Gevangenis Nieuwegein treft voorbereidingen om weer bezoek te mogen ontvangen

De Penitentiaire Inrichting (PI) in Nieuwegein treft voorbereidingen om het bezoek voor de gedetineerden volgende week weer kleinschalig op te starten. Ook wordt gekeken of de gevangenen weer arbeid kunnen verrichten. De PI laat zich hierbij adviseren door de GGD.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft in maart vorig jaar in samenspraak met de GDD en het RIVM maatregelen getroffen om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Die maatregelen hebben als doel het aantal contacten en daarmee het risico op besmetting maximaal te beperken.

De afgelopen tijd kampte de gevangenis met twintig Corona-besmettingen. Op dit moment gaat het nog om in totaal zes gevallen op twee verschillende afdelingen. “We doen ons best om de beperkingen zo kort mogelijk te laten duren en we proberen afleiding te bieden”, zegt vestigingsdirecteur Theo Venrooij. “De maatregelen hebben in de maatschappij en in de PI impact, dat besef ik goed. We nemen de maatregelen voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers en gedetineerden. Het gros van de gedetineerden heeft daar begrip voor.”

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘De gekste opmerkingen verzin je niet, die hoor je een ander zeggen. Na een politie-inval, hoorde ik een buurtbewoner klagen. Iedereen was van slag; het was een ware schande! Dat de politie ze niet van tevoren had verwittigd van deze inval! Dan hadden ze ergens anders de dag kunnen doorbrengen, in alle rust. Maar is het doel van een politie-inval niet dat deze onaangekondigd en onverwacht is? Anders vliegt de vogel immers…’

Muskusrat geheel bestreden in Nieuwegein

Afgelopen jaar zijn er in totaal 18.280 muskusratten gevangen in de provincie Noord-Holland en het grootste deel van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Dat is een stijging van 16%. Dit blijkt uit cijfers van Muskusrattenbeheer West- en Midden-Nederland. Landelijk gezien is er juist een daling in het aantal vangsten. De muskusrattenpopulatie neemt verder af en daardoor vangen de waterschappen minder muskusratten. In Nieuwegein is de muskusrat nagenoeg bestreden.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat onze redactie weten: ‘Ook in de gemeente Nieuwegein bestrijden we muskusratten. In het gebied van De Stichtse Rijnlanden worden de meeste muskusratten gevangen in de veenweidegebieden; dus rondom Kockengen/ richting de Nieuwkoopse Plassen. En minder in het verstedelijkt gebied. De bestrijder, die Nieuwegein onder zijn hoede heeft, heeft vorig jaar niets gevangen in Nieuwegein. Wel een paar aan de andere kant van de A27, richting Tull en ’t Waal.’

Over het algemeen komt de muskusrattenpopulatie steeds beter onder controle en is er een landelijke daling in het aantal vangsten. In 2019 zaten er nog een paar muskusratten op het industrieterrein, bij de Achterweg in Nieuwegein maar die zijn weggevangen en het is daar nu ‘schoon.’

Ook in het beheergebied van Muskusrattenbeheer West- en Midden-Nederland, dat muskusratten bestrijdt namens zes waterschappen, zijn er gebieden waar minder muskusratten zijn. Er zijn in 2020 in totaal 18.280 muskusratten gevangen. In 2019 waren dat er 15.773.

Regionale verschillen in aantal vangsten
De meeste muskusratten werden gevangen in het gebied van de waterschappen Rijnland en Schieland en Krimpenerwaard. In die gebieden werden dan ook de meeste uren ingezet. De komende jaren is er een slag te maken om op het landelijke niveau te komen. De doelstelling is om de muskusrat in 10 à 15 jaar terug naar de landsgrens te dringen. Om dit te realiseren wordt er continu gezocht naar verbeteringen in de aanpak, waarvoor in 2020 al stappen zijn gezet. Zo wordt er meer groepsmatig gewerkt, wordt er geïnvesteerd in de kwaliteit van de bestrijding en worden innovaties ingezet als speuren met behulp van watermonsters op environmental-DNA en speuren met drones met warmtebeeldcamera’s. Ook medewerking van de inwoners kan het werk vergemakkelijken. Zij kunnen het hier melden als ze een muskusrat zien: Muskusrattenbestrijding in Nederland.

Schade aan dijken en bedreiging biodiversiteit
Muskusratten komen van nature niet voor in Nederland en hebben geen natuurlijke vijanden, ze zijn hier door menselijk handelen beland. De dieren worden bestreden omdat ze schade brengen aan waterkeringen en oevers; ze graven holen en gangen in dijken. Ook maken ze nesten met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Zo veroorzaken ze verzakkingen in dijken en kades. In het ergste geval kan een dijk of kade doorbreken en een polder onder water lopen. De muskusrat is een bedreiging voor de biodiversiteit. Ze eten planten als riet en lisdodde weg en kunnen inheemse diersoorten verdringen zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet.

Roy Helmerhorst in finale Leraar van het Jaar

Roy Helmerhorst van het Anna van Rijn College in Nieuwegein is doorgedrongen tot de finale van de verkiezing Leraar van het Jaar 2021. Op 4 december, tijdens de finale op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), volgt de ontknoping. De verkiezing van Leraar van het Jaar is deze keer voor de 21e keer georganiseerd/

Juist dit jaar vindt de organisatie het belangrijk dat leraren met deze nominatie in het zonnetje worden gezet. Juryvoorzitter Andrew Niemeijer, zelf Leraar van het Jaar in 2008, maakte de namen bekend tijdens een speciale virtuele bijeenkomst. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden en rapper Ali B spraken tijdens die sessie hun waardering uit voor de docenten.

Onderwijs promoten
Roy Helmerhorst is aardrijkskundeleraar en onderwijsontwikkelaar aan het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Voor de titel Leraar van het Jaar is hij genomineerd in de categorie Voortgezet Onderwijs. De genomineerden (drie per categorie) treden tot aan de verkiezing op als ambassadeurs van hun vak. Dat houdt in dat ze gedurende het jaar op verschillende momenten het onderwijsvak promoten. Zo zijn ze te gast bij de Big Improvement Day op 19 mei in Leusden, een dag waarop traditiegetrouw positieve ontwikkelingen in onder andere het onderwijs worden belicht.

Genieten
Lucelle Comvalius is de huidige Leraar van het Jaar VO. Zij legt uit waarom de jury voor Roy heeft gekozen: “Naast zijn kennis is Roy een brok energie en ontzettend enthousiast. Dit enthousiasme maakt dat leerlingen zijn vak geweldig vinden. Sterker nog, ook al zijn er leerlingen die het vak minder leuk zouden vinden, dan zouden ze nog aan het werk gaan… voor hem! Je ziet ook dat hij een goede band met de leerlingen heeft. Wat ook mooi aan Roy is, is dat hij zich kwetsbaar opstelt door ook van alles te delen van zijn gebeurtenissen in zijn klas. Niet alleen geven de leerlingen aan hiervan te genieten, maar is hij daarmee ook een geweldige ambassadeur. Op deze manier deelt hij zijn lesideeën, maar kan hij ook anderen laten zien hoe geweldig dit beroep is. Als er iemand mensen ertoe kan bewegen voor de klas te gaan staan omdat het zo geweldig is, is het Roy wel.”

YouTube-leraar
Op YouTube maakt Roy educatieve kennisclips voor leerlingen in Nederland. Om hen te helpen bij het vak aardrijkskunde en te laten zien hoe mooi het vak is. Roy Helmerhorst bouwde ook buiten het Anna van Rijn aan zijn bekendheid door zijn persoonlijke manier van vloggen. Op YouTube vlogt hij om een kijkje te geven in zijn lessen en zodoende leerlingen/ouders/externen te inspireren voor wat hij noemt “het mooiste vak ter wereld”. Ook over zijn finaleplaats voor Leraar van het Jaar 2021 maakte hij vandaag deze video, op zijn geheel eigen manier. Roy heeft een herkenbare rol bij het komende Online Open Huis van het Anna van Rijn, op zaterdag 30 januari.

Een blije Roy Helmerhorst

Hoe kan je in bitcoins beleggen?

Het meest bekende van deze tijd in de financiële wereld zijn toch wel de Bitcoins. Bitcoins zijn de laatste tijd erg veel in het nieuws geweest en daardoor zijn ze dus ook erg populair geworden. Maar wat zijn Bitcoins eigenlijk? En hoe kan je in bitcoins beleggen?

Wat zijn Bitcoins?
Bitcoin is een virtuele munt met een bepaalde waarde. Bitcoin is van niemand en daardoor kan iedereen er gebruik van maken. Wat je hier natuurlijk alleen voor nodig hebt is een account om je Bitcoins te kunnen ontvangen of natuurlijk te kunnen verzenden. Bij deze handelingen komen er dus geen banken of centrale instellingen aan te pas. Je doet dit dus peer-to-peer (rechtstreeks) via internet. Het is dus niet zo dat je een Bitcoin fysiek kan vasthouden zoals we nu met de Euro wel kunnen.

Een Bitcoin is dus eigenlijk niet meer dan een app of een programma waar je Bitcoins opstaan. Hiermee kan je dus gemakkelijk de Bitcoins verzenden en ontvangen. Elke transactie die wordt gedaan wordt natuurlijk gecontroleerd en deze worden opgeslagen in een blockchain. Je identiteit is uiteraard versleuteld en beveiligd.

Hoe kan je beleggen in Bitcoins?
Wanneer je wilt gaan beleggen in Bitcoins kan je ervoor kiezen om dit op twee manieren te doen. Je kan er namelijk voor kiezen om actief in te handelen en door ze fysiek op te kopen. Dit zijn dus twee verschillende manieren en hierbij moet je natuurlijk gaan kijken welke manier het beste bij jou past Wij vertellen je graag over de twee verschillende manieren.

Actief handelen
Wanneer je actief wilt gaan handelen in Bitcoins kan je dit bijvoorbeeld doen bij Plus500. Hier kan je CFD bitcoins kopen en verkopen. Je profiteert hier van de sterke koerswijzigingen door op het juiste moment je positie in te nemen. Het brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee:

  • Wanneer er een koersdaling is kan je een order plaatsen en daar kan je dus van profiteren;
  • Door een hefboom is er ook de mogelijkheid om met lagere bedragen te gaan beleggen in Bitcoins;
  • Wanneer je actief gaat handelen heb je geen wallet nodig en daardoor loop je niet het risico dat iemand erbij kan;

Fysiek kopen
Het is niet alleen mogelijk om actief te handelen in Bitcoins, het is ook mogelijk om Bitcoins fysiek te kopen. Wanneer je dit wilt gaan doen, is het vooral handig wanneer je voor de lange termijn wilt gaan beleggen in Bitcoins. Het is vrij eenvoudig om Bitcoins fysiek te kopen en dit kan je natuurlijk doe bij verschillende bedrijven.

Het beste beleggen in Bitcoins
Wanneer je wilt gaan beleggen in Bitcoins ga je natuurlijk voor het beste resultaat. Het is vooral van belang om een goede strategie te bepalen. De Bitcoin is erg gevoelig en daarom is het ook lastig om een strategie te bepalen, maar zorg ervoor dat je dit goed meeneemt in je strategie. Het is dus belangrijk om met veel punten rekening te houden zodat je het maximale eruit haalt.

Katalysatoren Toyota Prius geliefd bij dieven

Dieven hebben het de afgelopen tijd in de wijken Hoog Zandveld en Fokkesteeg gemunt op katalysatoren van auto’s. Het aantal diefstallen is de afgelopen tijd sterk toegenomen.

In de nacht van maandag 18 januari op dinsdag 19 januari is van meerdere Toyota Prius voertuigen, de katalysator weggenomen. Voor een gedupeerde betekent een diefstal een flinke kostenpost: 1.000,- tot 2.000,- euro.

De politie zoekt nu camerabeelden van de diefstallen. De daders hebben de diefstal vaak binnen enkele minuten gepleegd. De politie vraagt mensen alert te zijn. De criminelen komen vaak uit Bulgarije.

Beschikt u over een camera, bijvoorbeeld een deurbel met camera, en zijn daar bijzonderheden op te zien? Dan hoort de politie in Nieuwegein dat graag. U kunt uw camera ook registreren op deze website.

Camera in Beeld
Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren gaan hun eigendommen beveiligen met camera’s. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen.

Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.

