Winnende namen voor oudste baby van Nederland en haar moeder bekend

Ruim 2100 stemmen zijn de afgelopen weken uitgebracht op de namen voor de Steentijdbaby en haar moeder. Met 51% van de stemmen komen de namen Ava en Ynge als winnaars uit de bus. Vandaag, op internationale vrouwendag, maakte leerling Nathya Ramdjan uit groep 7/8 van basisschool De Toonladder in Nieuwegein in haar klas de uitslag bekend. Zij heeft de gekozen namen symbolisch uit de grond opgegraven.

Het DNA onderzoek wees onlangs al uit dat de vrouw en de baby die zij vasthoudt moeder en dochter zijn. Het onderzoek naar andere genetische kenmerken is nog in volle gang. De gemeente start nu de zoektocht naar Ava’s en Ynge’s in Nieuwegein. Inwoners die Ava of Ynge (mag ook Inge zijn) heten, kunnen op de Facebookpagina van de gemeente een reactie achterlaten. Zij mogen vertellen waarom zij het bijzonder vinden dat zij dezelfde naam hebben. Een aantal maakt kans op een excursie naar de archeologen in Leiden om het botmateriaal te zien en het verhaal van moeder en baby te horen.

Inwoners konden van 5 februari tot 1 maart stemmen op de ingezonden namen voor de Steentijdbaby en haar moeder. De gemeente startte de naamgevingsactie na de bekendmaking van het geslacht en de verwantschap van de gevonden skeletten. De archeologen, de vrijwilligers van de Historische Kring Nieuwegein en de gemeente deden een voorstel voor namen. Er kon gestemd worden op Atha en Dana, Ava en Ynge of Fria en Danne.

De winnende namen Ava en Ynge verwijzen naar stromend water, toepasselijk omdat moeder en baby 6000 jaar geleden zijn begraven langs een rivier. Ava betekent stammoeder, Ynge betekent jong, klein. De letters van Ynge zijn dezelfde als die van ‘Geyn’, de middeleeuwse voorganger van Nieuwegein.

Met de ontdekking van een steentijdvindplaats van de Swifterbantcultuur kreeg Nieuwegein er 6000 jaar geschiedenis bij. De namen voor moeder en baby helpen om het unieke verhaal te vertellen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk