Tram Utrecht-Nieuwegein rijdt volgend jaar pas, IJsselstein nog langer aangewezen op bussen

De uitgelopen werkzaamheden aan de trambaan van Utrecht naar Nieuwegein en IJsselstein gaan de provincie tenminste 6,3 miljoen euro kosten. Dat schrijft het provinciebestuur in een brief aan Provinciale Staten. In de brief staat dat de tram naar Nieuwegein-Zuid uiterlijk eind januari weer moet rijden. Reizigers van en naar IJsselstein moeten meer geduld hebben: het zal waarschijnlijk nog tot februari duren tot de tram ook daar weer kan rijden.

De trams hadden in september al weer moeten gaan rijden, maar het project kende verschillende tegenslagen. Zo liep een levering van materieel uit Spanje vertraging op vanwege corona, bleken de kosten veel hoger te zijn dan geschat en werd geblunderd met de vergunningsaanvraag voor werkzaamheden.

Voorlopig met de bus
De provincie rekent nu op eind januari voor de tramlijn naar Nieuwegein. Die datum is volgens de provincie haalbaar als er zich nu geen andere problemen voordoen. Als alles meezit, zou de tram iets eerder kunnen rijden. IJsselstein kan niet tegelijk met Nieuwegein van start gaan, omdat daar nog problemen zijn bij het verstevigen van een damwand. Daarom zal dit traject waarschijnlijk pas in februari weer opengaan voor reizigers.

Voor reizigers van en naar Nieuwegein en IJsselstein betekent het dat ze voorlopig aangewezen zijn op vervangend busvervoer. De provincie onderzoekt samen met vervoer U-OV of reizigers gecompenseerd kunnen worden voor de vertraging. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een periode gratis reizen.

6,3 miljoen
Door alle vertragingen zijn de kosten van het project flink opgelopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten voor de inzet van bussen, de extra inzet van personeel en de kosten die gemaakt worden om reizigers op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. Alles bij elkaar gaat het volgens de provincie om zo’n 6,3 miljoen euro extra. In dat bedrag is nog niet een eventuele compensatie voor reizigers meegerekend.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘De grond is altijd in beweging. Het is echter zo langzaam in beweging, dat je het pas merkt als het te laat is. Na zo’n 20 jaar staat je schuur misschien toch niet meer zo recht als gedacht. Tijd voor een nieuwe schuur! En bij het leegruimen kom je er achter dat er toch nog heel veel dingen in staan, die je vergeten was… Tijd voor een herfstschoonmaak!’

Portret van de week: ‘Wie vroeg om aandacht voor haar boek in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt, ligt of speelt? Deze week Karien Verhagen.

Martin Reijmerink: ‘In Nieuwegein wonen veel mensen die schrijven. Vooral boeken. Op onze redactie krijgen we geregeld e-mailtjes binnen om een boek te promoten. Soms komen we er niet aan toe om aan al die wensen te voldoen. Een kwestie van doseren van het nieuws. Karien was volhardend. Ze bleef ons mailen over haar boek: ‘Flikker toch op.’ Nu hoop ik dat de titel van het boek niet verwijst naar het niet direct voldoen van haar wens door onze redactie. Het boek is overigens te koop bij de Readshop en de Bruna.’

‘Afgelopen weekend dan toch de vijf-altijd-dezelfde-vragen voor de rubriek het ‘Portret van de week’ aan Karien Verhagen gestuurd. De antwoorden hebben we nu terug en ook de foto’s. Normaal gaat onze fotograaf Arend Bloemink er op af om de foto’s te maken, maar Corona gooit, vanwege de veiligheid voor onze medewerkers, de laatste tijd geregeld roet in het eten. Daarom de foto’s van ons portret door Karien zelf aangeleverd.’

Wie ben je ?
Ik ben Karien Verhagen, geboren in Vught in 1951. Ik ben in Nieuwegein terecht gekomen toen ik in Utrecht (muziekwetenschap) studeerde, zwanger werd en uiteraard geen huis kon kopen in Utrecht. Het werd dus een Premie A woning in Nieuwegein. Op de Appelgaarde. FL 105,000,- met FL. 15.000 subsidie. Andere tijden! Daar ben ik samen met Loek ook ouder geworden van Anneke en Pim.

Wat doe je in het dagelijks leven ?
Als je 69 bent doe je waar je zin in hebt, als de portemonnee en corona dat toelaten. Wandelen, fietsen, schrijven, sport kijken, muziek luisteren, muziek maken. Naar concerten gaan lukt even niet maar doe ik eigenlijk het liefst. Graag met wat horeca erbij. Verder ben ik vrijwilliger rondleider op de Bieb Neude en speel ik orgel bij het tussenkoor in de St. Barbarakerk in Vreeswijk. maar… Nu even niet dus. Corona!

En schrijven: Ja dat ook en dat kan nu volop. Vandaar de verschijning van “Flikker toch op”. Ik werk inmiddels aan deel twee. “Flikker toch op” is overigens al mijn zevende boek. De andere boeken zijn vooral boeken over mijn ICT-specialiteit: business Intelligence en datawarehousing. In “Flikker toch op” staan veel verhaaltjes die betrekking hebben op Nieuwegein of haar omgeving, bijvoorbeeld wat ik zie op mijn wandelingen rond de Nedereindseplas of door Cityplaza. Maar ook anekdotes over de tournees van de vrouwenband Alice in Dixieland. Ik was pianiste in die band. Alice in Dixieland bestaat nog steeds!

Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
In 1976 hebben we dus dat huis op de Appelgaarde gekocht. Vanaf toen heb ik me echt Nieuwegeinse gevoeld. Nieuwegein bestond toen een jaar of vier. Ik heb ooit nog een blauwe maandag in de gemeenteraad gezeten en (muziek)les gegeven aan het Calscollege. Nu woon ik met mijn Engelse partner Mike in de mooiste wijk van Nieuwegein, in Doorslag, in die prachtige houten huizen die destijds door de Wilma naar canadees model zijn neergezet.

Wat vind je van Nieuwegein ?
Nieuwegein is veel groener dan bijvoorbeeld Leidsche Rijn. Het is ook “rijper”. Al dat groen is mooi uitgegroeid en moet vooral ook blijven,. Over elke boom die gekapt wordt moet tenminste worden nagedacht. Destijds in de gemeenteraad hebben we ons met de fractie ook hard gemaakt om vooral niet te tornen aan Park Oudegein. Plannen om daar huizen neer te zetten of Urban Villas (Flikker toch op), zijn door onze fractie met de hulp van andere fracties die toen nog wat te vertellen hadden met alle macht tegengehouden. Het cultureel centrum is nu eindelijk ook op maat. De Kom was zo vond ook onze fractie bij de start al te klein en te halfslachtig. Maar nu staat er dan toch iets om trots op te zijn!

Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Het amateurmuziekleven heeft het in Nieuwegein vaak moeilijk. Toen ik hier kwam wonen was er een accordeonvereniging, je had Kunst na Arbeid: een fanfare in de hoogte divisie, de Nieuwstad Operette, noem maar op. Muziek maken is toch hartstikke belangrijk voor een gemeente en voor de burgers die er wonen. Ik vind De Kom bigband erg goed geworden.

Nieuwegein, waarom?

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als ware het een verlengstuk van zijn hand. Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

En dan zijn er nu en dan van die momenten dat hij verzucht: Nieuwegein, waarom? En mocht u deze verzuchting ook wel eens slaken, laat ons dan weten waaróm u uw verzuchting slaakt. Misschien ziet Arend er een foto in ………..

Ook via twitter bereiken de redactie nu en dan berichten die wij de moeite van het vermelden waard vinden. Zo viel ons oog dinsdag 27 oktober op een tweet van Monique Berends:

De linkerfoto geeft de situatie weer op 19 oktober; de rechterfoto is van 27 oktober. Op 19 oktober is de situatie bij de gemeente gemeld. Of handhaving langs is geweest? Zou zo maar kunnen. Maar kennelijk heeft het ‘langskomen’ er niet toe geleid dat de rommel is opgeruimd en heeft iemand gedacht dat er nog wel iets kon worden bijgestort…

Overigens, het is uiteraard wel de verantwoordelijkheid van de Nieuwegeiner die opruimt om met de grofvuil ophaaldienst een afspraak te maken en pas daarná het vuil op de bestemde plek te plaatsen.

Ontwerpbestemmingsplan Binnenstad (City) Nieuwegein ligt binnenkort ter inzage

City, de binnenstad van Nieuwegein, wordt de komende jaren ingrijpend vernieuwd. Er komt niet alleen een nieuw tram- en busstation, maar ook 1600 tot 2000 nieuwe woningen voor jong en oud, met of zonder zorg en voor alle inkomensklassen. Bovendien willen we City levendiger, aantrekkelijker, groener en duurzamer maken.

Om dat te kunnen doen is er een nieuw bestemmingsplan met een omgevingskwaliteitsplan nodig, ook al zijn er voor veel gebieden nog geen plannen. De afgelopen tijd heeft de gemeente hard gewerkt aan een ontwerpbestemmingsplan voor de binnenstad. Daarin wordt vastgelegd wat er maximaal mogelijk is in City.

Het ontwerpbestemmingsplan gaat alleen over de ontwikkellocaties in City waarvoor nog geen concrete plannen zijn. Voor de Doorslagzone, de bebouwing rond het stationsgebied en het Point of View-appartementencomplex zijn al procedures gestart. Het Ontwerpbestemmingsplan Binnenstad (City) Nieuwegein ligt van 5 november tot 16 december ter inzage.

Op deze pagina kan je meer informatie vinden over de verschillende onderdelen van het Ontwerpbestemmingsplan Binnenstad (City) Nieuwegein en hoe je daarop kunt reageren door een zienswijze in te dienen.

Vier auto’s in beslag genomen bij inval door de FIOD in Nieuwegein

De belastingdienst en de FIOD hebben maandag 26 oktober jl. bij een bedrijf aan de 5e Garnizoensdok, op industriegebied Het Klooster diverse auto’s in beslag genomen. De wagens zijn door een bergingsbedrijf meegenomen. Het zou gaan om een lopend onderzoek naar belastingfraude. Bij de inval waren ook enkele deurwaarders aanwezig. De inval zou zijn gedaan bij het autobedrijf Auto Hussel. De website van het bedrijf is inmiddels off-line gehaald.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding van de Belastingdienst. De 26-jarige verdachte is eigenaar van een autobedrijf dat vermoedelijk bij de import van auto’s uit een Europees land gebruik heeft gemaakt van de 0%-omzetbelastingregeling voor ondernemers. Vervolgens heeft hij bij de (door)verkoop van de auto’s wel omzetbelasting in rekening gebracht, maar deze niet afgedragen. Om deze constructie te verbloemen is mogelijk gebruik gemaakt van katvangers en valse facturen. Vermoedelijk zijn de andere drie mannen katvangers. Mogelijk is voor minstens 120.000 euro te weinig omzetbelasting zijn afgedragen.

Naast de inval in Nieuwegein zijn er ook doorzoekingen gedaan in vijf woningen in Amsterdam, Koog aan de Zaan, IJmuiden, Utrecht en Maarssen, twee bedrijfspanden in Nieuwegein en Utrecht en een garagebox in Zaandam. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

De FIOD heeft gisteren ook een 26-jarige man aangehouden in Utrecht. Hij wordt verdacht van fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrifte. De Belastingdienst had nog een vordering op de 26-jarige man en heeft daarom de vier personenauto’s in Nieuwegein in beslag genomen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Drie mannen van 38, 43 en 52 zijn eveneens verdachten in het onderzoek.

Vijftien inwoners uit Nieuwegein overleden aan Corona

Het aantal Corona besmettingen in de gemeente Nieuwegein is sinds maandag 26 oktober jl. gestegen met 24 gevallen. In totaal zijn er nu 1.019 Corona besmettingen bekend in onze stad.

Onder de Nieuwegeiners zijn nu 53 ziekenhuisopnames geregistreerd. Hiernaast steeg het aantal sterfgevallen sinds maandag 26 oktober met één. Er zijn tot vandaag in totaal vijftien inwoners uit Nieuwegein overleden aan het Coronavirus (COVID-19) sinds het uitbreken er van.

Boven: het Corona verloop in Nieuwegein sinds de eerste Corona golf tot maandag 26 oktober jl.

Afgelopen maandag kwamen er in de provincie Utrecht 851 nieuwe Corona besmettingen bij. Dat zijn er 214 minder dan een dag eerder, toen waren het er 1065.

Regio Utrecht
Ook in de provincie Utrecht is de landelijke trend in de cijfers terug te zien. Drie weken geleden kwamen er in een week tijd 4239 nieuwe patiënten bij. De week erna waren dat er 5180 (22 procent stijging) en afgelopen week waren het er 6090 (17,5 procent stijging).

Gemiddeld zit de regio Utrecht boven het landelijk gemiddelde als je kijkt naar het aantal besmettingen. In de provincie zijn afgelopen week 461 besmettingen per honderdduizend inwoners gemeld. Landelijk ligt dat op 357 besmettingen.

Nieuwegein landelijk op tweede plek als het gaat om auto-inbraken

Nieuwegein staat er weer fraai op. Op de lijst van auto-inbraken beslaat ze landelijk de tweede plek met maar liefst 24,4 auto-inbraken per 10.000 inwoners, dat komt neer op 155 auto-inbraken van juli tot en met september 2020. Zo blijkt uit de cijfers die LocalFocus heeft vrijgegeven over het derde kwartaal dit jaar. Ook Utrecht is in trek bij het inbrekers gilde, deze stad voert de ranglijst aan met 27,5 auto-inbraken per 10.000 inwoners.

Auto-eigenaren in Nieuwegein doen er dus verstandig aan hun voertuig goed af te sluiten en er zeker geen waardevolle spullen in achter te laten. In de provincie Utrecht vonden de laatste drie maanden de meeste auto-inbraken plaats van heel Nederland. Ter vergelijking; in Amsterdam vonden er ‘slechts’ 19,8 auto-inbraken plaats per 10.000 inwoners.

In totaal werden in de provincie Utrecht tussen juli en september 1818 autokraken gepleegd. Door te berekenen hoeveel auto’s er per tienduizend inwoners zijn opengebroken kunnen provincies en gemeentes met elkaar vergeleken worden. Landelijk ligt het aantal auto-inbraken per tienduizend inwoners op 6,7.