds zeggen dat Utrecht een populaire studentenstad is. De ́Domstad ́ barst van de leuke winkels, bioscopen en kroegen. Daarnaast zijn er veel studenten verenigingen te vinden.

Werken in Utrecht
Wanneer je gaat studeren in Utrecht merk je al snel dat er bijna elke dag wel wat te doen is in de stad. Van studentenfeestjes tot laat borrelen en cabaret avonden. Het leven in een grote stad is dan ook zeker niet gratis. Daarom is het wellicht handig om tijdens je studie op zoek te gaan naar een (bij)baan. Maar waar begin je dan met zoeken? Je kunt hiervoor kijken bij NCOI via Indeed. Tip: ga vooraf al na welke bijbanen bij je passen en geschikt zijn voor jou als student.

Opleiding kiezen
De basis van je studententijd begint bij het kiezen van een school en opleiding die bij je past. In Utrecht zijn er verschillende hogescholen en universiteiten te vinden met een breed opleidingsaanbod met hbo- en wo-opleidingen. Daarnaast kun je in Utrecht ook makkelijk de overstap van het mbo naar het hbo maken. Het uitkiezen van een opleiding die bij je past kan een lastige keuze zijn. Het is daarom belangrijk om hier vooraf goed onderzoek naar te doen en over na te denken. Ben je er nog niet helemaal uit welke opleiding je wilt gaan volgen? Een NCOI opleiding vinden kan je daar bij helpen.

Wonen in Utrecht
Zodra je bij NCOI een opleiding hebt gevonden die bij je past en het vaststaat dat je gaat studeren in Utrecht, is het misschien ook verstandig om een woonruimte te gaan zoeken in de studentenstad. Niet alleen zodat je niet elke ochtend lang met het openbaar vervoer hoeft te reizen, maar ook omdat Utrecht een gezellige stad is om te wonen. Het kan daarom handig zijn om vooraf op zoek te gaan naar een geschikte woonruimte voor je studentenleven, zoals een kamer of een studio.

Fietspad Parkhoutweg HoogZandveld en Doorslag weer in opspraak

Het kan beter met de fietspaden in Nieuwegein. En dan hebben we het niet alleen over al die onnodige paaltjes die midden op een fietspad zijn geplaatst. Wat denkt u van het asfalt dat omhoog wordt gedrukt door de wortels van bomen e.d. Dit lijdt tot onveilige situaties.

Van Aad Bosch, hij woont in HoogZandveld, kreeg onze redactie het volgende via de e-mail binnen: ‘Weet niet of het mogelijk is om een stukje te publiceren over de zeer slechte staat van het fietspad Parkhoutweg tussen Hoogzandveld en de Doorslag. De wortels van de bomen langs het fietspad zorgen er voor dat het asfalt omhoog wordt gedrukt, waardoor er een zeer slecht fietspad ontstaat. Heb al diverse keren (14030) gebeld, met het verzoek om wat te doen aan het zeer slechte fietspad, maar tot op heden geen enkele informatie daar over waaruit blijkt dat de gemeente bereid is om hier wat aan te gaan doen.’

Op verzoek van de heer Bosch heeft de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein al op 23 april 2018 een artikel geschreven over dit zeer slechte fietspad.

Aad Bosch: ‘De gemeente Nieuwegein heeft vanaf dat moment bijna niets gedaan om het fietspad te verbeteren, het is alleen maar slechter geworden. In Park Oudegein zelf zijn prima fietspaden (Redactie: met dank aan voormalig VVD wethouder Johan van Everdingen wat overigens zijn kop kostte en moest aftreden, maar dat terzijde) maar op een fietspad waar mensen uit Vianen en Nieuwegein gebruik van maken richting Utrecht is het zo slecht dat het een aanfluiting is voor de gemeente Nieuwegein.’

Bosch: ‘Als de gemeente niet voornemens is er wat aan te doen dan is er misschien een optie om langs het fietspad in beide richtingen een bord te plaatsen met de tekst “zeer slecht fietspad.” Het is zeker niet uitgesloten dat er op korte termijn ongelukken gebeuren met licht of zwaar lichamelijk letsel.’

Woningeigenaren laten zien hoe je een woning kunt verduurzamen

Wil jij andere Nieuwegeiners laten zien hoe je jouw huis duurzamer hebt gemaakt? Meer dan 1800 woningen in Nederland, waarvan 9 woningen in Nieuwegein, doen al mee aan de Duurzame Huizenroute die binnenkort wordt gehouden.

Eén van deze woningen is een twee-onder-een-kap-woning uit 1920. De bewoners: ‘Wij wonen al lange tijd in een oudere woning in Nieuwegein. Oorspronkelijk zijn we 20 jaar gelelden begonnen met vloerverwarming, wand isolatie en een Nefit ketel in een deel van de woonruimte. Nadat recentelijk de ketel was afgeschreven hebben we de achterkamer en bovenverdieping van de woning voorzien van isolatie en wandverwarming. En daarbij de ketel vervangen door een warmtepomp.’

De woning in Nieuwegein

Samen maken we Nieuwegein steeds duurzamer. Wil je je huis opgeven en anderen laten zien wat je allemaal kunt doen om energie te besparen? Kijk dan op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Op zaterdag 29 oktober en/of zaterdag 5 november kunnen mensen een afspraak maken om bij de woiningeigenaren binnen te lopen om te kijken naar wat er allemaal mogelijk is.

De Nationale Duurzame Huizen Route wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies en partners en is een platform voor iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen.

Indië herdenking in Nieuwegein

Op maandag 15 augustus 2022 organiseert het Comite 4 en 5 mei Nieuwegein en Stichting Pelita de Indië herdenking. Deze herdenking vindt plaats in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Jutphaas. Bij mooi weer wordt de bijeenkomst in de tuin bij de Dorpskerk gehouden, bij slecht weer is de bijeenkomst in de kerk.

Belangstellenden worden die dag vanaf 19.00 uur welkom geheten in de Dorpskerk. Men kan een kaarsje branden en er is ruimte voor bezinning. Er is muziek van ‘Friend & Friends.’ Zij spelen liedjes uit het voormalige Nederlands Indië. Daarnaast deelt Rein Sohilait zijn ervaringen. Hij is prominent lid van de Indische gemeenschap en was jarenlang verbonden aan verschillende onderzoeksinstituten.

Rond 19.30 uur start bij het monument de officiële ceremonie. De locoburgemeester zal een krans namens de gemeente Nieuwegein leggen. Ook het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en de Stichting Pelita zullen bloemen leggen bij het monument. Na dit formele moment kan iedereen die dat wil ook bloemen leggen. Om 19.45 uur is er in de Dorpskerk-tuin of bij het Geinlicht ruimte om na te praten.

Programma
Om 19.00 uur worden de bezoekers welkomen geheten in het Geinlicht en de Dorpskerktuin met een hapje en een drankje én luisteren naar muziek en verhalen. Intussen is de Dorpskerk open voor een moment van stilte en bezinning en kan men een kaarsje branden. Rond 19.30 uur begeven de bezoekers zich naar het monument voor de officiële ceremonie. Voor meer over de Indië herdenking in Nieuwegein kunnen geïnteresseerden een e-mailtje sturen naar Theo Hanselaar: theohanselaar@casema.nl.

Lokale Indië-Herdenkingen
77 jaar geleden, op 15 augustus 1945, kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië. Voor Nederland gold dat al op 5 mei 1945.

Voor onze talrijke Indische landgenoten was er geen herdenking van de gebeurtenissen en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het heeft tot 1988 geduurd voordat de eerste en inmiddels jaarlijkse Nationale Indië-Herdenking plaatsvond. Maar dan steeds op één plek: het Indisch Monument in Den Haag.

Op steeds meer plaatsen in Nederland ontstaan nu lokale Indië-Herdenkingen. In Nieuwegein werd in 2020 de eerste Indië-Herdenking gehouden. Dit jaar is het voor de derde keer in Nieuwegein.

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Terug naar de ideologie’

‘We zitten midden in de zomervakantie en dat kan je op veel manieren merken. In het Stadshuis is het rustig. Veel van onze medewerkers genieten van een vakantie, om daarna weer uitgerust met nieuwe energie te starten. De eersten zijn ook al weer terug van vakantie en zijn met veel elan weer aan de slag.’

‘Deze wat rustiger tijd geeft mij de kans om stil te staan bij onze democratie. Regelmatig zijn er mensen die vinden dat ik, en/of de politiek, niet democratisch zijn. Ik hoor dan: “U doet niet wat ik vraag, dus u bent niet democratisch.” Iedereen begrijpt hopelijk dat het zo niet werkt. Mensen hebben verschillende wensen; er zal een middenweg gevonden moeten worden. Om aan het verlangen van burgers tegemoet te komen, proberen politieke partijen hun ideeën vooral te baseren op wat mensen willen. Hoe anders was dat vroeger?’

‘Ruim 40 jaar geleden werd ik lid van een politieke partij. De verschillende partijen hadden hun eigen ideeën over wat het beste voor Nederland was. De verschillen tussen de sociaaldemocraten, christendemocraten en de liberalen waren duidelijk. Ik koos voor de liberalen, omdat hun visie het beste bij mij paste en het verschil met de anderen was ook duidelijk.’

‘Als politieke partijen vooral hun oor te luisteren leggen naar wat de burgers vinden, worden de verschillen onduidelijker. Want iedereen luistert naar dezelfde burgers. Daar spelen nieuwe partijen op in, door zich te verzetten tegen de zogenaamde oude politiek. Totdat ze zelf ook weer behoren tot de zogenaamde oude politiek.’

‘Ik denk dat het ons land verder brengt, als we weer op basis van eigen ideeën over wat het beste voor Nederland is, met elkaar praten en een middenweg zoeken. Het helpt niet om alle problemen als politieke managers op te willen lossen.’

‘Tot zo ver mijn overwegingen deze zomervakantie.’

Burgemeester Frans Backhuijs

Vergroten doorstroming Doorslagsluis

Om extra water aan te kunnen voeren naar West-Nederland, zijn aanpassingen nodig aan de Doorslagsluis in Nieuwegein. Deze sluis in De Doorslag is een historische sluis, maar al een tijd niet meer in gebruik en kampt met achterstallig onderhoud. De sluis vormt ook een knelpunt in de aanvoerroute.

Het waterschap heeft verschillende varianten onderzocht om de doorvoercapaciteit rond de Doorslagsluis te vergroten, zodat er voldoende water doorheen kan zonder al te veel opstuwing. Na een uitgebreid gebiedsproces hebben de besturen van het waterschap en de gemeente Nieuwegein een voorkeursvariant vastgesteld: een oplossing waarbij de locatie haar cultuurhistorische uitstraling behoudt.

Stand van zaken en vooruitblik
Voor de werkzaamheden aan de Doorslagsluis heeft de gemeente Nieuwegein een omgevingsvergunning verleend. Het waterschap en de aannemer zijn in voorbereiding op de uitvoering. Op 3 oktober a.s. starten de werkzaamheden. Vanaf dat moment is er geen doorvaart voor boten meer mogelijk langs de sluis tot 1 mei 2023. Voorafgaand aan de startdatum begint de aannemer met het inrichten van het werkterrein en worden kabels en leidingen verlegd.

Voor doorgaand gemotoriseerd verkeer zal de Herenstraat gedurende de hele uitvoering gestremd zijn. Verkeer wordt met een kleine omleiding langs de bouwplaats geleid. Ook is parkeren aan de Herenstraat ter hoogte van de Doorslagsluis niet mogelijk. De woningen, winkels en bedrijven aan de Herenstraat blijven gedurende de gehele uitvoering bereikbaar. Voor fietsers blijft het wél mogelijk om langs de Doorslagsluis te fietsen. Wel kunnen er tijdelijke omleidingsroutes worden ingesteld.

Op woensdag 24 augustus organiseert HDSR een informatieavond voor direct omwonenden. Tijdens deze avond worden de omwonenden geïnformeerd over de concrete werkzaamheden aan de sluis en welke impact dit heeft op de omgeving. Ook kunt u vragen stellen. De avond start vanaf 19.15 uur. Behoort u niet tot de direct omwonenden, maar wilt u de avond toch bijwonen? Dat kan door u aan te melden via emailadres kwa@hdsr.nl, onder vermelding van ‘Informatieavond Doorslagsluis’.

Herbestemming sluisdeur
Samen met de omgevingspartijen zoals de gemeente, de Monumentencommissie en de Historische Kring Nieuwegein is nagedacht over de herbestemming van de sluisdeuren.

Gezamenlijk is besloten om in het uiteindelijke ontwerp op de plek van de sluisdeuren een uitsparing op te nemen. Op die plekken (dat zijn er dus 4) zullen de bovenbalken van de huidige sluisdeuren worden geplaatst. De sluisdeuren zelf komen niet terug in het ontwerp. Hiervoor moet nog een definitieve bestemming gevonden worden.

Werkzaamheden
Het waterschap start in oktober 2022 met de werkzaamheden aan de Doorslagsluis. Gelijktijdig starten eind september de werkzaamheden van de gemeente Nieuwegein aan drie woontorens ten westen van de Doorslag, tussen de Doorslagbrug en het Zuidstedeviaduct.

Een impressie van de situatie na afronding van de werkzaamheden