Katern

Nieuwe minister bezoekt sportpark Nieuwegein: ‘Mooi hoe partijen samenwerken’

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, ging vandaag op haar eerste werkbezoek langs bij Sportpark Galecop in Nieuwegein, om te kijken hoe de verenigingen in Nieuwegein samenwerken en hun ding doen. “We proberen sport zo breed mogelijk op een maatschappelijke manier in te zetten.”

De minister liep vandaag langs de verschillende sportvelden om te praten met de jeugd, maar ook met de oudere mannen die gezellig een potje walking football spelen, een potje voetbal waarbij je eigenlijk niet hoort te rennen. Gedurende de dag vraagt ze regelmatig aan de aanwezigen wat ze volgens hen mee zou moeten nemen. “De sportvelden niet meer sluiten!”, roept een scholier van het Oosterlicht College op het sportveld. Een student van de mbo-sportopleiding, die van het sportpark gebruik maakt, hoopt dat sport een belangrijker rol krijgt in het (basis)onderwijs. De rest van haar groepje knikt instemmend.

Goed dat ze het doet
Jack Belt, teamleider aan de sportacademie van het MBO Utrecht vindt het goed dat de minister op werkbezoek gaat. “Ze komt niet uit deze sector, dus het is goed dat ze naar de kinderen luistert.” Een van de meest genoemde onderwerpen vandaag is communicatie. Belt is blij met de samenwerking tussen het sportpark en het onderwijs. “Zonder deze velden kunnen wij minder studenten lesgeven met corona”, stelt hij.

Jimte Poelman is sportparkmanager bij Sportpark Galecop. Een coöperatie waar vier verenigingen onder vallen: die van de atletiek, voetbal, honkbal en rugby. Deze werken samen en het is een van de taken van Poelman om de faciliteiten van de verenigingen beter te benutten. Zo krijgen mensen met een beperking kooklessen op de verenigingen en gaan zij helpen met het doen van klusjes op de vereniging. En is het voor ouderen mogelijk om walking football te spelen, ook als je niet lid bent van de vereniging. Bovendien liggen er plannen voor een survivalbaan op het sportpark.

Jimte Poelman

Meer in de breedte
Tegen de minister zegt hij: “Sport moet meer in de breedte worden gezien, dus niet alleen de activiteit zelf, maar ook alles wat daar omheen zit.” Sport is meer dan een hesje en een voetbal geven aan mensen, zegt hij later. Een van de voorbeelden van sport in de breedte inzetten is een samenwerking tussen sportorganisatie SportID, Sportpark Galecop en de gevangenis in Nieuwegein, in het kader van het Sportakkoord. Hierbij voeren de gevangenen onder andere klusjes uit op het sportpark. “En daarvoor heb je het ministerie van justitie nodig; samenwerking met de verschillende departementen is dus heel belangrijk.”

De minister roemt de samenwerking van de verschillende partijen op Sportpark Galecop. “Het is belangrijk dat de buurtsportcoaches op scholen en andere plekken op zoek gaan naar jongeren die moeilijker bereikbaar zijn, om deze aan het sporten te krijgen.” Ook is ze te spreken over de rol van de sportparkmanager. “Ieder initiatief heeft een trekker nodig om alle partijen om de tafel te krijgen”, zeg zij. “Ook is het mooi om te zien dat de verbinding met het onderwijs aanwezig is. Samenwerking tussen de verschillende partijen is zeer belangrijk.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk