Katern

Hoe zit het met elektrisch rijden in Nieuwegein

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Nieuwegein? Het kennisplatform voor elektrisch rijden Evplan zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor)

Elektrische auto’s in Nieuwegein
In Nieuwegein staan 31918 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 401 (1,26%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 446 (1,40%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Nieuwegein wordt dus 2,65% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten in Nieuwegein
In de gemeente Nieuwegein zijn er zijn er in totaal 556 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.

  • Er zijn 329 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
  • Er zijn 186 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein, maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
  • Op dit moment zijn er 41 snellaadpunten beschikbaar in Nieuwegein.

Steeds meer elektrische voertuigen
De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,66%. Dat betekent dat er 2 elektrische auto’s per laadpaal in Nieuwegein zijn. Dat is een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Nieuwegein overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Rijd je elektrisch en heb je niet de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen? En is er nog geen oplaadpunt in jouw directe omgeving? Dan kan je wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren