Dennis Kroon uit Nieuwegein staat in het online erecouloir tijdens tijdens de Nationale Herdenking

4 en 5 mei zijn voor veteranen indrukwekkende dagen. Op 4 mei vormen 60 veteranen het erecouloir tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Op 5 mei wordt de vrijheid gevierd. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus brengen veteranen op 4 mei 2021, net als het jaar daarvoor, hun eerbetoon niet op de Dam, maar online via het digitale erecouloir. Ook Dennis Kroon uit Nieuwegein staat in het online erecouloir.

Veteraan Dennis Kroon (42) uit Nieuwegein bereidt zich voor op een bijzondere herdenking op 4 mei. Dat gaat wederom anders dan verwacht. In plaats van een fysieke plek tussen 59 andere veteranen in het erecouloir op de Dam, brengt deze veteraan met uitzendingen naar Bosnië, Afghanistan en Irak zijn persoonlijke eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers dit jaar online. Dat heeft te maken met de gewijzigde opzet van de Nationale Herdenking vanwege het coronavirus, zonder erecouloir. Om de veteranen die in het erecouloir zouden staan toch de kans te geven hun persoonlijke verhaal en motivatie te delen, ontwikkelde het Nederlands Veteraneninstituut een online erecouloir. Hier deelt Dennis Kroon bijzondere verhalen, ervaringen en levenslessen als het gaat over leven in vrijheid.

‘’4 mei is voor mij een moment van reflectie. We leven in een vrije samenleving en we hebben allemaal een verantwoordelijkheid om daar aan bij te dragen. Wat je rol in de samenleving ook is, het besef moet er zijn: vrijheid ís niet vanzelfsprekend.”

Verbondenheid
Kroon begon in 1996 op 17-jarige leeftijd als militair. In totaal is hij drie keer op uitzending geweest, naar Bosnië, Afghanistan en Irak. In 2004 werd hij uitgezonden als onderdeel van de vierde lichting Nederlandse militairen in Irak.“Ik denk vaak terug aan mijn uitzendingen, waarvan ik de tijd in Irak als het meest heftig heb ervaren. Toch, hoe vreselijk het ook was, zijn er veel mooie herinneringen. Je leert jezelf en elkaar heel goed kennen. De band die je onderling hebt, het broederschap, dat is heel bijzonder,” aldus Kroon.

De bewondering voor zijn kameraden zit diep: “Je leert dat situaties heel snel kunnen veranderen. Na anderhalve maand op missie ging het mis. Wat een rustige routinedag leek, liep uit in een grootschalig opgezette hinderlaag met tientallen gewonde collega’s. Jeroen Severs kwam die nacht om het leven. Als ik daaraan terug denk, voel ik alleen maar respect voor mijn teamgenoten.”

Vrijheid doorgeven
Iedere veteraan in het erecouloir staat er met een persoonlijke reden. Dat geldt ook voor de veteranen die dit jaar de erehaag zouden vormen. Zo ook voor Kroon: “Ik denk aan de mensen die ik gekend heb en die overleden zijn, maar ik probeer ook iedereen voor me te halen die tijdens uitzendingen verschil heeft gemaakt. Ik denk aan de dapperheid van mijn collega’s en in het bijzonder denk ik aan Jeroen Severs. Onze eenheid kende hem eigenlijk niet, maar ik voel me toch verbonden met hem.”

Dit jaar wordt herdenken anders, ook voor Kroon: “Uiteindelijk maakt het niet uit of ik op de Dam sta of thuis op de bank zit. Het gaat om de bewustwording en daarom moeten we blijven herdenken, voor nieuwe generaties. Mijn dochter Marley is nu tien. Normaal gesproken ga ik samen met haar naar een kranslegging in Nieuwegein met dodenherdenking. Muisstil is ze dan. Zonder dat ik haar teveel vertel, voelt zij het gewicht heel goed aan.”

Denken in mogelijkheden
Kroon hoopt dat we in deze coronatijd leren elkaar en onze vrijheid meer te waarderen. Kroon: ‘’Voor de Coronacrisis was elkaar een kus of een knuffel geven heel normaal. Hoe vaak gaf je iemand niet een snelle, ‘lege’ kus, bij het weggaan? Ik hoop dat we het straks als het wel weer mag, bewuster met elkaar omgaan en een kus extra waarderen. De vergelijking met de Tweede Wereldoorlog die sommigen maken, vind ik ver gaan. Als je kijkt naar wat er toen allemaal niet mocht en wat we nu nog wél mogen.

’’Hij wil denken in mogelijkheden. Toen de Coronacrisis vorig jaar uitbrak, zat hij een tijdje thuis. “Ik ben toen op een corona afdeling in een ziekenhuis gaan werken. Het was mooi om te zien dat zorgpersoneel en militairen uit hetzelfde hout zijn gesneden. We zetten ons in om anderen te helpen en zetten een stapje bij.”

Inmiddels werkt Dennis Kroon uit Nieuwegein als communicatie medewerker online media bij Defensie. Daarnaast is hij singer songwriter. Hij zong het lied ‘It’s probably me’ in de Ridderzaal op Veteranendag 2020.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk