Gevangenis Nieuwegein voorlopig 48 uur in quarantaine

In de PI Nieuwegein aan De Liesbosch is één gedetineerde positief getest op Covid, de eerste in deze inrichting. In overleg met de GGD is op dinsdag 12 januari jl. besloten om de komende 48 uur de inrichting preventief volledig in quarantaine te plaatsen in afwachting van bron- en contactonderzoek. Deze maatregel is bedoeld om gedetineerden te beschermen en verder verspreiding tegen te gaan. Zodra dat weer mogelijk is worden deze maatregelen afgeschaald.

Vrijdag en zaterdag worden alle gedetineerden van PI Nieuwegein getest. Dat doet de GGD met het Witte Kruis, binnen de gevangenis. De gedetineerden worden door hen vandaag of morgen, in ieder geval z.s.m. geïnformeerd. Deze werkwijze is een middel om snel een duidelijk overzicht te hebben hoe de zaken er voor staan. Ook al het personeel wordt gevraagd zich buiten te testen.

“Hoe lang de quarantaine duurt, is nu nog niet bekend. Het ziet er momenteel niet naar uit dat meer gedetineerden besmet zijn, al wachten we nog op één testuitslag en monitoren we actief of er klachten zijn. Ook zijn we in afwachting van het advies van de GGD. Morgen bepalen we of de zogeheten lock down in stand moet blijven” aldus vestigingsdirecteur Theo Venrooij.

“Tot die tijd blijven de gedetineerden in hun cel. Dat is een ingrijpende maatregel, maar doen we om de veiligheid en de gezondheid van gedetineerden en medewerkers te waarborgen. We kunnen beter opschalen dan afschalen”, zegt Venrooij.

“Maandag verwachten we een nulmeting te doen en aan de hand daarvan, plus het advies van de GGD, te kunnen bepalen of afschalen mogelijk is. Dat betekent dat de quarantaine nog tot maandag aanhoudt. Tot die tijd wordt uiteraard gekeken welke afleiding wordt geboden of waar we iets extra’s kunnen doen.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren