‘Zorg dat het een feest blijft’

Tijdens de jaarwisseling staat de veiligheid van politiemensen en andere hulpverleners voorop, gevolgd door de veiligheid van de burgers. In de derde plaats zal de politie optreden tegen excessieve overtredingen van de Coronaregels en het vuurwerkverbod.

‘Het is heel simpel. Als hulpverleners niet veilig hun werk kunnen doen, kunnen ze ook burgers niet helpen’, aldus Willem Woelders die de jaarwisseling voor de politie voorbereidt. ‘Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat oud en nieuw een feest blijft. Blijf met je handen van de hulpverleners af. Ze zijn er voor de samenleving. En leef het vuurwerkverbod en de Coronamaatregelen na.’

Handhaven vuurwerkverbod
Vuurwerk afsteken is dit jaar verboden. Alleen vuurwerk uit de categorie F1, ook wel kindervuurwerk genoemd, is toegestaan. Handhaven van het vuurwerkverbod wordt een flinke uitdaging, verwacht Woelders. ‘De politie heeft de handen vol aan het veilig en feestelijk laten verlopen van de jaarwisseling. Dat zal ook dit jaar het geval zijn. Dit jaar vindt de jaarwisseling echter plaats in een context van maatschappelijke onrust, recente rellen en frustratie onder burgers met het coronabeleid.’

Minder druk op zorg
‘Het vuurwerkverbod helpt om tijdens de jaarwisseling groepsvorming buiten zo veel mogelijk te voorkomen en daarmee het risico op verspreiding van het virus te verkleinen’, stelt Woelders. Ook zorgt het verbod voor een verminderde druk op de zorg. ‘Er is dit jaar vuurwerk in omloop dat de kracht van explosieven heeft, die heel veel schade aan kan richten, zowel fysiek als materieel.’

Sluijsmans Juwelier & Atelier verhuist van City naar Utrecht

Sluijsmans Juwelier & Atelier zal na 15 februari verhuizen vanuit Nieuwegein naar Utrecht aan de Oude Gracht 188 en haar deuren van de winkel op Cityplaza na 5 jaren sluiten. Stefanie Sluijsmans: ‘Dit doen wij met pijn in ons hart, omdat het onze eerste winkel gecombineerd met een inpandig atelier betrof en we daarmee voor Nieuwegein uniek waren. Binnen deze 5 jaar hebben wij hele mooie relaties met onze klanten mogen opbouwen. Het vertrouwen, dat ons in kortste tijd tegenmoet werd gebracht, vinden wij ongekend.’

De afgelopen periode van Corona en vanuit economische gronden heeft Sluijsmans Juwelier & Atelier ervoor gekozen om naar het centrum van Utrecht te verhuizen, zodat het bedrijf haar dienst kan blijven aanbieden. ‘Graag waren wij op Cityplaza gebleven, maar wij konden geen overeenstemming met de huidige verhuurder bereiken over huurcondities dan wel het huren van een ander pand in het winkelcentrum’ aldus Sluijsmans.

‘Aan de Oude Gracht 188 in Utrecht hebben wij een mooi, ambachtelijk en karakteristiek pand mogen betrekken in het bruisende en historische centrum van Utrecht, waar u zoals u gewend bent gewoon uw opdrachten en reparaties kunt laten uitvoeren, maar ook kwalitatief hoogwaardige en mooie sieraden in de winkel mag verwachten. Alle garanties en tegoedbonnen blijven uiteraard geldig.’

Tot 15 februari 2022 biedt Sluijsmans Juwelier & Atelier in haar winkel in Nieuwegein en de webshop veel sieraden en horloges aan tegen hoge verhuiskortingen van tot wel 50%.

Sluijsmans Juwelier & Atelier is een familiebedrijf en heeft sinds 1992 ervaring als Juwelier. ‘Ambacht, Service & Aandacht staan voor ons hoog in het vaandel. Wij willen ons van harte bedanken voor het vertrouwen en hopen u in goede gezondheid op het nieuwe adres welkom te mogen heten.’

Nieuw adres
Wij zijn bereikbaar via www.sluijsmans.eu of u kunt de stijlvolle winkel bezoeken aan de Oude Gracht 188 in Utrecht (030 – 232 12 82).

Ophalen van kerstbomen

Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) start het weekend na Driekoningen met het ophalen van kerstbomen aan huis. Wanneer de medewerkers van het vuilophaalbedrijf in uw straat langskomen, vindt u terug op het digitale inzamelschema of in de gratis RMN-app. Leg uw kerstboom op de geplande ophaaldag uiterlijk om 07.30 uur op de aanbiedplaats waar u normaal gesproken uw container (kliko) neerzet. Woont u in een flat of appartementencomplex? Bied dan uw kerstboom aan op vijf meter afstand van de ondergrondse verzamelcontainer.

Extra werkzaamheden
Het inzamelen van de kerstbomen is een taak die RMN naast haar reguliere werkzaamheden uitvoert. Dit vergt extra inzet qua voertuigen en personeel. Het kan dan ook voorkomen dat RMN niet op de geplande ophaaldag, maar later die week bij uw adres langskomt om uw kerstboom op te halen. Neem pas contact op met de afdeling Publiekscontacten als uw kerstboom na anderhalve week nog niet is weggehaald. Medewerkers van RMN doen uiteraard hun uiterste best om uw kerstboom zo snel mogelijk op te halen.

Een vriendelijk verzoek
Houd bij het neerleggen van uw kerstboom rekening met de volgende aanbiedregels:

Bied uw kerstboom aan zonder kluit, houten kruis, pot of emmer
Haal alle versiering, verlichting, slingers en ornamenten uit de kerstboom
De kerstboom mag maximaal 2.5 meter zijn

RMN haalt alleen echte kerstbomen op. Kunstbomen en andere bomen dient u zelf in te leveren bij het recyclingstation aan de Utrechthaven in Nieuwegein.

De werkzaamheden aan de trambaan gaan van start!

In januari start aannemer Dura Vermeer met de werkzaamheden aan de nieuwe tramhalte en trambaan. Vanaf 10 januari graven ze de zandbaan aan de westelijke zijde van het huidige spoor af. Dit is ter voorbereiding op de nieuwe trambaan. Na het afgraven worden er mantelbuizen geplaatst. Dit zijn buizen waar in de toekomst de kabels en leidingen doorheen zullen lopen. Ook wordt er een wegendoek aangebracht. Hiermee wordt het ophoogmateriaal (vulkanisch gesteente) gescheiden van het onderliggende zand.

Deze werkzaamheden vinden overdag plaats tussen 07.00 uur en 16.00 uur. Er wordt gebruik gemaakt van een mobiele kraan en vrachtwagens om bouwmateriaal aan te voeren.

Vanaf 10 januari aanstaande is de gebiedsconciërge van Dura Vermeer iedere werkdag aanwezig. Je kunt hem altijd benaderen voor vragen!

Het Infocentrum is tijdelijk gesloten
In verband met de nieuwe Coronamaatregelen zijn het Infocentrum City en het Duurzaamheidsloket aan Passage 80 momenteel gesloten. Zodra de maatregelen het weer toelaten ben je van harte welkom op maandagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur en op woensdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Heb je tussentijds vragen over de vernieuwing van City Nieuwegein? Stuur je vragen dan naar city@nieuwegein.nl.

Het Infocentrum City en het Duurzaamheidsloket

E-mailaccount gemeente Nieuwegein gekaapt via phishingmail

Aanvallers zijn erin geslaagd om een e-mailaccount van de gemeente Nieuwegein te kapen en vervolgens te gebruik voor het versturen van spam. Dat laat burgemeester Frans Backhuijs in een brief aan de gemeenteraad weten. Onlangs ontving een gemeentemedewerker een phishingmail en opende de link in het bericht en vulde zijn gegevens in op de phishingsite.

Zodoende kon het account worden overgenomen. Vervolgens werd het gekaapte account gebruikt voor het versturen van spam. “Hoewel de gevolgen door snel handelen van onze ict-afdeling beperkt zijn gebleven tot die betreffende mailbox en onze systemen niet verder zijn gecorrumpeerd, heeft een dergelijk incident wel altijd vervelende gevolgen voor het ontvangen van onze mails”, stelt Backhuijs.

De burgemeester waarschuwt dat door het incident er een kans is dat email van de gemeente eerder als spam wordt beschouwd. “Dit komt omdat spamfilters gedigitaliseerd reageren op dit type incidenten en de gemeente Nieuwegein als afzender na dit incident opnieuw moet stijgen in de betrouwbaarheidsrating”, gaat Backhuijs verder. “Dit kan afhankelijk van het type filter tot een maand na dato duren.” Er wordt dan ook aangeraden om vaker dan gebruikelijk de spambox te controleren op e-mails afkomstig van het nieuwegein.nl-domein.

Toename van aanvallen op de ICT-omgeving van de gemeente Nieuwegein
De gemeente Nieuwegein liet eerder weten dat, sinds de bekendmaking van de Log4j-kwetsbaarheid, zij een toename van aanvallen op de ict-omgeving van de gemeente zag en heeft een aantal kwetsbare servers offline gehaald.

Log4j heeft bepaalde functionaliteiten aanstaan die aanvallers de mogelijkheid geven code in logfiles te laten komen. Als de aanvaller die input op een bepaalde manier vormgeeft, dan kan hij daarmee remote code execution realiseren. Dit betekent dat iemand ongewild en op afstand een programmacode laat uitvoeren door een computer of programma.

“Wij zijn in staat gebleken om de toename in aanvallen aan de voordeur af te weren. Samen met een externe partij onderzoeken wij op dit moment wat het effect van het defect in Log4J is op de gemeente Nieuwegein”, aldus Backhuijs. Naar aanleiding van de kwetsbaarheid is de gemeente een onderzoek gestart naar de aanwezigheid van Log4j binnen de systemen van de gemeente en het nemen van maatregelen.

Een aantal kwetsbare servers is offline gehaald en “andere kwetsbaarheden” zijn opgelost, schrijft de burgemeester. Ook wordt op dit moment onderzocht of in de kwetsbare periode aanvallers toegang tot de ict-omgeving van de gemeente hebben gekregen. “De verwachting is dat dit niet is gebeurd, maar we moeten dit zeker te weten. Berichten van de IBD geven de waarschuwing af dat de impact van deze kwetsbaarheid nog lang tot in 2022 zal voortduren”, voegt Backhuijs toe.

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Terugkijkend op 2021’

‘Afgelopen week heb ik samen met de voorzitter van de Raad van Bestuur van het St. Antonius Ziekenhuis de lichtjes ontstoken in de kerstboom bij het ziekenhuis. De gemeente heeft deze boom aangeboden aan alle zorgmedewerkers als dank voor hun enorme inzet al bijna 2 jaar in corona-tijd. Maar ook als steun voor de patiënten en om alle Nieuwegeiners een hart onder de riem te steken. Het is de symboliek van lichtpuntjes die de duisternis verdrijven en het verlangen naar de lente met meer licht en ook warmte. Ik spreek de wens uit dat 2022 het jaar wordt waarin we dat allemaal gaan voelen. Iedereen kan daar aan bijdragen door de verspreiding van het corona-virus zo veel mogelijk te beperken.’

‘Het einde van het jaar is een moment om even terug te kijken. Ik weet niet hoe u het vindt, maar in de jaaroverzichten vind ik altijd wel weer een opfrisser van het geheugen. Wat gebeurt er toch veel in één jaar. We zullen verrast worden met herinneringen die niet met corona te maken hebben. Zo ben ik zelf mijn vakantie op mooie plekjes in Nederland alweer bijna vergeten.’

‘De 50ste verjaardag van Nieuwegein komt waarschijnlijk niet in de landelijke overzichten. Maar ik ben trots op de Nieuwegeiners die veel feestelijkheden georganiseerd hebben. Met veel creativiteit en doorzettingsvermogen was toch van alles mogelijk binnen de beperkingen die er waren. Wij kijken terug op een mooi feestelijk jaar.’

‘Als Nieuwegein hebben wij dit jaar laten zien dat we veel bieden aan onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Velen hebben genoten van de feestelijke activiteiten. Het is de opmaat naar een doorlopende Nieuwegein promotie. Ik vind het mooi als een aantal van de activiteiten van dit jaar niet eenmalig waren maar regelmatig terug keren, aangevuld met nieuwe ideeën. De gemeente zal dit graag samen met inwoners, ondernemers en organisaties oppakken.’

‘Ik wens u allen een fijne jaarwisseling.’

Burgemeester Frans Backhuijs

‘Een nieuwjaar, een jaar met nieuwe kansen’

‘Nog even en het is 2022, het jaar waarin wij als Digitale Stad Nieuwegein alweer 27 jaar bestaan. Al die jaren brengen wij het nieuws op onze eigen wijze, zonder inmenging van derden. 

‘Onafhankelijkheid staat bij onze redactie hoog in het vaandel. Dat betekent niet alleen redactioneel, maar ook financieel. Daarom willen wij onze lezers en adverteerders bedanken voor het vertrouwen. In het bijzonder ook onze ‘Vrienden van PEN’ die een bijdrage hebben geleverd aan onze lokale webshop.’

‘Het afgelopen jaar zijn we begonnen met onze lokale webshop waar inwoners uit Nieuwegein hun producten mogen verkopen. Het is een succes! Deze webshop zullen we steeds verder uitbreiden. Dus heeft u als inwoner van Nieuwegein iets te koop? Laat het onze redactie weten.’

‘Op onze redactie heeft Corona grote invloed gehad. Vooral de evenementenkalender kwam stil te liggen en op het katern ‘Hobby & Vrijetijd’ was het puzzelen. Met het aankondigen van uitjes etc. in de stad was onze redactie terughoudend. Zo plaatsten we een evenement en zo ging het niet door vanwege de maatregelen die het RIVM had opgelegd. Onze columniste Willeke Stadtman verwoordde dit regelmatig in haar columns over dit onderwerp. Ook op het katern ’Sport’ en ‘Onderwijs’ was het speuren naar nieuwtjes voor onze lezers. Gelukkig zijn we daar goed in geslaagd.’

‘Nieuwegein heeft dit jaar haar 50-jarig bestaan gevierd. Dat had natuurlijk feestelijker gekund, maar jah, je moet roeien met de riemen die je hebt. En dat is aardig gelukt, dus hulde aan de organisatie.’

‘Het team achter De Digitale Stad Nieuwegein, en dat zijn inmiddels 27 betrokken inwoners, wensen u en iedereen die u lief heeft een bijzonder mooi en gezond 2022 toe. Ook het komend jaar zullen wij weer bovenop het nieuws zitten. Wij gaan als Digitale Stad zeker ook voor het 50-jarig bestaan en zien het nieuwe jaar als een jaar met weer nieuwe kansen.’

Martin Reijmerink, hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein

 

Eerste Avond voor de Stad van het jaar op 13 januari 2022

Op donderdag 13 januari aanstaande start om 20.00 uur de allereerste Avond voor de Stad van 2022. De digitale vergaderingen zijn live te volgen én terug te kijken via nieuwegeinseraad.live/stream1 en nieuwegeinseraad.live/stream2. De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda:

• Actieprogramma Dierenwelzijn Nieuwegein 2022
Het actieprogramma dierenwelzijn uit 2009 is grotendeels gerealiseerd. Naar aanleiding van deze ervaringen zijn er nieuwe actiepunten en standpunten ten aanzien van dierenwelzijn naar voren gekomen. Dit is aanleiding voor een nieuw actieprogramma dierenwelzijn. De gemeenteraad gaat in debat over dit nieuwe actieprogramma waarmee wordt beoogd het welzijn van in het wild levende en als huisdier gehouden dieren verder te verbeteren of beschermen.

• Rekenkameronderzoek Jeugdbeleid
De jeugdhulp is in 2015 gedecentraliseerd naar gemeenten, ondermeer om de hulp dichter bij de bewoners te brengen. Ondertussen zijn er veel zorgen over onder andere de toegankelijkheid en bereikbaarheid van jeugdzorg. De rekenkamercommissie heeft daarom onderzocht wat effectief jeugdbeleid is, wat de rol van de gemeente en de raad in het jeugdbeleid is en hoe de samenwerking tussen wijkteams, aanbieders van jeugdhulp en de gemeente verloopt.

De gemeenteraad gaat in gesprek met de Rekenkamer en de wethouder over dit onderzoek en de aanbevelingen van de rekenkamer. Met de aanbevelingen beoogt de Rekenkamer bij te dragen aan een verdere doorvertaling van de rol van gemeente en raad in het jeugdbeleid, uitvoering en samenwerking en meer zichtbaarheid voor de raad.

• Herstelbesluit Bestemmingsplan ZO Stadsrand
Het Klooster is een modern bedrijvenpark dat momenteel volop in ontwikkeling is. Eerder heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Zuidoostelijke stadsrand vastgesteld. Daartegen is beroep ingesteld omdat de indieners van mening zijn dat de gemeenteraad onvoldoende recht heeft gedaan aan de ingediende bezwaren. De Raad van State heeft hierop een aantal gebreken geconstateerd. Met dit herstelbesluit worden de geconstateerde gebreken hersteld en wordt uitbreiding van bedrijvenpark Het Klooster mogelijk gemaakt. De gemeenteraad gaat met elkaar in debat over deze wijzigingen ten opzichte van het eerder vastgestelde plan.

Tot slot
U kunt de volledige agenda’s en de bijbehorende vergaderstukken van deze avond vinden via deze website. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van onze gemeenteraad via de Facebook-pagina (@NieuwegeinseRaad), Twitter (@raadngein) en website www.nieuwegein.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffe via telefoonnummer 14 030 of via het e-mailadres griffe@nieuwegein.nl.

Anna van Rijnpenning van Jan van Dam

Woensdag 22 december jl. ontving Jan van Dam de Anna van Rijnpenning uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. Meneer van Dam ontving deze bijzondere onderscheiding omdat hij zich ruim 30 jaar vrijwillig heeft ingezet voor de exploitatie van de ijsbaan in Parkhout.

Jan van Dam is sinds 1989 lid van de Stichting IJsgein. Al vanaf de oprichting van de stichting heeft hij bestuurlijk en op de ijsvloer vele avonden aan de ijsbaan besteed. Omdat Jan van Dam al zo lang lid is van de stichting, heeft hij veel verantwoordelijkheden. Zo is hij als leidinggevende verantwoordelijk voor de voorbereidingen als het gras maaien en het onderwater zetten van het land tot aan het onderhoud van de ijsbaan, de opening en sluiting, alles rondom de koek en zopie en het aansturen van alle vrijwilligers.

Schaatsen is een van de hobby’s van meneer van Dam. Zijn werk bij de ijsbaan deed hij in eerste instantie vanuit zijn hobby en voor zijn kinderen. Maar daarna heeft hij dit werk met veel plezier gedaan voor de schaatsliefhebbers uit de gemeente.

De schaatsbaan is een natuurlijke landijsbaan van 400 meter. De baan bestaat al ruim 43 jaar. IJsclub IJsgein zorgt in samenwerking met de gemeente dat de baan goed berijdbaar is.

Vitens werkt aan de waterleiding in de wijk Galecop en Blokhoeve

Van 3 januari tot en met 20 januari 2022 verricht waterbedrijf Vitens onderhoud aan het waterleidingnet in de wijk Galecop en Blokhoeve  in Nieuwegein. Om de kwaliteit van drinkwater te waarborgen spoelen zij het leidingnet door, per dag een paar straten. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven.

Vitens laat weten: ‘Het is helaas niet mogelijk om vooraf aan te geven wanneer we bij u in de straat aan het werk gaan. Wanneer wij bij u in de straat aan het spoelen zijn, kunt u bedrijfsbussen van Vitens zien (rijden). Ondanks dat Vitens zo zuinig mogelijk met ons water omgaat, ontkomen we er niet aan dat er water over de straat loopt.’

De mogelijke effecten van het doorspoelen van het leidingnet zijn: Bruin of wit water, dit is niet schadelijk voor de gezondheid. Ook kan er sprake zijn van geen of lagere waterdruk. Deze effecten zijn van tijdelijke aard.

Als Vitens bij u in de straat de leiding schoonspoelen adviseren zij u de kraan niet te gebruiken. Wanneer u constateert dat er na afloop van de werkzaamheden bruin water uit uw kraan komt wordt geadviseerd de kranen door te spoelen. Heeft u uw wasmachine gebruikt en is uw was verkleurd? Zorg er dan voor dat uw was nat blijft. Nadat het water weer helder is kunt u de was nogmaals wassen.

Wilt u op de hoogte worden gehouden wanneer Vitens bij u in de straat de leidingen schoonspoelen? Ga dan naar de website van Vitens. Klik aan de rechterkant van de pagina (of hier) op e-mail- of SMS notificatie. U ontvangt dan per dag een e-mail of sms in welke straat of straten Vitens de leidingen spoelen.