Bewoners Karosdrift ontstemt over de plannen ‘rode gebouw’ aan de Zadelstede

De bewoners van de Karosdrift e.o. zijn geschrokken van de plannen van de gemeente Nieuwegein. Het grote ‘rode gebouw’ aan de Zadelstede, op de hoek met de A.C. Verhoefweg en de Zuidstedeweg, waar vroeger de bibliotheek in was gevestigd, zal eerdaags gesloopt worden. Op deze lokatie is de gemeente Nieuwegein voornemens om een nieuw gebouw te laten verrijzen van maar liefst 24 verdiepingen hoog. Thea Feenstra, woonachtig aan de Karosdrift: ‘Dit is vier keer zo hoog als het gebouw nu is en zal bijna zo hoog worden als het MAXgebouw aan de Europlaaan in Utrecht. Wij zijn zeer ontstemt over dit voornemen en hebben een jurist in de armen genomen.’

Naast een protestbrief aan het college van B&W zijn de omwonenden ook een handtekeningenactie begonnen. Deze zijn inmiddels via e-mail overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Hans Adriani. De bewoners in de e-mail:

Misschien overvalt deze mail u, maar heeft u enig idee hoe die hoge woontoren ons overvalt? Wij wonen aan de overkant. Wij krijgen, zeker in voor- en najaar uren minder zon, dus schaduw van het veel te hoge gebouw, de woontoren, die jullie willen gaan bouwen. Dit kan echt niet. Als het jullie achtertuin zou zijn? Heer Adriani!!! Zou u dan hetzelfde hebben besloten? Zeg het me eerlijk. We zijn erg teleurgesteld dat er ondanks beloftes in het verleden toch hoogbouw gaat komen en dat is zeker niet goed voor het vertrouwen in het bestuur. Ook de waardevermindering van de huizen komt hard aan. Bouwen, meer woningen, natuurlijk is dat nodig. Maar de hoogte die jullie op het oog hebben, is werkelijk te hoog. Daar blijven we bij. Het gebouw Zadelstede is al hoog genoeg.’

Vele bewoners aan de Rijtuigenbuurt hebben al via een persoonlijke e-mail  hun ongenoegen uitgesproken de afgelopen periode. Maar krijgen geen reactie van het gemeentebestuur.

Thea Feenstra: Op 8 april jl. heb ik via Teamsbespreking meegedaan en gesproken om mijn bezwaren kenbaar te maken tegen de (TE) hoge hoogbouw op de plek van de Zadelstede.’

‘Toen ik 44 jaar  geleden in Nieuwegein  kwam wonen op dit adres, werd er toegezegd dat er niet hoger gebouwd zou worden dan 4 woonlagen op de plaats waar toen nog de koeien graasden en daarna Cityplaza verrees. Natuurlijk fijn dat er winkels kwamen, maar de gebouwen werden veel hoger dan was toegezegd. Onder andere de nu besproken Zadelstede, waar ik op uitkijk. Weg vertrouwen! Wat zijn beloftes waard?’

De bewoners aan de Karosdrift e.o. verwachten zonder dat hun bezwaren gehonoreerd gaan worden tegen deze draconische hoogbouw. ‘Het is volstrekt onacceptabel’ aldus Feenstra. ‘Het zou Nieuwegein sieren als ze een voorbeeld nemen aan de gemeente Houten: Geen hoogbouw in het centrum!’

‘Mochten de plannen toch doorgaan, wat wij niet hopen, dan moet daar sowieso een ruimhartige vergoeding op volgen. Voor de duidelijkheid, dus vanwege verlies aan woongenot en waardedaling van mijn huis(onze huizen)’ vinden de omwonenden.

Het gebouw aan de Zadelstede dat eerdaags gesloopt gaat worden

Feenstra: ‘Het lijkt nu dat we achter de feiten aan moeten lopen, terwijl we heel graag mee hadden willen praten. De gevolgen van de geplande hoogbouw in mijn achtertuin zijn:’

  • 24 verdiepingen hoge MUUR
  • Minder en later zonlicht en slagschaduw van het gebouw, dus minder woongenot
  • Waardedaling van mijn woning, door het uitzicht op deze muur van appartementen
  • Een duidelijk gevoel van onvrijheid
  • Zeker overlast van auto’s in onze wijk door de grote toename van woningen.

Inmiddels is een jurist in de armen genomen.

Noot redactie: Het is nog onduidelijk wanneer het ‘rode gebouw’ gesloopt gaat worden.

Bouwgein boeit en bloeit!

In Nieuwegein worden op diverse plekken initiatieven ontplooid op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Bouwspeeltuin Bouwgein in Batau-Noord wil daar natuurlijk ook een steentje aan bijdragen. Door de natuur naar de bouwspeeltuin te halen krijgen kinderen en ouders/begeleiders de gelegenheid de natuur van dichtbij te ontdekken.

Op woensdagmiddag 28 april jl werden bij Bouwgein met hulp van de aanwezige kinderen twee initiatieven tegelijk gerealiseerd!

Ecoloog Friso Ockhuizen van Sudeco Consultancy maakte een plan op maat; er komen vier vleermuiskasten, vier nestkasten voor huiszwaluwen, insektenhotels en een bloemenweide. Dat plan is uitvoerbaar dankzij hulp van Friso, andere sponsors en een bijdrage van € 1.000,- van hoofdsponsor Theo Pouw. Theo Pouw vierde een 40-jarig jubileum en besloot dit bedrag beschikbaar te stellen voor een initiatief dat voldeed aan de thema’s natuur, duurzaam en kinderen.

Bloemenweides zorgen voor voldoende voedsel voor de wilde bijtjes en andere insecten die de insectenhotels gaan bewonen. Burgerinitiatief ‘Bloeiend Nieuwegein’ stelde daarom ook zaaigoed van inheemse wilde bloemen ter beschikking Diezelfde middag werd met hulp van Josien van Harten een boomspiegel bij de ingang van het terrein ingezaaid. Ook Josien hielp met adviezen over aanpassingen van het terrein rond duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Onze fotograaf Paul Oor was aanwezig en maakte onderstaande foto’s.

tekst

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van corona (45)’

De eerste klap is een daalder waard! Geruisloos sloeg de natie, vol van de dag des Konings, de oproep van onze veelgeplaagde premier om vooral de trossen niet los te gooien, massaal én genadeloos in de wind. Er werd naar hartenlust een voorschot genomen op de aangekondigde versoepelingen, en dat in een geheel eigen vertaling.

In de grote steden werd door gezagsdragers wanhopig getwitterd: ‘Het is te druk in het Vondelpark. En: Kom niet naar het Noorderplantsoen.’

Het was paarlen voor de zwijnen. Met uitsluiting van alle coronaregels sloten zich de rijen van vooral jeugdige burgerlijk ongehoorzamen. Zoals ene Chiel, student te Amsterdam, die het sentiment van de massa in één blinkende zin verwoordde: “Op een gegeven moment is het wel klaar toch?” Wat er precies klaar was, werd uit zijn betoog niet helder. Voor de leut zwaaide hij met een anderhalve meterstok.

De tegenmacht kwam uit de spelonken van het ziekenhuis waar uitgeputte en moegestreden zorgpersoneel verontwaardigd en met onbegrip via twitter reageerde op de muitende feestgangers.

Vandaag las ik dat verpleegkundige Isabella op de IC de angst én verbazing leest op de steeds jongere gezichten van haar patiënten: nooit gedacht dat het hen kon overkomen.

Terwijl de koning en zijn gezin een hartje vormden met hun handen om de zorghelden een hart onder de riem te steken, feestte het volk zich los van alle beperkingen, het was tenslotte Koningsdag. Wie heeft deze giftige combi bedacht? Had de koning niet beter gewoon een jaartje kunnen overslaan? Had hij niet beter op datzelfde bankje als waarop hij met een lamgeslagen Máxima zijn excuses maakte over de slecht getimede Griekenland-vakantie de natie kunnen oproepen om vooral thuis te blijven op zijn verjaardag? Zoals hij zelf destijds ook beter thuis had kunnen blijven?

Intussen maken wij ons op voor de finale van het debat dat de opmaat moet worden voor het definitief kaltstellen van welke vorm van macht zonder tegenmacht dan ook. Rutte heeft inmiddels radicale ideeën over tegenmacht. Die zijn hem de afgelopen weken plotseling te binnen geschoten na tien jaar leiderschap. Het zijn de nieuwe toverwoorden: macht en tegenmacht. Ik noem dat gemakshalve papegaaiwoorden. Woorden, die de komende tijd het hele podium zullen vullen, zonder ruimte voor andere en nadere inhoudelijke politieke en vooral sociaal-maatschappelijke analyses.

Vandaag gingen de terrassen open. Vlak na twaalven waren de terrassen op het centrale plein in Cityplaza stampvol. Het zonnetje scheen door een schimmig wolkendek. Diezelfde zon deed zijn uiterste best om luister te zetten bij het gevoel van ‘bevrijding’. Voor Zeeman had zich een rij gevormd, die vanwege het herwonnen gevoel van vrijheid geen zweem van ongeduld ademde.

Zo stuiteren wij onze ongewisse toekomst tegemoet. Wij blijven zoeken naar verruiming van onze persoonlijke levenssfeer. Inmiddels weten wij dat de persoonlijke levenssfeer van de koning tien hectare omvat.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Dennis Kroon uit Nieuwegein staat in het online erecouloir tijdens tijdens de Nationale Herdenking

4 en 5 mei zijn voor veteranen indrukwekkende dagen. Op 4 mei vormen 60 veteranen het erecouloir tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Op 5 mei wordt de vrijheid gevierd. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus brengen veteranen op 4 mei 2021, net als het jaar daarvoor, hun eerbetoon niet op de Dam, maar online via het digitale erecouloir. Ook Dennis Kroon uit Nieuwegein staat in het online erecouloir.

Veteraan Dennis Kroon (42) uit Nieuwegein bereidt zich voor op een bijzondere herdenking op 4 mei. Dat gaat wederom anders dan verwacht. In plaats van een fysieke plek tussen 59 andere veteranen in het erecouloir op de Dam, brengt deze veteraan met uitzendingen naar Bosnië, Afghanistan en Irak zijn persoonlijke eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers dit jaar online. Dat heeft te maken met de gewijzigde opzet van de Nationale Herdenking vanwege het coronavirus, zonder erecouloir. Om de veteranen die in het erecouloir zouden staan toch de kans te geven hun persoonlijke verhaal en motivatie te delen, ontwikkelde het Nederlands Veteraneninstituut een online erecouloir. Hier deelt Dennis Kroon bijzondere verhalen, ervaringen en levenslessen als het gaat over leven in vrijheid.

‘’4 mei is voor mij een moment van reflectie. We leven in een vrije samenleving en we hebben allemaal een verantwoordelijkheid om daar aan bij te dragen. Wat je rol in de samenleving ook is, het besef moet er zijn: vrijheid ís niet vanzelfsprekend.”

Verbondenheid
Kroon begon in 1996 op 17-jarige leeftijd als militair. In totaal is hij drie keer op uitzending geweest, naar Bosnië, Afghanistan en Irak. In 2004 werd hij uitgezonden als onderdeel van de vierde lichting Nederlandse militairen in Irak.“Ik denk vaak terug aan mijn uitzendingen, waarvan ik de tijd in Irak als het meest heftig heb ervaren. Toch, hoe vreselijk het ook was, zijn er veel mooie herinneringen. Je leert jezelf en elkaar heel goed kennen. De band die je onderling hebt, het broederschap, dat is heel bijzonder,” aldus Kroon.

De bewondering voor zijn kameraden zit diep: “Je leert dat situaties heel snel kunnen veranderen. Na anderhalve maand op missie ging het mis. Wat een rustige routinedag leek, liep uit in een grootschalig opgezette hinderlaag met tientallen gewonde collega’s. Jeroen Severs kwam die nacht om het leven. Als ik daaraan terug denk, voel ik alleen maar respect voor mijn teamgenoten.”

Vrijheid doorgeven
Iedere veteraan in het erecouloir staat er met een persoonlijke reden. Dat geldt ook voor de veteranen die dit jaar de erehaag zouden vormen. Zo ook voor Kroon: “Ik denk aan de mensen die ik gekend heb en die overleden zijn, maar ik probeer ook iedereen voor me te halen die tijdens uitzendingen verschil heeft gemaakt. Ik denk aan de dapperheid van mijn collega’s en in het bijzonder denk ik aan Jeroen Severs. Onze eenheid kende hem eigenlijk niet, maar ik voel me toch verbonden met hem.”

Dit jaar wordt herdenken anders, ook voor Kroon: “Uiteindelijk maakt het niet uit of ik op de Dam sta of thuis op de bank zit. Het gaat om de bewustwording en daarom moeten we blijven herdenken, voor nieuwe generaties. Mijn dochter Marley is nu tien. Normaal gesproken ga ik samen met haar naar een kranslegging in Nieuwegein met dodenherdenking. Muisstil is ze dan. Zonder dat ik haar teveel vertel, voelt zij het gewicht heel goed aan.”

Denken in mogelijkheden
Kroon hoopt dat we in deze coronatijd leren elkaar en onze vrijheid meer te waarderen. Kroon: ‘’Voor de Coronacrisis was elkaar een kus of een knuffel geven heel normaal. Hoe vaak gaf je iemand niet een snelle, ‘lege’ kus, bij het weggaan? Ik hoop dat we het straks als het wel weer mag, bewuster met elkaar omgaan en een kus extra waarderen. De vergelijking met de Tweede Wereldoorlog die sommigen maken, vind ik ver gaan. Als je kijkt naar wat er toen allemaal niet mocht en wat we nu nog wél mogen.

’’Hij wil denken in mogelijkheden. Toen de Coronacrisis vorig jaar uitbrak, zat hij een tijdje thuis. “Ik ben toen op een corona afdeling in een ziekenhuis gaan werken. Het was mooi om te zien dat zorgpersoneel en militairen uit hetzelfde hout zijn gesneden. We zetten ons in om anderen te helpen en zetten een stapje bij.”

Inmiddels werkt Dennis Kroon uit Nieuwegein als communicatie medewerker online media bij Defensie. Daarnaast is hij singer songwriter. Hij zong het lied ‘It’s probably me’ in de Ridderzaal op Veteranendag 2020.

Raadsel rond kunstwerk Castor de Bever in Blokhoeve opgelost

Met grote regelmaat vraagt onze redactie zich af ‘Nieuwegein, waarom?’ Ook inwoners uit Nieuwegein benaderen onze redactie met grote regelmaat als zij iets opmerkelijks zien en het niet snappen van het waarom. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er dan op uit en maakt er een foto van. Die leggen wij dan voor aan het grote publiek in de rubriek: ‘Nieuwegein, waarom?’

Afgelopen week hadden wij het grote raadsel rond het kunstwerk Castor de Bever in de wijk Blokhoeve. Hij leek vuil, smerig en zwaar verwaarloosd. Voorheen mooi glimmend strak in de lak en het aanzien waard. Castor zou toch geen Corona hebben? Inmiddels hebben wij een reactie van Janne Verweij, zij is beleidsadviseur kunst en cultuur| in de gemeente Nieuwegein.

Janne laat ons en ook onze lezers weten: ‘Op het artikel over het beeld de Bever dat in Blokhoeve staat, wil ik even reageren. De oorspronkelijke kleur (roodbruin), is op verzoek van de gemeente aangebracht, omdat we wilden dat het beeld een speelse uitstraling zou hebben. Het is met een bepaalde roodbruine beits gelakt en er is een beschermingslaag over heen aangebracht. Dit heeft tot het probleem geleid dat er tussen die lagen vuil is gekomen, waardoor het hele beeld zwarte vlekken kreeg. Als we de lagen er af gehaald zouden hebben en weer opnieuw zouden aanbrengen, dan zou het zelfde probleem opnieuw optreden.’

‘Daarom is er vorig jaar voor gekozen het advies van de kunstenaar op te volgen: alle lagen er af te schuren en het kale hout zo te laten. Langzaamaan vergrijst het hout dan. Eén keer per jaar dient het beeld schoongespoten te worden. Dit is de manier zoals de kunstenaar al zijn houten beelden behandelt. En zo doet de gemeente het nu ook’ aldus Janne waarmee we weer een raadsel hebben opgelost.

Hier is te zien hoe Castor er uit zag voor deze ‘vernieling’.

Heb je ook een foto waarvan je vindt dat die best in deze rubriek past? Stuur hem dan aan ons met een kort tekstje en wie weet…

Hoe zit het met elektrisch rijden in Nieuwegein

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Nieuwegein? Het kennisplatform voor elektrisch rijden Evplan zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor)

Elektrische auto’s in Nieuwegein
In Nieuwegein staan 31918 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 401 (1,26%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 446 (1,40%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Nieuwegein wordt dus 2,65% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten in Nieuwegein
In de gemeente Nieuwegein zijn er zijn er in totaal 556 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.

  • Er zijn 329 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
  • Er zijn 186 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein, maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
  • Op dit moment zijn er 41 snellaadpunten beschikbaar in Nieuwegein.

Steeds meer elektrische voertuigen
De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,66%. Dat betekent dat er 2 elektrische auto’s per laadpaal in Nieuwegein zijn. Dat is een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Nieuwegein overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Rijd je elektrisch en heb je niet de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen? En is er nog geen oplaadpunt in jouw directe omgeving? Dan kan je wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Nieuwegein.

Lokale schrijvers openen boekhandel feestelijk op het Muntplein

Om een beetje warm te lopen voor de naar voren gehaalde Boekenweek (dit jaar gehouden van 29 mei tot en met 6 juni) bedacht de CPNB en het Nederlands Letterenfonds een actie: ‘Wij openen de boekhandel!’ De boekhandels waar we zo graag snuffelen tussen de boeken, soms urenlang, waren lange tijd dicht vanwege Corona. ‘Verdrietig worden we daar van. Niet alleen omdat we ze missen, die boekwinkels, maar ook omdat hun voortbestaan bedreigd wordt’ aldus Martin Reijmerink, hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein.

Tegelijk met alle andere zogenoemde niet-essentiële winkels moesten boekwinkels medio december hun deuren sluiten vanwege het hoge aantal Coronabesmettingen op dat moment. Alleen essentiële winkels zoals supermarkten mochten open blijven en daar zat ook direct een grote frustratie voor boekenwinkels.

Vandaag zijn in heel het land allerlei boekhandels door schrijvers feestelijk geopend, omdat je vanwege de versoepelingen omtrent het Coronavirus zonder afspraak weer naar binnen mag. Met deze actie wil de CPNB en het Nederlands Letterenfonds weer zoveel mogelijk klanten naar de boekwinkels lokken.

Ook in Nieuwegein waren lokale schrijvers actief. Bij de Bruna op winkelcentrum Muntplein en bij de Readshop op Cityplaza werd de winkel feestelijk geopend door de schrijvers René Blom, Liz Ditters, Judith de Laat, Anke Verbraak, Heleen van den Hoven en Louise Mastenbroek. Allen auteurs uit Nieuwegein. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was er bij.

Heleen van den Hoven: ‘Vandaag gaan alle boekhandels in Nederland open. Dat was aanleiding voor een landelijke actie door schrijvers: Wij openen de boekhandel. Dat kunnen we hier ook, dacht ik, en ik stelde de vraag op Facebook: Wie doet met me mee in Nieuwegein? Mensen hebben de plaatselijke boekwinkel nodig wanneer hun actieradius beperkt wordt. Daarom stonden we vanmorgen met zijn zessen klaar voor de Bruna op het Muntplein. Het was overigens ook erg fijn om als schrijvers iets gezamenlijk te kunnen doen en elkaar live te spreken.’

Politie zoekt vliegensvlugge scooterdief

Op woensdag 31 maart zet een meisje haar scooter in een parkeergarage van Cityplaza in de binnenstad van Nieuwegein. Als zij een half uur later terugkomt, ziet zij dat de scooter is gestolen. De politie is op zoek naar de dader. Weet u meer vul dan dit tipformulier in.

Op woensdag 31 maart parkeert een 17-jarig meisje uit IJsselstein rond 15.30 uur haar snorscooter, een zwarte Piaggio Vespa Sprint met verzekeringsplaatje DHF62J, in de parkeergarage onder de Albert Heijn in winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein en zet hem met het stuurslot op slot. Als zij ongeveer een half uur later op dezelfde plek terugkomt, ziet zij dat haar scooter is verdwenen. Mogelijk gestolen. Zij ziet dat er een bewakingscamera hangt bij de plek waar zij haar scooter had neergezet en hoopt dat de dief op bewakingsbeelden is vastgelegd. Zij doet aangifte van de diefstal.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de dief in minder dan 15 seconden de scooter weet mee te nemen.

Signalement
De politie is op zoek naar een jonge man met lichte huidskleur, hij is rond de 20 jaar oud en heeft een slank postuur. Hij droeg een groen of beige petje en verder geheel zwarte kleding en zwarte schoenen.

Vragen
Wie herkent deze vliegensvlugge scooterdief? Wie heeft de gestolen snorscooter na 31 maart ergens zien staan of rijden. Mogelijk dat hij nog was voorzien van het originele blauwe kentekenplaatje DHF62J, maar die kan ook zijn vervangen. Het meest opvallende aan de scooter is het getinte windscherm en de half rechtopstaande chromen bagagedrager achterop.

De gezochte verdachte

‘De Mahlersingel’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Mahlersingel. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus het Mahlersingel in de wijk Zuilenstein in Nieuwegein.

Speelgoedbank Nieuwegein gooit haar deuren weer open

De Speelgoedbank in Nieuwegein zal met ingang van vrijdag 7 mei aanstaande tot begin van de zomervakantie (vrijdag 16 juli) weer open zijn. De Speelgoedbank is gevestigd aan de Vredebestlaan 23 in Jutphaas/Wijkersloot. De openingstijd is iedere vrijdag van 12.30 uur tot 16.00 uur. Op de maandagen is de locatie voorlopig nog gesloten.

De veiligheid en gezondheid van de bezoekers en vrijwilligers hebben een hoge prioriteit en om verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te beperken zijn er maatregelen en huisregels ingevoerd, onder andere:

• per gezin wordt maximaal 1 volwassene toegelaten
• kinderen mogen beslist niet naar binnen
• de overige maatregelen en huisregels zijn vermeld bij de ingang

Over de Speelgoedbank
De Speelgoedbank Nieuwegein is een vrijwilligersorganisatie, welke gebruikt- en nieuw speelgoed inzamelt en deze gratis uitgeeft aan kinderen tot 12 jaar waarvan de ouders door financiële redenen of slechte thuissituatie geen speelgoed voor hun kinderen kunnen kopen.

Speelgoed is erg belangrijk voor de ontwikkeling, fantasie, motoriek en creativiteit van kinderen en is ook zeer leerzaam. Om het (voor)lezen te stimuleren krijgen de kinderen altijd enkele boeken mee. Speelgoed maakt het makkelijker voor een kind om met andere kinderen te spelen en is daarmee goed voor de sociale contacten.