Juf Gonnie Boerma verlaat de Evenaar na éénenveertigeneenhalf jaar

Vrijdag 29 januari 2021 is voor mevrouw (Gonnie) Boerma-Sijbrandij haar laatste schooldag op de basisschool De Evenaar aan de Dasseweide 1. Die dag viert ze als een feestdag met alle kinderen die dan op school zijn en gelukkig zijn er dat nog bijna vijfenzeventig. De andere honderdtachtig kinderen kunnen ‘s middags via een livestream getuige zijn van een digitaal afscheidsprogramma.

Vrijdag 29 januari 2021 gaat mevrouw Gonnie Boerma met pensioen, ze vertrekt dan van de school waar ze éénenveertigeneenhalf jaar eerder, op 5 september 1979, als leerkracht begon. In haar lange onderwijsloopbaan is Gonnie Boerma achtereenvolgens groepsleerkracht, adjunct-directeur, directeur onderwijs geweest tot ze in 2010 integraal directeur werd en vervolgens directeur-bestuurder. Bij al die carrièrestappen blijft ze echter ook een leerkracht die dagelijks contact met kinderen heeft, die voor de kinderen nog altijd juf Gonnie heet. En die iets met ouders kan bespreken als die hun kind komen brengen of halen.

Gonnie Boerma heeft veel betekend voor het speciaal onderwijs in het algemeen en de Stichting Samenwerking Nieuwegein in het bijzonder. Zij staat bekend om haar ondernemende aanpak en haar belangstelling voor nieuwe mogelijkheden, het starten van vernieuwende onderwijsprojecten. Dankzij haar inspanningen heeft SBO De Evenaar in 2016 het predicaat excellente school verworven. Met het expertisecentrum van SSN heeft zij verschillende succesvolle projecten ontwikkeld, waaronder het BOCS-project (Begeleiding, Ondersteuning, Coaching en School). Dit project is door verschillende scholen overgenomen.

De vooruitstrevende blik en het doorzettingsvermogen van Gonnie Boerma blijkt ook uit de realisatie in 2010 van het huidige schoolgebouw, dat alle faciliteiten voor het speciaal onderwijs onder één dak samenbrengt.

Juf Gonnie Boerma

‘Huisjesmelker’ Betty Chang koopt meer woningen op in Nieuwegein

De beruchte ‘huisjesmelker’ Betty Chang (68) lijkt weer actief te zijn. Onlangs kocht zij enkele woningen in haar woonplaats Maarssen. Nu blijkt dat ze ook haar oog heeft laten vallen op Nieuwegein. Bezorgde bewoners laten onze redactie weten dat ze enkele woningen heeft gekocht in de wijk de Doorslag. Het zou gaan om enkele woningen aan de Barmsijs en de Braamsluiper. Onlangs kocht de huisjesmelker een pand aan de Dogkardrift.

Begin 202 moest Chang al haar 36 woningen verkopen in Utrecht. Dat deed ze aan het Hilversumse vastgoedbedrijf Aequitas. Daarmee kwam een einde aan de jarenlange misstanden waarvoor ‘huisjesmelker’ Chang verantwoordelijk zou zijn. Hoge huur en geen onderhoud aan de woningen of zelfs vreemde mensen in je woning toelaten.

Edo Gommers van Huurteam Utrecht liet al in 2018 weten in een reactie op Chang’s handelwijze: ‘Ze haalt allerlei dingen uit, zoals de borg niet terugbetalen, het onderhoud niet uitvoeren, contracten met onjuiste betalingen, contracten opzeggen, regelmatig een veel te hoge huurprijs. En als er dan een huurder weggaat, gewoon weer een te hoge prijs vragen.’

Als aanspreekpunt voor huurders in nood hoorde Gommers vaker dit soort verhalen over Chang. “Iedere keer is er één teveel natuurlijk. Iedereen wil na een dag hard werken veilig thuiskomen en rustig zitten. Dan wil je niet met een horrorfiguur te maken krijgen, iemand die vreemde mensen in je huis plaatst. Mensen die de wc verstoppen, die brallend en brullend rondlopen, die dingen kapot maken en intimiderend tekeer gaan. Daar moet je niet aan denken.”

De bewoners in de wijk Doorslag vrezen de komst van mevrouw Chang als verhuurder van woningen in de wijk. Chang is al meerdere keren door de jongerenafdeling van de SP uitgeroepen tot ‘huisjesmelker van het jaar’.