Nieuwe minister bezoekt sportpark Nieuwegein: ‘Mooi hoe partijen samenwerken’

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, ging vandaag op haar eerste werkbezoek langs bij Sportpark Galecop in Nieuwegein, om te kijken hoe de verenigingen in Nieuwegein samenwerken en hun ding doen. “We proberen sport zo breed mogelijk op een maatschappelijke manier in te zetten.”

De minister liep vandaag langs de verschillende sportvelden om te praten met de jeugd, maar ook met de oudere mannen die gezellig een potje walking football spelen, een potje voetbal waarbij je eigenlijk niet hoort te rennen. Gedurende de dag vraagt ze regelmatig aan de aanwezigen wat ze volgens hen mee zou moeten nemen. “De sportvelden niet meer sluiten!”, roept een scholier van het Oosterlicht College op het sportveld. Een student van de mbo-sportopleiding, die van het sportpark gebruik maakt, hoopt dat sport een belangrijker rol krijgt in het (basis)onderwijs. De rest van haar groepje knikt instemmend.

Goed dat ze het doet
Jack Belt, teamleider aan de sportacademie van het MBO Utrecht vindt het goed dat de minister op werkbezoek gaat. “Ze komt niet uit deze sector, dus het is goed dat ze naar de kinderen luistert.” Een van de meest genoemde onderwerpen vandaag is communicatie. Belt is blij met de samenwerking tussen het sportpark en het onderwijs. “Zonder deze velden kunnen wij minder studenten lesgeven met corona”, stelt hij.

Jimte Poelman is sportparkmanager bij Sportpark Galecop. Een coöperatie waar vier verenigingen onder vallen: die van de atletiek, voetbal, honkbal en rugby. Deze werken samen en het is een van de taken van Poelman om de faciliteiten van de verenigingen beter te benutten. Zo krijgen mensen met een beperking kooklessen op de verenigingen en gaan zij helpen met het doen van klusjes op de vereniging. En is het voor ouderen mogelijk om walking football te spelen, ook als je niet lid bent van de vereniging. Bovendien liggen er plannen voor een survivalbaan op het sportpark.

Jimte Poelman

Meer in de breedte
Tegen de minister zegt hij: “Sport moet meer in de breedte worden gezien, dus niet alleen de activiteit zelf, maar ook alles wat daar omheen zit.” Sport is meer dan een hesje en een voetbal geven aan mensen, zegt hij later. Een van de voorbeelden van sport in de breedte inzetten is een samenwerking tussen sportorganisatie SportID, Sportpark Galecop en de gevangenis in Nieuwegein, in het kader van het Sportakkoord. Hierbij voeren de gevangenen onder andere klusjes uit op het sportpark. “En daarvoor heb je het ministerie van justitie nodig; samenwerking met de verschillende departementen is dus heel belangrijk.”

De minister roemt de samenwerking van de verschillende partijen op Sportpark Galecop. “Het is belangrijk dat de buurtsportcoaches op scholen en andere plekken op zoek gaan naar jongeren die moeilijker bereikbaar zijn, om deze aan het sporten te krijgen.” Ook is ze te spreken over de rol van de sportparkmanager. “Ieder initiatief heeft een trekker nodig om alle partijen om de tafel te krijgen”, zeg zij. “Ook is het mooi om te zien dat de verbinding met het onderwijs aanwezig is. Samenwerking tussen de verschillende partijen is zeer belangrijk.”

Zo schakel je de juiste incasso advocaat in

Lukt het niet om een groot bedrag te incasseren bij een debiteur? In sommige gevallen is het in dat geval aan te raden om een incasso advocaat in te schakelen. De juiste advocaat kiezen voor dit proces kan echter lastig zijn. Met de volgende tips wordt het makkelijker om de juiste keuze te maken.

Weet waarvoor je hulp inschakelt
Een belangrijke eerste stap is om goed duidelijk te krijgen waarvoor je hulp inschakelt. Het hangt namelijk sterk van de situatie af of de incasso advocaat de juiste keuze is. Er zijn bijvoorbeeld ook zaken die prima door een incassobureau of gerechtsdeurwaarder afgehandeld kunnen worden, zoals voor arbeidszaken en het ten uitvoer leggen van vonnissen. Zaken waarvoor wél de hulp van een incasso advocaat nodig is zijn onder meer het aanvragen van faillissement, het instellen van hoger beroep en het leggen van conservatoir beslag.

Verschillende sectoren, verschillende expertises
Er zijn diverse situaties te bedenken waarin het inschakelen van een incasso advocaat zinvol is. Het gaat dan niet alleen om niet-betalende klanten, maar ook bijvoorbeeld om huur of verhuur van een woning of bedrijfspand, transport of ondernemingsrecht. Op al deze terreinen bestaat verschillende wet- en regelgeving. Wanneer je een incasso advocaat wilt inschakelen is het daarom aan te raden om te zoeken naar een specialist op het terrein waar je vraagstuk speelt.

Als snelheid geboden is
Hoe sneller er actie wordt ondernomen, hoe groter de kans op het succesvol innen van een vordering. Wacht dus niet te lang met het inschakelen van professionele hulp. Een belangrijk voordeel van een incasso advocaat is dat deze sneller kan werken dan een gerechtsdeurwaarder, omdat zo’n advocaat meer rechtsmiddelen kan inzetten. Daarbij zal altijd in het oog worden gehouden dat geld en emoties niet los van elkaar bestaan. Incassozaken kunnen een grote impact hebben op alle partijen die erbij zijn betrokken. De juiste incasso advocaat zal dit aspect niet uit het oog verliezen, waardoor de kans op een succesvolle afhandeling wordt vergroot.

Wat zijn CFD’s en waar kun je hierin handelen?

De afkorting CFD staat voor de term Contract For Difference. CFD trading is een zeer krachtig handelsinstrument dat uitermate geschikt kan zijn om meer rendement te halen uit een crypto trading strategie. Een goede reden om je als handelaar in cryptocurrency eens te verdiepen in deze optie en na te gaan waar je hierin kunt handelen.

Wat betekent Contract For Difference?
Contract For Difference is een term voor een handelsconstructie waarbij er gespeculeerd wordt op een koersverloop. De onderliggende asset komt hierbij niet eens in bezit van de handelaar. CFD trading wordt hiermee zeer interessant voor de handel in cryptocurrency aangezien deze markt een extreem hoge volatiliteit heeft. In dit geval van contract for difference koop of verkoop je de onderliggende munt niet daadwerkelijk maar je speculeert op de koersbewegingen van de onderliggende coin. Er wordt hiervoor alleen maar een contract afgesloten. Inmiddels zijn er diverse digitale munteenheden waarin je kunt beleggen met CFD’s waaronder de Bitcoin (BTC).

Voordelen van CFD trading brengen je naar het platform waar je in CFD’s kunt handelen
Een van de belangrijkste voordelen van CFD trading heeft betrekking op het rendement. Je hebt alle mogelijkheden om optimaal te profiteren van de hoge volatiliteit van de crypto markt. Als je op het juiste moment de juiste transactie inzet, is het mogelijk om een hoog rendement op je investering te genereren. Dit rendement kun je verhogen door een hefboom in te zetten. Hiermee wordt het rendement alleen maar nog groter en CFD trading nog interessanter.

Een van de sleutels voor succes is snelheid en juist dit punt brengt ons naar het platform waar je in CFD’s kunt handelen. De gemiddelde exchange is veel te traag voor CFD trading. Daarom is het ook een verstandige keuze om hiervoor gebruik te maken van een handelsplatform dat specifiek voor deze doelstelling is ontwikkeld. Dit soort handelsplatformen zijn volledig ingericht om snel specifieke posities in te nemen en snel te kunnen handelen. Er zijn hier diverse keuzemogelijkheden in. Voorwaarde voor succes is nog altijd wel dat je zelf de crypto markt in de gaten houdt om kansen te monitoren. als je deze gelegenheid niet hebt, doe je er verstandig aan om deze taak uit handen te geven aan een trading bot. Je kunt hiervoor onder andere gebruik maken van de Immediate Edge app. Dit is een geautomatiseerd crypto handelingssysteem. Je kunt hierbij gebruik maken van geavanceerde trading bots die de CFD handel volledig uit handen kunnen nemen. Succes is uiteraard nooit verzekerd op dit gebied want er zijn risico’s verbonden aan alle vormen van crypto handel maar CFD trading kan en zeer interessante optie zijn.

Aanslagen waterschapsbelastingen verzonden

Vanaf 29 januari 2022 ontvangen bijna 100.000 huurders in het gebied van De Stichtse Rijnlanden hun aanslag voor de waterschapsbelastingen. Vanaf 18 februari 2022 volgt de verzending aan zo’n 250.000 eigenaren en huurders van woningen en bedrijven. De verzending gebeurt in fasen, met enkele tienduizenden per zending.

Het waterschap werkt aan veilige dijken, droge voeten en schoon water. Daarnaast stelt het bestuur ook steeds meer geld beschikbaar voor maatregelen die thema’s als duurzaamheid en klimaat ten goede komen. Want schoon, gezond en voldoende water zijn niet altijd vanzelfsprekend.

Het waterschap ontvangt hiervoor geen geld van het Rijk of andere overheden, maar heft belasting bij de inwoners en bedrijven binnen het werkgebied. Iedereen die belang heeft bij het werk van het waterschap, betaalt mee. Waterschapsbelasting bestaat uit twee heffingen: de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. Met de watersysteemheffing betaalt het waterschap het beheer van dijken, gemalen en stuwen en het onderhoud van sloten en rivieren. Het zuiveren van het afvalwater wordt betaald uit de zuiveringsheffing.

Waterbeheer doen we samen
Het waterschap investeert dit jaar 137 miljoen euro in het versterken van dijken, het creëren van meer ruimte voor water en in schoon en gezond water.

Werken aan waterbeheer doet het waterschap niet alleen. Ook gemeenten, organisaties en inwoners doen mee. Voor gemeenten is in 2022 ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit en de gevolgen van heftige regen in het stedelijk gebied. Inwoners kunnen met de subsidies voor blauwe initiatieven hun tuin watervriendelijk maken of activiteiten opzetten die het waterbewustzijn in hun omgeving vergroten. 
In 2022 is het budget dat hiervoor beschikbaar is, verdubbeld naar € 200.000.

De tarieven voor 2022
Hoeveel waterschapsbelastingen iemand betaalt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of er sprake is van een huurwoning, een eigen woning of een agrarisch bedrijf en uit hoeveel personen een huishouden bestaat. 
In onderstaande tabel staan rekenvoorbeelden met de financiële consequenties van de tarieven voor de belastingaanslagen in 2022.

Lasten 2022 Stijging (t.o.v. 2021) Stijging in % (t.o.v. 2021)
Eenpersoonshuishouden met eigen woning*
(waarde € 216.000)
    204     4 1,8%
Eenpersoonshuishouden zonder eigen woning     155     1 0,9%
Meerpersoonshuishouden met eigen woning*
(waarde € 324.000)
    353     1 0,2%
Meerpersoonshuishouden zonder eigen woning     280 -€     3 -0,9%
Agrarisch bedrijf* (35 ha, waarde € 2.160.000)    4.945   118 2,5%

*de waarden van de eigen woning en het bedrijf zijn in het rekenvoorbeeld tussen 2021 en 2022 met 8,0% verhoogd.

Samenwerking met BghU
Het heffen en innen van waterschapsbelasting gebeurt door de BghU: de Belastingsamenwerking gemeenten hoogheemraadschap Utrecht (BghU). De BghU is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en het waterschap.

‘Het verhaal van Nederland’ besteed eerste aflevering aan Ava & Ynge

‘Het verhaal van Nederland’ vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt. In een 10-delige televisieserie, vanaf 2 februari om 20.30 uur op NPO 1, neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. Zijn rol als verteller maakt dat hij elke plek van betekenis bezoekt en soms midden in het drama opduikt. Daarnaast wordt zijn vertelling gecombineerd met het commentaar van deskundigen.

Eerste aflevering over de grote archelogische vondst in Nieuwegein
Na de ijstijd krijgt Nederland langzaam zijn huidige vorm. Door klimaatveranderingen moeten de eerste bewoners zich aan hun nieuwe leefomstandigheden aanpassen. In ‘Het verhaal van Nederland’ wordt Ava gevolgd, een jonge jagersvrouw. De jagers en boeren zijn onze eerste bewoners maar zijn ze ook onze voorouders?

Over Ava & Ynge
Onderzoekers ontdekten in 2017 een jonge vrouw met een baby in haar arm, zij kregen de naam Ava & Ynge. De baby is tussen de 0 tot 6 maanden oud geworden. De vondst kwam aan het licht bij het ontrafelen van de geheimen van de vier skeletten die 6000 jaar lang in de klei verborgen hadden gelegen op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein. Nog niet eerder werd in Nederland zo’n oud babygraf ontdekt. Lees hier ons dossier over dit onderwerp.

‘Het verhaal van Nederland’ brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een ‘Gouden Eeuw’. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden.

De kijker is getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. We staan op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen en zien we hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen.

Na de ijstijd krijgt Nederland langzaam zijn huidige vorm. Door klimaatveranderingen moeten de eerste bewoners zich aan hun nieuwe leefomstandigheden aanpassen. In Het verhaal van Nederland volgen we Ava, een jonge jagersvrouw. Haar leven zal radicaal veranderen wanneer ze in aanraking komt met de eerste boerenkolonisten, in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De jagers en boeren zijn onze eerste bewoners maar zijn ze ook onze voorouders?

Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de zwarte bladzijden. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Of de pijnlijke waarheden over de Nederlandse slavenhandel en onze misdragingen in Indonesië.

‘Het verhaal van Nederland’ is een verhaal over strijd en verzoening, over vroeger en nu en laat het zien wie we zijn en hoe we zo zijn geworden.

D66 Nieuwegein/IJsselstein en Utrecht: ‘Nu beginnen met bouwen in Rijnenburg’

Te veel mensen kunnen geen woning vinden en we hebben nog maar een paar jaar om de klimaatcrisis tegen te gaan. ‘Deze twee crisissen zijn te groot om het potentieel van Rijnenburg links te laten liggen’ aldus de D66 Nieuwegein/IJsselstein en Utrecht in een gezamenlijke verklaring. Daarom presenteren zij samen een plan om zo snel mogelijk (over 5 jaar) te starten met de bouw van de eerste 2.500 huizen.

Bij beeld boven: Voor de fasering is een groeimodel voorstelbaar tussen de scenario’s. Maar de mogelijkheden voor fasering is sterk afhankelijk van enerzijds het eindbeeld waar naar toe wordt gestreefd en van anderzijds de fasering van mobiliteitsmaatregelen in de regio Utrecht die ook randvoorwaardelijk zijn voor grootschalige ontwikkeling van Rijnenburg.

In de regio is een grote vraag naar huizen, ook Nieuwegein is gebaat bij de ontwikkeling van het gebied. Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek door de gemeente Utrecht blijkt dat zo’n 2.500 huizen al gebouwd kunnen worden zonder dat daarvoor grote investeringen nodig zijn. Het bestaande wegennet is daarvoor toereikend.

D66: ‘Wij willen dat die huizen in het zuidelijkste puntje in de polder tegen IJsselstein aangebouwd gaan worden. Daarmee wordt de stadskern van IJsselstein versterkt met een wijk met zo’n 5.000 inwoners. Later kan daar een grootschalig nieuw stadsdeel Rijnenburg tegenaan gebouwd worden.’

Het plan van de D66 in Nieuwegein is samen te vatten in drie onderdelen:

  1. Nu 2.500 woningen bouwen – Duurzaam en betaalbaar in het zuiden van Rijnenburg
  2. Verder ontwikkelen van energielandschap – In het noorden van Rijnenburg
  3. Schone Nedereindseplas – Kans om recreatieve natuur toe te voegen en te verbinden

Het belang van bouwen in Rijnenburg voor Nieuwegein
In Nieuwegein zijn de afgelopen jaren al veel bouwplannen gemaakt en gerealiseerd. Zo wordt gebouwd aan de duurzaamste binnenstad van Nederland. Ook is de nieuwe wijk Rijnhuizen volop in aanbouw. In totaal komen er bijna 6.000 woningen bij in Nieuwegein. Wat niet genoeg is om aan de woningvraag te voldoen.

Tegelijkertijd hechten Nieuwegeiners ook aan het groen en ruimte in de stad. Ze maken zich in toenemende mate zorgen over de leefbaarheid van hun stad, hun wijk, hun straat. ‘Juist daarom is het belangrijk om regionaal naar de woningbouw mogelijkheden te kijken. Rijnenburg is uitstekend geschikt om hier invulling aan te geven. Bovendien leidt woningbouw tot mogelijkheden om de Nedereindseplas te saneren en om te investeren in betere fietsverbindingen en openbaar vervoer.’

Integrale aanpak
D66 wil dat de enorme polder Rijnenburg ingezet wordt voor de combinatie van zowel een energielandschap met windmolens en zonnevelden, een grote stadswijk met tot wel 40.000 woningen, recreatie en nieuwe natuur. D66 Utrecht vindt dat de ontwikkeling van Rijnenburg door één wethouder moet worden opgepakt. Nu is het nog zo dat de plannen ruimtelijke ordening en energie door twee verschillende wethouders worden gemaakt. Echter is het beter om één groot plan te maken voor woningbouw, de energieopgave, OV-infrastructuur en recreatieve natuur. Dat is goed voor de samenhang en de snelheid van realiseren.

Deze plannen moeten ook in samenhang worden ontwikkeld met de plannen voor nieuwbouw bij Westraven en in de A12-zone. Het nieuwe college van Nieuwegein zal intensief moeten samenwerken om de kansen te benutten.

D66 lijsttrekkers in polder Rijnenburg: Maarten Koning (Utrecht), Tom Verhoeve (Nieuwegein) en Joeri Eijzenbach (IJsselstein)

D66 Nieuwegein is afgelopen zaterdag op werkbezoek geweest in Rijnenburg. Lijsttrekker Tom Verhoeve ging met zijn collega lijsttrekkers uit Utrecht en IJsselstein op pad in de polder om daar met belanghebbenden te praten over de mogelijkheden die dit gebied te bieden heeft.

‘Voor Nieuwegeiners en iedereen in onze regio is de bouw van huizen in polder Rijnenburg goed nieuws. De vraag naar betaalbare huizen in en rond Nieuwegein is schreeuwend hoog. Juist Rijnenburg leent zich voor een combinatie van wonen, energieopwekking en recreatieve natuur. Dit moeten we samen doen‘, aldus Verhoeve.

Bekijk hier de gezamenlijke visie van D66 Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein op woningbouw in Rijnenburg-Zuid en IJsselveld-West