Restanten Huis Zwanenburg gevonden

Naast de pastorie van de St. Nicolaaskerk in Jutphaas zijn verschillende restanten van voormalig Huis Zwanenburg gevonden. De amateurhistorici Ronald Walsteijn en Willem van der Steeg vonden de voorwerpen toen zij op zoek waren met hun metaaldetector. De voormalige buitenplaats Zwanenburg stond langs de Utrechtsestraatweg, op de plaats waar nu de pastorie van de Nicolaaskerk staat.

Willem van der Steeg (links) en Ronald Walsteijn met een deel van de vondsten

Huis Zwanenburg is waarschijnlijk gebouwd in 1633. De oudst bewaarde afbeelding dateert namelijk uit dat jaar en bovendien staat in de gevelsteen, die bewaard is gebleven en in de noordgevel van de huidige pastorie is gemetseld, ook dit jaartal. Wie het huis heeft laten bouwen is verder niet bekend. Op de plek van de voormalige buitenplaats Zwanenburg staat sinds 1875 de St. Nicolaaskerk. Hiervoor stond aan het Overeind een oude noodkerk, die in gebruik was genomen, nadat de protestanten de kerk op het Kerkveld aan het einde van de 16e eeuw hadden overgenomen. De noodkerk was veel te klein en bovendien bouwvallig geworden, waardoor onder leiding van pastoor Van Heukelum besloten werd een nieuwe kerk te bouwen op de plek van Zwanenburg. Het huis zelf werd pastorie. In 1939 was het gebouw er zo slecht aan toe, dat men besloot een nieuwe pastorie te bouwen en het oude Zwanenburg af te breken.

“Het is best al een tijdje geleden dat we de spullen vonden. In april 2020 gingen we uit nieuwsgierigheid met onze metaaldetector de pastorietuin in. Door de coronaperiode duurde het allemaal wat langer voordat we er een expert naar konden laten kijken”, zegt Ronald Walsteijn. De vrienden, die tevens allebei lid zijn van de Kerkcommissie van de Nicolaaskerk, bleven echter nieuwsgierig naar wat ze precies gevonden hadden. Walsteijn: “We vonden best wel veel. Naast wat muntjes en verschillende kruizen, vonden we ook aardig wat bouwmaterialen, zoals spijkers en scharnieren. Door archiefonderzoek hadden we al het sterke vermoeden dat het hier om restanten van voormalig Huis Zwanenburg moest gaan, maar bevestiging hadden we nog niet.”

Recentelijk heeft de archeoloog van Landschap Erfgoed Utrecht de spullen onderzocht. ‘Het was leuk om te zien hoe deze expert aan slechts kleine aanwijzingen genoeg heeft om dingen te duiden en te dateren”, zegt Willem van der Steeg.

Het inrijhek

Van Huis Zwanenburg zelf is, op de gevelsteen na, niks meer overgebleven. Wel is er nog een inrijhek bewaard gebleven waar het jaartal 1876 op staat. Het huis is ook naamgever van de Nieuwegeinse Zwanenburgstraat. “Daarom is het bijzonder dat de archeoloog heeft bevestigd dat het hier gaat om overblijfselen van het oude Huis Zwanenburg. Met archeologie en genealogie als hobby vind ik het sowieso leuk om geschiedenis uit de vergetelheid te halen. Onlangs vond ik bijvoorbeeld ook een grote scherf van een kookpot uit de Romeinse tijd. Dat we nu onder anderen een groot smeedijzeren tussenstuk en smeedijzeren spijkers van het oude huis hebben gevonden, maakt Zwanenburg letterlijk en figuurlijk weer tastbaar en daarmee ook een stukje Jutphase geschiedenis.”

Buitenplaats “Huis Zwanenburg” met Pastoorsbosje
Buitenplaats “Huis Zwanenburg” stond langs de Utrechtsestraatweg waar nu de St.Nicolaaskerk staat. Naar alle waarschijnlijkheid is de buitenplaats in 1633 gebouwd. Ook bestaat er nog een fraaie gevelsteen, die in de noordgevel van de huidige pastorie gemetseld is.

Het vroegere toegangshek, een fraai stukje 17e eeuws smeedwerk, staat nog op de oorspronkelijke plaats en geeft ook nu nog toegang tot de pastorie en het Pastoorsbos. De naam Pastoorsbos dateert uit het begin van de 19e eeuw; in de 18e eeuwse aktes betreffende Zwanenburg wordt gesproken over het “slingerbos”.

Voormalige bewoners van Huis Zwaanenburg waren:
– 1744 weduwe Van Halm
– 1744 Hendrik van Nellestein
– 1781 – 1786 Van Westrenen
– 1786 – 1801 Margaretha Johanna Issendorp, weduw van Hendrik Grunelius
– 1801 – 1803 Clara Charlotte de Geer x Willem Hendrik, baron van Utenhove
– 1803 – 1809 Johanna Aletta Achterberg
– 1809 – de heer Th Robert en zijn vrouw
– 1875 pastoor W. van Heukelum:

Kaderraad donderdag 7 juli 2022

De laatste aankondiging in deze rubriek, want na de Kaderraad van volgende week breekt het zomerreces aan voor de raadsleden van Nieuwegein. De Kaderraad gaat over de financiën van de gemeente.

Donderdag 30 juni vindt de Financiële Avond voor de Stad plaats. Deze avond kunnen de fracties op basis van allerhande stukken een mening vormen over de financiën van de gemeente, zodat ze volgende week kunnen oordelen over de Kadernota.

In de Kadernota stelt het college in grote lijnen voor wat de ge- meente komend jaar met het gemeentegeld gaat doen. De raad mag hierover wijzigingen voorstellen en ook nieuwe voorstellen doen. Na de zomer gaat het college vervolgens aan de slag om een begroting te maken. Die wordt vervolgens in het najaar be- handeld. Ook dan kan de Raad weer allerlei ideeën aandragen. Zo zorgen college en raad samen voor een gezonde financiële huishouding van onze stad.

De Kaderraad is een bijzondere vergadering. Alle partijen leveren een grote bijdrage, waarin zij hun visie op de Nieuwegeinse samenleving geven. De verdeling van het geld is niet alleen een kwestie van cijfertjes, maar gaat ook over de vraag: waar willen we heen met onze stad? Interessant dus om te volgen als kiezer! Uiteraard zijn de deuren van het Stadshuis op 7 juli geopend om alles live te volgen.

Als u liever thuis kijkt, gebruik dan de vaste livestream via NieuwegeinseRaad.live/Stream1. Let op! De vergadering begint al om 14.00 uur.

Tot slot
Afgelopen maand kreeg de raad bezoek van een inwoner, die kwam vertellen waarom de kermis zo snel mogelijk moet terugkeren. Raadsleden luisterden naar zijn verhaal en konden vragen stellen. Sommigen waren enthousiast over zijn verhaal en wilden graag met hem meedenken. Heeft u ook een idee voor de stad dat u graag met de raad wilt delen? Dat kan heel makkelijk! Mail uw idee naar griffie@nieuwegein.nl en we gaan graag met u in gesprek.

Auto Muntstad Official Mobiliteitspartner van FC Utrecht

De komende jaren mag Muntstad zich dé mobiliteitspartner van FC Utrecht noemen. Bij Muntstad, onder andere in Nieuwegein,  hechten we veel waarde aan wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe willen. Ons vak is het aanbieden van creatieve, innovatieve mobiliteitsoplossingen in de meest brede zin. Met zo’n 350 man werken we er dagelijks aan om de beste in ons vak te worden. Als je verder en beter wil en ruim boven het gemiddeld uit wil steken, heb je daar -anno 2022- een gelaagde blik voor nodig. Dan gaat het dus bijvoorbeeld ook over maatschappelijk rendement. En over omdenken, meedenken en doen denken, zo geven Rolf Eeftink (algemeen directeur) en Edwin de Groot (commercieel directeur) aan.

Hernieuwd contact met FC Utrecht
Een paar jaar geleden is er een totaal nieuwe directie bij Muntstad gekomen. Als moderne organisatie hechten we veel waarde aan de aansluiting met bedrijven uit de regio. Om elkaar te inspireren en samen nóg beter en leuker te worden. Muntstad was al vele jaren lid van de Business Club van FC Utrecht. Zo was er tijdens een van de wedstrijden contact met Thijs van Es en Joost Broerse en zij vertelden dat ze op termijn op zoek waren naar een nieuwe mobiliteitspartner. Er volgden enkele verkennende gesprekken. Door corona kwam alles echter op een lager pitje te staan.

Sinds de overname door Pon in 2020 kon Muntstad versnellen en groeide Muntstad uit naar een gezond bedrijf. Er werden plannen gemaakt en acties opgezet. Ook heeft Muntstad partijen om zich heen verzameld die de nodige expertise op het gebied van mobiliteit in huis hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is Move, het centrale mobiliteitscentrum van Pon, in Amsterdam. Muntstad kan hierdoor bedrijven helpen met hun mobiliteitsvraagstukken voor nu en in de toekomst. Dit sloot naadloos aan op de wens van FC Utrecht. De draad van de gesprekken werd weer opgepakt en FC Utrecht heeft dat met beide handen aangrepen om vervolgens in een presentatie te laten zien waar FC Utrecht voor staat en waar de behoeftes liggen. Uit de presentatie werd duidelijk dat beide ondernemingen raakvlakken hadden.

Raakvlakken
In de presentatie kwamen de regionale betrokkenheid, ambitie en trots naar voren. Raakvlakken die voor Muntstad ook gelden. Rolf Eeftink: ‘Als écht Utrechts bedrijven dragen wij de stad ook diep in het hart. Logisch dus dat wij als werkgever en bedrijf de verantwoordelijkheid voelen om een maatschappelijke rol op ons te nemen binnen de regio. Dat doen we bijvoorbeeld door partijen met elkaar te verbinden. Die aansluitingen, gecombineerd met onze nuchtere nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat we steeds weer kiezen voor verbetering en vernieuwing. En daarmee is het niet klaar, want we blijven onszelf en elkaar uitdagen om te excelleren. Dat zien we ook bij FC Utrecht terug.

Muntstad staat voor verbinden. Dat verbinden komt ook tot uiting in het logo. De M in het logo staat voor het kruisen van wegen. Utrecht ligt centraal in Nederland en is de plek waar de wegen van noord naar zuid en van oost naar west elkaar kruisen. Het verbindende karakter zie je ook terug in de merken Volkswagen en Audi. Volkswagen is een auto voor veel mensen in de maatschappij; de naam verwijst daar al naar. Ook heeft Volkswagen nauwe banden met de sport: sponsor van de KNVB en betrokken bij de Olympische Spelen. En daarbij, de rijder van de Volkswagen behoort met name tot de doelgroep die naar het stadion komt. Audi is meer een merk uit het premium segment. Audi loopt voorop op het gebied van technologische ontwikkelingen. Dat innoveren en vooroplopen is voor zowel Muntstad als FC Utrecht van belang. Muntstad gaat bij de invulling van het sponsorschap verder dan alleen het leveren van auto’s.

Rolf Eeftink: ‘We dagen FC Utrecht uit om na te denken over mobiliteitsvraagstukken en actief na te denken over de CO2-footprint en -reductie.’ Edwin de Groot vult Rolf Eeftink aan: ‘We hebben FC Utrecht ook gevraagd om kritisch naar het wagenpark te kijken. Wij willen als mobiliteitspartner een meedenkende partner zijn en samen kijken hoe je efficiënter met vervoer en mobiliteit om kunt gaan.’

Het partnerschap brengt Muntstad nog meer. Zo gaan zij onderdeel uitmaken van het Innovatieplatform FC Utrecht Next. Muntstad wil graag samen met innovatieve bedrijven samenwerken en nieuwe ideeën ontwikkelen en op die manier het multimodale mobiliteitsvraagstuk aanpakken. ‘Wij hebben de kennis in huis en kunnen bedrijven helpen bij het verwezenlijken van hun mobiliteitsvraagstukken’, zo geeft Rolf Eeftink aan.

Maatschappelijke betrokkenheid
Muntstad is een bedrijf dat zijn diensten levert aan de inwoners en bedrijven in Utrecht en omgeving. ‘Een klant is meer dan iemand die een auto koopt. Mobiliteit, in welke vorm dan ook, is voor iedereen belangrijk. Ik vind het belangrijk om onze klanten de aandacht te geven die ze verdienen, ongeacht de auto die ze bij ons kopen of dienst die ze van ons afnemen. Wij ontvangen uit de maatschappij en willen daarom ook teruggeven aan de maatschappij. Daarom gaan we met ingang van het nieuwe seizoen onze klanten uitnodigen voor de thuiswedstrijden van FC Utrecht. We hopen daarmee de betrokkenheid bij zowel FC Utrecht als Muntstad te vergroten.

‘Muntstad is enorm trots op dit partnerschap en hoopt een positieve bijdrage te kunnen leveren aan mobiliteitsvraagstukken, niet alleen bij FC Utrecht, maar ook bij de aangesloten bedrijven bij de Business Club van FC Utrecht.’

Binnenkort wordt de digitale stad werkelijkheid

Met de Digitale Stad Nieuwegein bieden we al meer dan 27 jaar het nieuws voor Nieuwegein ‘t eerst. Dat doen we op het internet, een enorm laagdrempelig communicatiekanaal voor burgers. Er staat echter het een en ander te gebeuren. Er komt namelijk een nieuwe versie van het internet aan: het metaversum. Een virtuele versie van de gemeente Nieuwegein zal er op korte termijn niet komen en daar hebben wij vooralsnog nog geen plannen voor, maar de mogelijkheden van het metaversum mogen in ieder geval niet worden onderschat.

Het metaversum: de nieuwe versie van het internet
Het is voor alle duidelijkheid nog niet helemaal zeker hoe het metaversum eruit zal komen te zien. Er is nog een lange weg te gaan en het is dan ook vooral speculeren. In ieder geval moet het metaversum een 3D-versie van het internet worden, waarbij gebruikers via een VR-bril toegang krijgen tot een digitale wereld. Er bestaan al diverse gesloten metaversums, zoals Fortnite of Decentraland, maar in de toekomst zal dat allemaal verenigd worden tot een enkel open metaversum. Een voortrekker bij de ontwikkeling van zo’n open metaversum is Meta, bekend van het socialemediaplatform Facebook. In het metaversum zullen mensen elkaar virtueel ontmoeten, gamen en shoppen. Uiteraard zal er ook geld te verdienen zijn, dat hebben beleggingsplatforms als metaverse profit alvast begrepen.

Een digitale kopie van Seoel
In het metaversum zijn niet alleen fictieve werelden te vinden, maar ook virtuele steden die op echte steden zijn gebaseerd. Het gaat om zogeheten digital twins, digitale kopieën van echte steden. Onder meer het Zuid-Koreaanse Seoel werkt aan een digitale kopie in het metaversum. Het project dient verschillende doelen. In de eerste plaats wil men het de burgers eenvoudiger maken om in contact te treden met elkaar en met de lokale overheid. Het zal namelijk mogelijk zijn om even virtueel naar het gemeentehuis te gaan om er bijvoorbeeld een vergunning te regelen. Er zullen ook virtuele coworkingruimtes worden aangeboden, zodat burgers virtueel samen kunnen werken.

Naar een digitale kopie van de aarde
Seoel is zeker niet de enige stad die naar het metaversum trekt. Zo kan je bijvoorbeeld ook al Benidorm Land bezoeken, de digitale versie van de populaire kuststad in Spanje. Of je trekt naar het zonovergoten Santa Monica in Californië. Het meest ambitieuze project van allemaal is misschien wel Destination Earth of DestinE. Het is een initiatief van de Europese Commissie in samenwerking met de ruimtevaartorganisatie ESA.

Het doel van het project: een digitale tweeling maken van de volledige aarde. Deze digitale kopie zal vervolgens worden gebruikt om bijvoorbeeld de effecten van de klimaatverandering en van milieuwetgeving in kaart te brengen. Hierdoor kan de impact van overheidsmaatregelen op de planeet worden gesimuleerd, in plaats van steevast te proberen en achter de feiten aan te lopen. Ten laatste 2023 wordt het operationele platform gelanceerd. Voor het einde van het decennium zouden de eerste modellen al zijn geproduceerd. Het platform zal ook openstaan voor de publieke sector en voor onder meer universiteiten.

Simonis Biljartlakens Landsfinale in Merwestein

In de vaste locatie van de Landsfinale, het Sport- en Evenementencomplex Merwestein in Nieuwegein, zijn op zaterdag 9 en zondag 10 juli twee Tijd voor Krijt tafels neergezet waarop geïnteresseerden een potje mogen spelen. Alles in de sfeer van Tijd voor Krijt: gratis, laagdrempelig, met het kopje koffie waar Tijd voor Krijt om bekend staat, met gezellig samenzijn als doel, en met een aanvoerder/begeleider die de deelnemers wegwijs maakt in het spel. Tevens zal van donderdag 30 juni t/m maandag 11 juli de Simonis Biljartlakens Landsfinale plaatsvinden.

Tijd voor Krijt, het sociaal activeringsprogramma van de KNBB waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten, is onderdeel van het slotweekend van de Simonis Biljartlakens Landsfinale, hét breedtesport evenement van het jaar van de KNBB.

De in regio Utrecht en in Utrechtse media zeer bekende Ted Vermeulen staat tussen 13:30 en 15:00 voor u klaar om u een leuke en fijne middag te geven. Gaat om wat uitleg van het eenvoudige en gezellige ‘kroegspel’ honderden, gewoon ontspannen en recreatief dus niet competitief. Geschikt dus voor spelers van ieder niveau! En mensen worden tevens gewezen op de mogelijkheid waar ze terecht kunnen om te biljarten in Gemeente Nieuwegein – bijvoorbeeld bij RCN op haar nieuwe locatie, of bij Geinoord (tevens een vaste Tijd voor Krijt locatie).

Iedereen is welkom in het Sport- en Evenementencomplex Merwestein, Merweplein 1 in Nieuwegein! Is op 9 en 10 juli tussen 13:30-15:00 uur, ditmaal dus niet uitsluitend voor 55+ maar voor eenieder die gezellig een balletje wil stoten of een kopje koffie wil drinken. Er zijn geen kosten aan verbonden, en aanmelden is niet nodig.

De Simonis Biljartlakens Landsfinale
Van donderdag 30 juni t/m maandag 11 juli zal in het Sport- en Evenementencomplex Merwestein hét breedtesport evenement van het jaar plaatsvinden. De KNBB zal dan de Landsfinale Nieuwe Stijl houden.

Bij de vernieuwing van de Landsfinale in 2019, ook wel de Landsfinale Nieuwe Stijl, was het doel van de KNBB om naast alle kampioenschappen ook zoveel mogelijk ruimte te bieden aan projecten en evenementen met maatschappelijke waarde. De vernieuwingen in 2019 waren een groot succes!

Door corona hebben de edities van 2020 en 2021 helaas niet kunnen plaatsvinden, maar in de editie 2022 is er weer volop tijd gereserveerd voor mooie evenementen met een uitgebreid programma. Hierbij dus ook de maatschappelijke component met Tijd voor Krijt in het slotweekend, en tevens de bijzondere dag op 4 juli met de NK’s voor Parkinsonpatiënten, Rolstoelbiljarten en 5-ball.

Speeldagen
Donderdag 30 juni: PK Dagbiljart Libre, Driebanden, Bandstoten
Vrijdag 1 juli: C3 
Zaterdag 2 juli: A, B1, C1
Zondag 3 juli: C4
Maandag 4 juli: NK Rolstoelbiljarten, NK 5-ball, NK Parkinsonpatiënten
Dinsdag 5 juli: Dagcompetitie Driebanden
Donderdag 7 juli: Dagcompetitie Libre
Vrijdag 8 juli: C2
Zaterdag 9 juli: B2 (tevens 13:30-15:00: Tijd voor Krijt)
Zondag 10 juli: Damesbeker (tevens 13:30-15:00: Tijd voor Krijt)
Maandag 11 juli: Vrijwilligerstoernooi

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. De fietsfoto van deze week gaat over: fietsles.

Linda: ‘Op een zonnige donderdagochtend rij ik langs het verlaten parkeerterreintje achter het Nijpelsplantsoen. Hoewel, verlaten? Twee vrouwen oefenen al ‘flappend en stappend’ om in evenwicht te blijven op een vouwfiets zonder trappers. Onder leiding van buurtsportcoach Frouke leren ze hier fietsen. De Colombiaanse Liz zit nog wat onwennig op de fiets. Haar dochter leerde eveneens hier fietsen en maakte haar moeder enthousiast. Ook leren fietsen? Meld je aan bij Frouke: f.kleijn@merwestein.nl.’

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Deze keer een je ziet niet wat je ziet beestje. ‘Deze keer hoogtijdagen voor de Nieuwegeinse natuur’  aldus Udo.

Udo: ‘Er zijn van die dagen dat het zoeken naar nieuwe beestjes, planten of zwammen eigenlijk onbegonnen werk is. Dat is vooral het geval op koude, winderige dagen, of als het maar blijft regenen of, nog erger, als overal weer eens gemaaid en gesnoeid is. Dat is dan in het voorjaar en de zomer, de hoogtijdagen van de Nieuwegeinse natuur.’

‘Maar als je een tuin hebt is er soms nog wel een mouw aan te passen. Dan moet die tuin wel zonnig zijn en een uitbundige plantengroei hebben met vele soorten bloeiende planten.  In zo’n tuin komen natuurlijk ook wilde planten voor. Zelf er in gezet of gewoon aan komen waaien, onkruid dus en dat mag je zelf vervelend vinden, de bewoners of bezoekers van die tuin houden van variatie. Beestjes als allerlei spinnen en insecten, (ook vlinders en libellen) en de wat grotere, zoals padden en kikkers, muizen, een kat van de buren, ze komen en ze gaan. Er is dus telkens wat nieuws te vinden.’

‘Vandaag zag ik een vrij grote sluipwesp langs de heg scharrelen. Zo’n sluipwesp geeft mij “gemengde gevoelens”. Want er zijn in Nieuwegein en elders ontzettende veel soorten sluipwespen. Nauwelijks te zien of juist heel opvallend, en het vaststellen van de soort is vaak onbegonnen werk als het weer eens een onbekende soort is. Maar dit keer was het al snel bingo: het was een, eh, ichneumon sartorius! Een bekende heggenstruiner,  niettemin zonder gewone Nederlandse naam, maar wat wil je bij zoveel soorten. Dit zal dus niet de laatste “nieuwe vondst” in mijn tuin zijn. Hoop ik.’

Fiets- en Rommelroute Batau-Noord met 170 verkooppunten

Tijdens de vierde editie van de Fiets-Rommelroute op zondag 3 juli aanstaande in Batau-Noord, kunnen bezoekers bij 170 adressen in de wijk langsgaan om leuke tweedehands- en zelfgemaakte spulletjes te kopen. De organisatoren zijn zeer opgetogen over de enorme respons op de herstart van het initiatief.

Zo’n groot aantal verkopers is natuurlijk fantastisch, maar zonder kopers geen handel. De organisatoren hebben via verscheidene kanalen het initiatief onder de aandacht gebracht en hopen op veel bezoekers. De verkopers kunnen nu al via een foto op de facebookpagina Fiets-Rommelroute Batau-Noord reclame maken voor hun koopwaar.

Wie de rommelroute komt bezoeken op zondag 3 juli kan de deelnemende adressen vinden via een digitale en een papieren plattegrond. De digitale plattegrond is te bereiken op De Digitale Stad Nieuwegein [www.pen.nl] of via een smartphone met de bijgaande QR-code. Wie liever een papieren plattegrond gebruikt kan deze vanaf 23 juni ophalen bij Bruna Muntplein. Tijdens de rommelroute zelf zijn ook nog plattegronden verkrijgbaar bij de organisatie.

Tijdens de rommelroute zal ook de ambulance van Stichting Wensambulance een aantal uren aanwezig zijn in de wijk. De vrijwilligers vertellen belangstellenden over hun prachtige werk. Wie wil mag de ambulance van binnen en buiten komen bekijken. De standplaats van de ambulance is de hoek van de Moeflonweide en Giraffeweide.

René Hansen: “Als organisatie fietsen we een aantal keren een rondje door de wijk om deelnemers te ontmoeten. Ook de nieuwe wijkcoördinator van Batau-Noord, Ron Belonje, zal met ons meefietsen. We laten hem graag zien wat een mooie en gezellige wijk Batau-Noord is en hoe leuk het er is tijdens de rommelroute.”

De Fiets-Rommelroute is op zondag 3 juli van 11.00 uur  tot 16.00 uur door de hele wijk Batau-Noord. Als u vragen heeft aan de organisatie kunt u hen mailen via rommelroutebatau-noord@outlook.com.

Metropoolregio Utrecht trekt 400 miljoen uit voor bouw 80.000 woningen

Provincie en gemeente Utrecht trekken samen 400 miljoen euro uit voor nieuwe, snelle OV-verbindingen. Dat is noodzakelijk om de geplande bouw van ruim 80.000 woningen mogelijk te maken tot 2030, waarmee de gezamenlijke overheden de woningcrisis willen aanpakken. De Metropoolregio Utrecht is het nationale verkeershart én de snelst groeiende regio in Nederland. In totaal is in eerste instantie 1,8 miljard euro aan investeringen in nieuwe OV-verbindingen nodig om de regio en de nieuw te bouwen woningen bereikbaar te houden.

Burgemeester Sharon Dijksma namens de Metropoolregio Utrecht: “De regio Utrecht is een ontzettend gewilde en geliefde plek om te wonen. Als snelst groeiende regio van Nederland leveren we de komende jaren een substantiële bijdrage aan het oplossen van het nationale woningtekort. Op dit moment piept en kraakt het OV-netwerk in de regio echter al. Zonder investeringen in bereikbaarheid kan de regio simpelweg niet op verantwoorde en gezonde manier groeien.”

Om de urgente opgave aan te pakken zijn provincie en gemeente Utrecht ieder bereid om 200 miljoen euro, samen 400 miljoen euro, vrij te maken. Hiermee leggen de partijen een aantrekkelijk bod op tafel om het Rijk helpen bij de woningbouwopgave. De komende periode gaan de partijen met het Rijk in gesprek over cofinanciering voor deze noodzakelijke OV-investeringen in de regio.

Groen groeit mee
De investeringen in snelle OV-verbindingen in het stedelijk kerngebied gaan hand in hand met investeringen elders in de provincie. Vorige week zijn er afspraken gemaakt met het Rijk over investeringen in duurzame bereikbaarheid in Woerden, Nieuwegein, Soesterberg en Veenendaal en ook voor Amersfoort en andere gemeenten liggen de plannen klaar. Bovendien kiest de Metropoolregio voor gezonde verstedelijking. Gedeputeerde Huib van Essen: “Wat ons onderscheidt van andere regio’s is dat we de bouw van al die nieuwe, betaalbare woningen samen laten gaan met meer groen. Onder het motto ‘groen groeit mee’ investeren we als provincie Utrecht in groene recreatie maar ook in meer bos. Zo bouwen we niet alleen meer betaalbare woningen, maar ook aan groene, gezonde en klimaatbestendige leefgebieden.”

Meer woningen
Tot 2030 worden onder meer in de grootschalige woningbouwgebieden in de regio’s Utrecht, Amersfoort en Foodvalley meer dan 80.000 nieuwe woningen gebouwd. Zo komen in de nieuwe Utrechtse stadswijk Groot Merwede 20.000 woningen. In 2040 groeit Groot Merwede naar 42.000 woningen. Amersfoort groeit richting 2040 met 16.000 woningen, een toename van de woningvoorraad van 25 procent.

Versterken OV-netwerk
Utrecht is het nationale verkeershart met het Centraal Station als drukste station van Nederland. Om het bestaande OV-netwerk in Utrecht te ontlasten zijn nieuwe verbindingen zoals de Merwedelijn en de Papendorplijn nodig. In Amersfoort zijn mobiliteitsmaatregelen nodig om het grootschalig woningbouwgebied Amersfoort spoorzone/A1-zone te kunnen realiseren.

Gluren bij de Buren: ‘Ga op cultuursafari en bezoek meer dan 100 optredens’

Op zondag 3 juli van 13.00 uur tot 18.00 uur, gooien Nieuwegeiners hun deuren en tuinhekken wagenwijd open en zullen er optredens van lokale podiumkunstenaars te zien zijn in huiskamers en tuinen verspreid over de gemeente. Het programma van Gluren bij de Buren Nieuwegein zit bomvol verrassingen, vanaf nu uit te pluizen op de website van de organisatie.

Het is tijd om weer eens op avontuur te gaan naar cultuur. Jazz-trio’s, musicalsterren (in de dop), punkbands, balletdansers, grappenmakers, kleinkunstenaars en andere podiumbeesten die hun kunsten vertonen in intieme setting. Op elke deelnemende locatie treedt een act drie keer op tussen 13:00 uur en 18:00 uur. In totaal zijn er rond de honderd optredens op 26 locaties.

Hoofdpartner van Gluren bij de Buren is dit jaar SPAR, bekend van de winkels in dorpen, steden, langs de snelweg, op universiteiten/ hogescholen en op vakantieparken. John van der Ent, Algemeen Directeur van SPAR: “Onze kracht als gemakswinkel ligt in de lokale aanpak. Net zoals Gluren bij de Buren dat doet. Daarom dragen wij graag bij aan de ontmoeting en verbinding tussen bewoners binnen verschillende wijken en gemeenten die meedoen.”

Plan je eigen gluur-route
Op de website is het volledige en meest actuele programma te vinden, met landelijk in totaal maarliefst 1500 deelnemende locaties om een weg door te banen! Ook kan er een eigen route uitgestippeld worden om te printen of om te delen met goede buren en verre vrienden en samen te gaan gluren.