Katern

Binnenkort wordt de digitale stad werkelijkheid

Met de Digitale Stad Nieuwegein bieden we al meer dan 27 jaar het nieuws voor Nieuwegein ’t eerst. Dat doen we op het internet, een enorm laagdrempelig communicatiekanaal voor burgers. Er staat echter het een en ander te gebeuren. Er komt namelijk een nieuwe versie van het internet aan: het metaversum. Een virtuele versie van de gemeente Nieuwegein zal er op korte termijn niet komen en daar hebben wij vooralsnog nog geen plannen voor, maar de mogelijkheden van het metaversum mogen in ieder geval niet worden onderschat.

Het metaversum: de nieuwe versie van het internet
Het is voor alle duidelijkheid nog niet helemaal zeker hoe het metaversum eruit zal komen te zien. Er is nog een lange weg te gaan en het is dan ook vooral speculeren. In ieder geval moet het metaversum een 3D-versie van het internet worden, waarbij gebruikers via een VR-bril toegang krijgen tot een digitale wereld. Er bestaan al diverse gesloten metaversums, zoals Fortnite of Decentraland, maar in de toekomst zal dat allemaal verenigd worden tot een enkel open metaversum. Een voortrekker bij de ontwikkeling van zo’n open metaversum is Meta, bekend van het socialemediaplatform Facebook. In het metaversum zullen mensen elkaar virtueel ontmoeten, gamen en shoppen. Uiteraard zal er ook geld te verdienen zijn, dat hebben beleggingsplatforms als metaverse profit alvast begrepen.

Een digitale kopie van Seoel
In het metaversum zijn niet alleen fictieve werelden te vinden, maar ook virtuele steden die op echte steden zijn gebaseerd. Het gaat om zogeheten digital twins, digitale kopieën van echte steden. Onder meer het Zuid-Koreaanse Seoel werkt aan een digitale kopie in het metaversum. Het project dient verschillende doelen. In de eerste plaats wil men het de burgers eenvoudiger maken om in contact te treden met elkaar en met de lokale overheid. Het zal namelijk mogelijk zijn om even virtueel naar het gemeentehuis te gaan om er bijvoorbeeld een vergunning te regelen. Er zullen ook virtuele coworkingruimtes worden aangeboden, zodat burgers virtueel samen kunnen werken.

Naar een digitale kopie van de aarde
Seoel is zeker niet de enige stad die naar het metaversum trekt. Zo kan je bijvoorbeeld ook al Benidorm Land bezoeken, de digitale versie van de populaire kuststad in Spanje. Of je trekt naar het zonovergoten Santa Monica in Californië. Het meest ambitieuze project van allemaal is misschien wel Destination Earth of DestinE. Het is een initiatief van de Europese Commissie in samenwerking met de ruimtevaartorganisatie ESA.

Het doel van het project: een digitale tweeling maken van de volledige aarde. Deze digitale kopie zal vervolgens worden gebruikt om bijvoorbeeld de effecten van de klimaatverandering en van milieuwetgeving in kaart te brengen. Hierdoor kan de impact van overheidsmaatregelen op de planeet worden gesimuleerd, in plaats van steevast te proberen en achter de feiten aan te lopen. Ten laatste 2023 wordt het operationele platform gelanceerd. Voor het einde van het decennium zouden de eerste modellen al zijn geproduceerd. Het platform zal ook openstaan voor de publieke sector en voor onder meer universiteiten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren