Dertig ton wegende replica van de stadscraen vervoerd uit Vreeswijk

Na drie jaar bouwen, meten en puzzelen is de replica van de stadscraen weer thuis in Utrecht. In alle vroegte werd hij vanochtend vanuit de Museumwerf in Vreeswijk op een ponton gehesen om zijn eerste deel van de reis af te leggen. Zaterdag aanstaande zal hij naar zijn definitieve plek worden gebracht, naast de Monicabrug.

Wie vanochtend naar de Museumwerf kwam, zag een wirwar van oranje bouwhelmen, een groot ponton en maar liefst drie hijskranen. “Dit is het moment waar we allemaal op hebben gewacht”, zegt projectleider Liesbeth Bouwhuis. “Beetje spannend is het wel, want die kraan weegt 30 ton. Nou, dan hoop je wel dat-ie heel blijft.”

Touwen werden om de kraan van 13,5 meter hoog gewikkeld. Met uiterste precisie, verzekeren de vervoerders de omstanders. “Ja, we gaan ‘m eerst omhoog tillen, daarna wordt ie op z’n kantje gelegd. Anders past hij absoluut niet onder ook maar een enkele brug door.”

De stadskraan stond eeuwenlang op de Ganzenmarkt in Utrecht om goederen op de kant te hijsen. Tot dat in de 19e eeuw misging bij het takelen van de vrouwenbeelden die je nog altijd kunt zien bij de Winkel van Sinkel. De vracht was te zwaar en het bovendeel brak af. Het betekende het einde van de stadscraen. Maar nu komt hij dus weer terug.

Zaterdagochtend gaat de kraan weer terug op het ponton, en doorkruist hij zo de binnenstad. Het houten bouwwerk trekt een hoop bekijks. Langs de kades in Nieuwegein staan wat mensen te filmen, één daarvan was onze videograaf Bart van Rooijen die speciaal hiervoor om 06.15 uur uit ijn bed was gekropen.

In vrij snel tempo gaat de grote kraan omhoog. Zwevend in de lucht houden de mensen die hier drie jaar aan hebben gewerkt hun hart vast. Maar gelukkig, alles gaat goed. De schipper staat klaar, de trossen zijn los, en het ponton kan vertrekken. Later, als de stadscraen op zijn plek staat volgt nog een officieel openingsmoment. Precies in het jaar dat Utrecht 900 jaar bestaat.

One thought on “Dertig ton wegende replica van de stadscraen vervoerd uit Vreeswijk

  1. Peter Haars

    Hoe en wanneer wordt de stadcraen afgewerkt en opgeleverd? Vanaf wanneer te bezichtigen?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk