‘De Manonsingel’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Manonsingel. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Manonsingel in de wijk Zuilenstein.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Ik was aan de beurt. Eindelijk hoor ik bij de club! Nou ja, voor de helft dan. Mijn eerste vaccinatie zit er in. En hemeltjelief, ik ben zo bang voor naalden. Toch ben ik gegaan. Ik had al veel horror-verhalen over de drukte gehoord, dus ik was overal op voorbereid. Overal… behalve dat het zo rustig was dat ik zo kon doorlopen. En viel het mee? Voor iemand die bang is voor naalden… dat mag je raden.’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al drie delen! 

Cultuurfonds Utrecht steunt cultuur en natuur in Nieuwegein met € 10.500

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht heeft in het tweede kwartaal van 2021 52 projecten met een financiële bijdrage gesteund. In totaal is € 178.750 toegewezen aan cultuur en natuur in de provincie Utrecht. In Nieuwegein kregen drie initiatieven voor totaal € 10.500 een bijdrage. Het is elk kwartaal mogelijk om een aanvraag voor een financiële bijdrage aan een project te doen. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in elke provincie een afdeling. Zij behandelen en beoordelen de aanvragen van projecten met een overwegend provinciaal belang. Elke afdeling heeft een eigen bestuur dat zelfstandig beslist over de financiële bijdragen aan projecten.

Geld voor Nieuwegeinse initiatieven
Stichting Nieuwegein Fonds: concert Night of the Proms Rijnhuizen: € 1.500
Stichting Geinbeat: Muziekfestival Geinbeat: € 3.000
Theater De Kom: Geina, de buurtsoap: € 6.000

Over het Prins Bernard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht is een van de twaalf provinciale afdelingen.

Het verhaal achter de mysterieuze borden in het IJsselbos

In het IJsselbos in Nieuwegein Zuid kwam bewoonster Barbara, baasje van hond Pablo, een opvallend bord tegen. Het was niet voor het eerst dat ze de borden zag. Wel vroeg zij zich af wat de bedoeling was van de borden. Er staan er twee. Het is namelijk een bekend losloopgebied voor honden. Ze vroeg ons: ‘Is er bij jullie meer bekend over deze dubieuze borden?’ Een antwoord vinden is niet moeilijk. We belden met de maker van de borden, zijn nummer stond er toch op! Het gaat om de heer Ruud van Engelen. Hij staat ons graag te woord.

Ruud van Engelen: ‘Ik heb deze borden geplaatst uit onmacht. Er wordt niets gedaan om de overmacht aan honden in dit gebied tegen te gaan. De aanvallen op mijn schapen in het bos liep de spuigaten uit. In een lange periode ben ik meer dan 150 schapen en lammeren kwijt geraakt die doodgebeten zijn door de honden. Het gebeurd nog steeds. De schapen waren mijn grasmaaiers, maar niet alleen mijn schapen zijn de dupe, ook herten en fazanten worden gepakt. Momenteel loopt er nog maar één hert, wat fazanten en twee pauwen rond in dit gebied.’ Van Engelen hoopt dat deze dieren niet gepakt en doodgebeten worden door de honden.

Barbara, het baasje van Pablo: ‘Nou, het IJsselbos is dé plek om je hond lekker los te laten rennen, het mag er ook officieel. Het IJsselbos in Nieuwegein Zuid staat zelfs met een hoge notering op diverse hondensites, bijvoorbeeld op ’Doggydating’ wordt deze plek aanbevolen. Het bevreemdt  mij dat er op het bord wordt gesproken over dode schapen, herten en ganzen. Een schaap heb ik in het bos, of er in de buurt, nog nooit gezien. Een hert weleens, maar die zijn voor honden echt niet te vangen, dode ganzen, ook niet gezien. Dus waar gaat dit over?’

Van Engelen: ‘De laatste jaren is het nog erger geworden. Staatsbosbeheer heeft in dit gebied de modderpaden vervangen door een verhard pad. Dat nodigt natuurlijk nog meer bezoek uit van mensen met honden. Toen dit gebeurde heb ik mijn land omheind met een hek om de honden van mijn land te houden.’

Van Engelen geeft aan dat er regelmatig politieaangifte is gedaan als hij weer een dood dier vond op zijn land. Van Engelen: ’Sommige agenten stonden te kotsen als ze zagen wat de honden hadden aangericht. Anderen hadden de hond wel gezien maar schoten de hond niet dood, dan moeten ze de kogel verantwoorden in hun rapport. Deze zaken zijn ook aan de orde geweest in de gemeenteraad maar krijg nul op rekest want het is een civiele zaak. Ook ben ik nooit in de kosten tegemoet gekomen. U moet weten dat het gaat om duizenden euro’s.’

Van Engelen besluit met : ‘Nu begrijpt u mijn onbegrip en waarom ik de twee borden geplaatst heb in het IJsselsbos. Ik hoop dat mensen die iets zien, als er weer een dier wordt doodgebeten, mij bellen. Ik ben gestopt met schapen houden, het is te erg voor de schapen al die stress, dat wil ik de schapen niet aandoen.’

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: Eutonia Barbipes is de enige steltmug van de familie Eutonia en dat is maar goed ook, want het is niet bepaald een schoonheid en nog behoorlijk eng ook, volgens mijn dochter. In de vorm lijkt zij wel iets op een langpootmug.

Udo: Deze steltmug (Eutonia barbipes) is zo groot als een flinke langpootmug en daarmee de allergrootste steltmug van Nieuwegein. Gelukkig is het geen steekmug maar wel wat afschrikwekkend met zo’n uiterlijk.

SpaceBuzz van astronaut André Kuipers doet Nieuwegein aan

SpaceBuzz, ‘s werelds eerste levensechte virtual reality raket, tourt naar scholen in heel Nederland! De SpaceBuzz raket doet komende periode meer dan 300 basisscholen aan en lanceert 15.000 leerlingen uit groep 7 de ruimte in! Ook Nieuwegein doet hij aan. Het programma word 8 juli aanstaande gelanceerd bij de Beatrixschool aan de Bendienlaan in Nieuwegein.

unieke 4D-ervaring
In een unieke 4D-ervaring met virtual reality ervaren de leerlingen zelf vanuit de ruimte hoe ongelooflijk mooi, maar ook kwetsbaar onze aarde is. De SpaceBuzz missie is om kinderen wereldwijd de aarde door de ogen van een astronaut te laten zien en hen zo te inspireren om ambassadeurs van onze prachtige planeet te worden.

André Kuipers
Mede-initiatiefnemer en ambassadeur van SpaceBuzz – André Kuipers: “Het uitzicht vanuit de ruimte op onze prachtige planeet leert ons veel over hoe we met onze aarde omgaan. Het liefst zou ik iedereen meenemen op ruimtereis om dat met eigen ogen te zien, maar dat gaat helaas niet. Daarom is dit een schitterende manier om met gebruik van de nieuwste technologie de indrukwekkende ervaring van astronauten te delen met kinderen op onze planeet.”

Nieuwste technologieën 
Het bezoek van de SpaceBuzz aan scholen is onderdeel van een lespakket dat de thema’s ruimtevaart, STEM en de aarde combineert met de ontwikkeling van belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Het lesprogramma is ontwikkeld door een bijzonder team van astronauten, educatiedeskundigen en virtual reality-experts, waarbij de nieuwste technologieën worden ingezet voor educatieve doeleinden. De leeropbrengsten van het programma en de virtual reality-ervaring worden gedurende het programma wetenschappelijk getoetst door het team van Prof. Dr. Max Louwerse, professor Artificiële Intelligentie en Cognitieve Psychologie van de Universiteit Tilburg.

Tweede raket in de maak
Het SpaceBuzz programma is zowel in Nederland als in het buitenland positief ontvangen. In Nederland is er inmiddels een wachtlijst tot halverwege 2022. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een tweede raketvoertuig, zodat er nog meer scholen kunnen worden bereikt. In het buitenland wordt SpaceBuzz ondersteund door collega-astronauten van Kuipers, de wereldwijde ruimtevaartindustrie, het International Astronautical Congress en partijen als National Geographic, Netherlands Space Office, de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en de Amerikaanse Challenger Learning Centers om SpaceBuzz naar kinderen over de hele wereld te brengen.

Over SpaceBuzz
SpaceBuzz is een educatieve non-profit stichting met een wereldwijde missie: miljoenen kinderen inspireren om ambassadeur van de aarde te worden. Het programma is gebaseerd op het unieke perspectief van astronauten en is gratis voor kinderen en scholen. Partners zijn: ESA, NSO, MediaMonks, WWF, National Geographic, Deloitte en Bencis. André Kuipers is als adviseur en ambassadeur nauw betrokken bij de ontwikkeling van het programma.

Groene waterstof tanken

Vanaf 16 juni kan er in Nieuwegein groene waterstof getankt worden. Sterker nog, dit is voorlopig nog de enige plek in regio Utrecht waar groene waterstof getankt kan worden. Maar wat is die groene waterstof eigenlijk en waar gebruik je het voor? We kunnen wel vast verklappen dat de groene waterstof zijn naam eer aan doet, groener kan bijna niet.

Duurzame energie
Behalve groene waterstof is er ook grijze en blauwe waterstof. De grijze waterstof wordt gemaakt met een fossiele brandstof en de blauwe waterstof met aardgas en afgevangen CO2. De groene waterstof is waterstof die geproduceerd is met duurzame energie van een hernieuwbare bron. De voornaamste bronnen waar groene waterstof van gemaakt wordt, is water dat door duurzame elektrolyse wordt gewonnen en ten tweede is dat biomassa.

Een eigen waterstofvoorziening
Groene waterstof wordt ook wel ‘renewable hydrogen’ genoemd. Het wordt nog niet echt toegepast in woonhuizen, maar er zijn wel al auto’s die op waterstof rijden. Daarom zullen het aantal tankstations die waterstof aanbieden ook steeds meer toenemen. Waterstof speelt dus een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame energievoorziening.

Ook wordt er bijvoorbeeld bij het ontwerp en de realisatie van het ziekenhuis Rijnstate Elst rekening gehouden met een eigen waterstofvoorziening om te zorgen dat het ziekenhuis zijn verduurzamingsdoelstellingen haalt, iets wat steeds meer bedrijven en instellingen doen. Ook bij verschillende ziekenhuizen in Nieuwegein wordt naar verduurzaming gekeken en ieder ziekenhuis doet dat op zijn eigen manier.

Investeren in waterstof
Meer dan 70 Utrechtse instellingen, bedrijven en overheden hebben dit jaar besloten om de komende jaren meer te gaan investeren in waterstof. Deze plannen moeten in 2025 al zichtbaar resultaat op gaan leveren. Hierbij wordt gedacht aan vrachtwagens en bussen die op waterstof rijden. De eerste tankmogelijkheid voor groene waterstof in Nieuwegein past dus prima in dit plan. Het ligt in de lijn der verwachting dat het aantal voertuigen dat op waterstof rijdt verder wordt uitgebreid in de komende jaren. Het blijft niet bij een vrachtwagen of bus. Straks tanken ook ambulances, taxi’s en personenauto’s bij het waterstoftankstation. Wellicht goedkoper dan nu, dus wie onverhoopt in een ambulance belandt, ziet de rekening daarvan dalen. Al zal dat bij een zorgverzekering vergelijken niet veel uitmaken.

De kip of het ei?
Investeren in waterstof is wel prijzig en tevens een risicovolle onderneming. De verkoop van de waterstofauto’s loopt namelijk niet zo snel als gehoopt, juist omdat er nog zo weinig tankplaatsen zijn. Daarom is het zo belangrijk dat deze cirkel wordt doorbroken. Het is een beetje een kip-eikwestie geworden. Meer tankplaatsen voor waterstof, betekent ook een stijging van de verkoop van waterstofauto’s. Maar een tankstation met waterstofmogelijkheden beginnen, is in eerste instantie nog niet zo rendabel omdat er nog zo weinig waterstofauto’s zijn. Daarom alle hulde voor de Nieuwegeinse ondernemer die toch het initiatief heeft genomen om deze cirkel te doorbreken.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week fietsen voor senioren in Nieuwegein.

Linda: ‘Ze staan te springen om weer gezellig samen te gaan fietsen, het mag immers weer! Fietsclub Kerkveld heeft er zin in, net als fietsclub Blokhoeve. Wil je ook gezellig aansluiten en ben je 55+ (nee, geen 50 zoals het beeld op de achtergrond suggereert)? Kijk dan voor alle informatie op nieuwegeinfietst.nl/senioren. En nu moet ik wegwezen want deze fietsers willen opstappen en lekker doortrappen. Op naar de koffie met wat lekkers.’

Pedro de Leeuw voert actie om ’tube-flats’ te renoveren

Als het aan Pedro de Leeuw ligt, blijven de flats op het Nijpelsplantsoen nog lang bestaan en worden ze niet gesloopt. Er is veel discussie en onzekerheid over de toekomst van de flats. Daarom is hij druk bezig met actie voeren tegen de sloop van de zogeheten ‘tube-flats’ in de wijk Wijkersloot.

Pedro en de andere 360 gezinnen in de flats wonen nu al maanden tussen de steunpalen. Volgens de woningcorporatie Mitros zijn deze steunpalen nodig omdat het beton niet meer betrouwbaar zou zijn. Volgens Pedro is dit onzin en zetten zij deze steunpalen neer om mensen weg te jagen uit de flats. ‘De Mitros wil het liefste de flats slopen, maar ze moeten dan verplicht nieuwe woningen zoeken voor alle gezinnen die hier wonen, dat is niet te doen. Daarom proberen ze ons nu al weg te jagen. Er zijn al gezinnen vertrokken vanwege deze steunpalen’ aldus de Leeuw.

Pedro heeft zelf zijn hele leven in de bouw gewerkt en volgens hem is het onmogelijk dat het beton niet meer goed is. ‘Ik heb jarenlang in wijken in Utrecht gebouwd. De woningen daar zijn eerder gebouwd met hetzelfde beton en die zijn nog helemaal in orde, dus er klopt niks van.’ In een brief naar onder andere de gemeente Nieuwegein en Mitros vertelt Pedro dat hij één van de weinige in het gebouw is die er verstand van heeft en dat hij wil opkomen voor de andere gezinnen die nu tussen de steunpalen zitten en misschien weg moeten.

‘Wij hebben hier alles in de buurt. We hebben scholen, speeltuinen, winkels en genoeg ruimte. Het is eeuwig zonde als dat allemaal verdwijnt.’ Volgens Pedro is verhuizen een slechte optie voor iedereen en krijg je ook nooit meer een woning zoals deze voor de huidige huurprijs. Pedro vertelt dat toen deze flats gebouwd werden er nog vaker gezinnen van vier à vijf kinderen waren en de woningen dus ruimer waren. Maar de woningen die nu gebouwd worden zijn juist bedoeld voor gezinnen met een à twee kinderen. ‘Als wij hier weg moeten, krijgen we nooit meer zoiets terug.’

Volgens woningcorporatie Mitros kan het nog zeker wel een jaar duren voordat de knoop wordt doorgehakt of er voor sloop of renovatie gekozen gaat worden. Mitros zegt eerst in gesprek te willen gaan met de bewoners en hebben hiervoor een klankbordgroep in het leven geroepen. Pedro en de andere bewoners zitten dus nog een tijdje in onzekerheid.

Om de bewoners van het Nijpelsplantsoen en andere geïnteresseerden meer informatie te geven over het probleem zit Pedro elke dag tot 17.00 uur in een ‘informatietent’ bij de flats. Hier informeert hij buurtbewoners over de problemen die er rondgaan. Zo probeert hij mensen meer inzicht te geven en zijn kennis te delen.

Bloemetje voor eerste passagier zomervaart pontje Vrevia

Afgelopen week heeft Jack Grondel, directeur van de Stichting Vrevia, een bloemetje overhandigd aan de eerste passagier die dit jaar gebruikmaakte van de Zomeravonddienstregeling 2021 van het pontje over de Lek naar Vianen. Tijdens de zomerdienst vaart het pontje extra door op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 18.00 uur tot 20.30 uur.

Het pontje tussen Vreeswijk en Vianen (Vrevia) is toegankelijk voor voetgangers, fietsers. Scootmobielen, rolstoelen, duo-fietsen en tandems. Brommers en scooters met een geel kenteken zijn wettelijk niet toegestaan. Het veer wordt veel gebruikt door scholieren uit Vianen en omliggende dorpen die in Nieuwegein naar de middelbare school gaan.

Informatie over vaartijden is te vinden op de website van vrevia. De Zomeravonddienstregeling duurt tot en met zondag 29 augustus aanstaande.

De gelukkigen met het bloemetje. Rechts Jack Grondel