Dertig ton wegende replica van de stadscraen vervoerd uit Vreeswijk

Na drie jaar bouwen, meten en puzzelen is de replica van de stadscraen weer thuis in Utrecht. In alle vroegte werd hij vanochtend vanuit de Museumwerf in Vreeswijk op een ponton gehesen om zijn eerste deel van de reis af te leggen. Zaterdag aanstaande zal hij naar zijn definitieve plek worden gebracht, naast de Monicabrug.

Wie vanochtend naar de Museumwerf kwam, zag een wirwar van oranje bouwhelmen, een groot ponton en maar liefst drie hijskranen. “Dit is het moment waar we allemaal op hebben gewacht”, zegt projectleider Liesbeth Bouwhuis. “Beetje spannend is het wel, want die kraan weegt 30 ton. Nou, dan hoop je wel dat-ie heel blijft.”

Touwen werden om de kraan van 13,5 meter hoog gewikkeld. Met uiterste precisie, verzekeren de vervoerders de omstanders. “Ja, we gaan ‘m eerst omhoog tillen, daarna wordt ie op z’n kantje gelegd. Anders past hij absoluut niet onder ook maar een enkele brug door.”

De stadskraan stond eeuwenlang op de Ganzenmarkt in Utrecht om goederen op de kant te hijsen. Tot dat in de 19e eeuw misging bij het takelen van de vrouwenbeelden die je nog altijd kunt zien bij de Winkel van Sinkel. De vracht was te zwaar en het bovendeel brak af. Het betekende het einde van de stadscraen. Maar nu komt hij dus weer terug.

Zaterdagochtend gaat de kraan weer terug op het ponton, en doorkruist hij zo de binnenstad. Het houten bouwwerk trekt een hoop bekijks. Langs de kades in Nieuwegein staan wat mensen te filmen, één daarvan was onze videograaf Bart van Rooijen die speciaal hiervoor om 06.15 uur uit ijn bed was gekropen.

In vrij snel tempo gaat de grote kraan omhoog. Zwevend in de lucht houden de mensen die hier drie jaar aan hebben gewerkt hun hart vast. Maar gelukkig, alles gaat goed. De schipper staat klaar, de trossen zijn los, en het ponton kan vertrekken. Later, als de stadscraen op zijn plek staat volgt nog een officieel openingsmoment. Precies in het jaar dat Utrecht 900 jaar bestaat.

Vluchtelingenwerk Nieuwegein neemt ruim € 11.000,- in ontvangst

De medewerkers van Vluchtelingenwerk Nederland wisten niet wat ze zagen toen ze vrijdag 20 mei op basisschool De Veldrakker in Nieuwegein waren om de opbrengsten van de sponsorloop in ontvangst te nemen. Ruim € 11.000,- hadden de leerlingen van basisscholen De Meander, De Krullevaar en De Veldrakker tijdens de Koningsspelen bij elkaar gelopen voor vluchtelingen die in Nieuwegein wonen.

De oorlog in Oekraïne was de aanleiding voor de scholen om de sponsorloop te organiseren. Niet alleen voor vluchtelingen uit dat land, maar voor alle vluchtelingen die in Nieuwegein wonen. Dat het onderwerp leefde onder de leerlingen en hun sponsoren mag duidelijk zijn uit het enorme bedrag dat zij hebben opgehaald.

Vluchtelingenwerk Nieuwegein is erg blij met deze grote gift. Zij gaan hiermee onder andere ervoor zorgen dat de fietsen van de ouders van gevluchte kinderen veilig worden voor het vervoer van de kinderen. Veel van hen hebben geen kinderzitje of stepjes en dat is natuurlijk gevaarlijk. Verder wil Vluchtelingenwerk in hun nieuwe gebouw, dat volgend jaar klaar is, graag een computerruimte voor kinderen inrichten. Het sponsorgeld gaat daarbij goed van pas komen.

Geen Avond voor de Stad op Hemelvaartsdag

Donderdag 26 mei staat er in verband met Hemelvaartsdag geen Avond voor de Stad op het programma. Een goed moment om even stil te staan bij de kalender van de gemeenteraad tot aan de zomervakantie. De week na 26 mei, op donderdag 2 juni aanstaande, wordt er weer een Avond voor de Stad gehouden. Ook een week later, 9 juni, staat er een Avond voor de Stad in de planning. Dit keer is er ook ruimte voor inspraak door een inwoner. Heb je een idee dat de aandacht van de raad verdient? Meld je dan aan voor de inspraakronde via een e-mail aan griffie@nieuwegein.nl. Ook het verzorgen van een intermezzo is mogelijk. Het intermezzo bestaat uit een informatieve presentatie over iets moois dat in onze stad gebeurt.

Op 16 juni, tijdens de laatste Avond voor de Stad, staan er vooral informatieve delen op de agenda en is er minder ruimte voor debat, discussie en inspraak.

Op 23 juni is de Raadsvergadering. Deze avond wordt er een besluit genomen over de Regenboogagenda, over zonnepanelen op parkeergarage Theater en over de begrotingen van diverse regionale samenwerkingsverbanden.

Daarna komt de raad vóór de zomer nog twee keer bij elkaar. Op 7 juli is de zogenaamde Kaderraad, waarin er over de financiën van de gemeente gesproken wordt en een week eerder, op 30 juni, wordt deze Kaderraad voorbereid tijdens de speciale financiële Avond voor de Stad.

Naast de mogelijkheid als inspreker en verzorger van het intermezzo, ben je ook welkom om mee te spreken over de onderwerpen die op de agenda staan. De agenda’s bij de vergaderingen vind je via nieuwegein.bestuurlijkeinformatie.nl, waar je ook de contactgegevens van de Nieuwegeinse raadsleden vindt.

expositie ‘Summer Time’ in het Atrium van het Stadshuis

In KunstGein Podium, in het atrium (begane grond) van het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein is tot en met 11 juni de expositie ‘Summer Time’ te bezoeken. Deelnemers van Open Atelier en cursus Special van Pastellum onder leiding van Lisa Peters-Esvelt tonen hun kunstwerken.

Veel van de werken zijn gemaakt met soft pastel, een kleurrijk medium. En kleur laten de exposanten dan ook duidelijk zien. Summer time zegt het al genoeg. Het is een verrassing welke associaties mensen met die titel hebben en hoe dat vervolgens vertaald wordt naar beeld.

De expositie is geopend van woensdag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur, op zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur en vrij toegankelijk. Tijdens de openingsuren is altijd een kunstenaar aanwezig die toelichting kan geven op de werken en de materialen.

Het “Pastellum virus” kan besmettelijk werken. Het is daarom mogelijk zelf eens te ontdekken wat soft pastel is. Er worden drie gratis mini workshops gegeven op woensdag 8 juni, donderdag 9 juni en zaterdag 11 juni van 14.00 – 15.00 uur. Inschrijven hiervoor kan via de website van Pastellum.

Ontwikkel je fantasie en creativiteit in de bibliotheek

“Welke manieren zijn er om door de tijd te reizen? Gebruik je een tijdmachine, is er een magisch object aanwezig, ga je een portaal door?” Dat alles en meer wordt besproken tijdens de workshop ‘tijdreizen’ van jeugdboekenschrijver Tanja de Jonge op #workshopwoensdag. Kinderen die interesse hebben in schrijven en tijdreizen zijn van harte welkom op 15 juni van 15:30 uur tot 17.00 uur in de bibliotheek De tweede verdieping. Meedoen is gratis voor leden.

“Een spannend verhaal laat de verbeeldingskracht van lezers groeien. En wie zijn fantasie gebruikt en creativiteit ontwikkelt, kan beter oplossingen creëren en anders naar dingen kijken,” aldus Tanja de Jonge. Zelf schreef ze het boek Tijdrovers, waarin Siem een dag terug in de tijd reist om zijn zusje te redden en houdt van verhalen waarin mensen kunnen tijdreizen.

Voor wie is de workshop?
“Vooral voor kinderen die interesse hebben in schrijven, of liefde hebben voor verhalen. Maar ook als je houdt van games, want ook daarin reis je vaak in de tijd.” Kinderen gaan in de workshop aan de slag met een verhaal. Dus wil je wel eens door een andere tijd reizen, kom dan vooral!

Activiteiten in juni
Er zijn nog veel meer leuke activiteiten voor kinderen in juni. Op woensdag 1 juni maken we tijdens de kidsredactie een eigen nieuwsuitzending. De ouder- en kindochtenden en middagen staan in het teken van het thema superhelden. Tijdens Open Lab: Movia Mania op zaterdag 11 juni experimenteren we met de techniek van de greens screens, waar vast en zeker een superheld voorbijkomt! Alle activiteiten vind je op de website van de bibliotheek De tweede verdieping.

Ouderenbond in Nieuwegein roept ‘De Gebroken Stoeptegel’ in het leven

Een fietspad met gaten, een kapotte bank in het park. Of een stoep met loszittende tegels die men alleen met een hink-stap-sprong kan omzeilen. De meeste mensen zullen dit soort ergernissen wel herkennen. Niet alleen van vroeger, maar ook van nu. Zelfs de grote gaten in het fietspad op de Batauweg zullen herkend worden.

Nog steeds zijn er veel straten, paden en stoepen vol met hindernissen en waar het broodnodige onderhoud ontbreekt. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: “Hoogst ongemakkelijk als je slecht ter been bent. Of wanneer je lekker wilt wandelen of fietsen, zonder alleen maar naar de grond te moeten kijken en moet oppassen voor valgevaar. Om dit straatbeeld aan te kaarten, roept seniorenorganisatie KBO-PCOB uit Nieuwegein “De Gebroken Stoeptegel” in het leven.”

Uit een recent onderzoek van KBO-PCOB onder senioren, kwam naar voren dat het gebrek aan onderhoud van de openbare ruimte voor veel ouderen een doorn in het oog is. Met name slechte stoepen, wegen en fietspaden werden genoemd, maar ook grof vuil dat bleef liggen. En dat terwijl de leefbaarheid van de wijken juist erg belangrijk is voor deze bewonersgroep.

Seniorvriendelijke gemeente
Met “De Gebroken Stoeptegel” wil KBO-PCOB, samen met de lokale afdelingen van KBO en PCOB, gemeenten (nog) seniorvriendelijker maken. Ingrid Rep: “En daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Zijn er ergernissen of belemmeringen in het straatbeeld, stuur KBO-PCOB een foto van die ergernis en vermeld daarbij waar het is en wat u zo ergert of belemmert.” De gemeente die de meeste aanmoediging heeft om de zaken op orde te krijgen, ontvangt uiteindelijk een echte “Gebroken Stoeptegel”.

Meedoen
Is uw gemeente ook een kandidaat voor “De Gebroken Stoeptegel? Stuur de naam van de gemeente en een foto, waarop de straat en uw ergernis goed te zien is, naar communicatie@kbo-pcob.nl of stuur het naar KBO-PCOB, De gebroken stoeptegel, Ringwade 67, 3439 LM in Nieuwegein. Ook via de website van de ouderenbond kunt u uw ergernis delen.