20 Coronabesmettingen in PI Nieuwegein

In de Penitentiaire Inrichting (PI) Nieuwegein zijn op dit moment 20 gevangenen positief getest op het Coronavirus. Naar aanleiding van een eerder vastgestelde besmetting bij één van de gevangenen, afgelopen week, zijn alle gevangenen in Nieuwegein vorige week al preventief in quarantaine geplaatst en getest. De meesten van hen hebben milde tot geen klachten. Zij blijven op advies van de GGD in ieder geval nog 7 dagen in quarantaine.

Op de andere afdelingen binnen de PI in Nieuwegein zitten geen positief geteste gedetineerden. In overleg met de GGD wordt bepaald in welk tempo en op welke wijze de maatregelen daar kunnen worden afgeschaald. In totaal zitten op dit moment rond de 400 gedetineerden vast in Nieuwegein.

Een medewerker tegenover onze redactie: ‘We kunnen voor het grootste deel weer terug normaal ten tijde van corona. Er is één afdeling die in quarantaine blijft, omdat er 20 gedetineerden positief getest zijn op Corona. Het personeel dat op deze afdeling werkt, werkt gescheiden van de rest. We hebben geprobeerd de quarantainetijd zo kort mogelijk te laten. Vanaf morgen wordt het dagprogramma voor de overige afdelingen – die dus Coronavrij zijn- gefaseerd opgestart. De gedetineerden worden hierover geïnformeerd. De arbeid wordt bijv. weer opgestart, ze kunnen weer afspraken maken om bezoek te ontvangen, etc.’

Maatregelen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft in maart vorig jaar in samenspraak met de GDD en het RIVM maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Die maatregelen hebben als doel het aantal contacten en daarmee het risico op besmetting maximaal te beperken.

Een besmetting in een justitiële inrichting van DJI heeft grote gevolgen voor personeel en justitiabelen. Nieuw ingekomen justitiabelen worden daarom acht dagen preventief in een eenpersoonscel in quarantaine geplaatst. Er vindt na binnenkomst een medische intake plaats, met verscherpte aandacht voor corona-verschijnselen en eventuele kwetsbaarheid van de justitiabele. Daarnaast vindt bezoek enkel achter glas plaats en draagt het personeel mondkapjes waar zij fysiek contact hebben met (mogelijk) besmette justitiabelen of waar het niet mogelijk is om afstand te houden.

De maatregelen die DJI heeft genomen om de kans op besmetting in gevangenissen zo klein mogelijk te maken zijn in samenspraak genomen met RIVM en GGD. DJI heeft natuurlijk ook oog voor recente ontwikkelingen zoals de opmars van een Britse – veel besmettelijkere – variant van het virus, en deze nieuwe besmettingen in de inrichtingen. Daarom heeft DJI het OMT-advies gevraagd of het bestaande volledige pakket aan maatregelen voldoende is om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. DJI is in afwachting van dit advies en zal naar aanleiding hiervan besluiten of en welke aanvullende maatregelen nodig zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren