Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt, ligt of speelt? Deze week Karien Verhagen.
Martin Reijmerink: ‘In Nieuwegein wonen veel mensen die schrijven. Vooral boeken. Op onze redactie krijgen we geregeld e-mailtjes binnen om een boek te promoten. Soms komen we er niet aan toe om aan al die wensen te voldoen. Een kwestie van doseren van het nieuws. Karien was volhardend. Ze bleef ons mailen over haar boek: ‘Flikker toch op.’ Nu hoop ik dat de titel van het boek niet verwijst naar het niet direct voldoen van haar wens door onze redactie. Het boek is overigens te koop bij de Readshop en de Bruna.’
‘Afgelopen weekend dan toch de vijf-altijd-dezelfde-vragen voor de rubriek het ‘Portret van de week’ aan Karien Verhagen gestuurd. De antwoorden hebben we nu terug en ook de foto’s. Normaal gaat onze fotograaf Arend Bloemink er op af om de foto’s te maken, maar Corona gooit, vanwege de veiligheid voor onze medewerkers, de laatste tijd geregeld roet in het eten. Daarom de foto’s van ons portret door Karien zelf aangeleverd.’
Wie ben je ?
Ik ben Karien Verhagen, geboren in Vught in 1951. Ik ben in Nieuwegein terecht gekomen toen ik in Utrecht (muziekwetenschap) studeerde, zwanger werd en uiteraard geen huis kon kopen in Utrecht. Het werd dus een Premie A woning in Nieuwegein. Op de Appelgaarde. FL 105,000,- met FL. 15.000 subsidie. Andere tijden! Daar ben ik samen met Loek ook ouder geworden van Anneke en Pim.
Wat doe je in het dagelijks leven ?
Als je 69 bent doe je waar je zin in hebt, als de portemonnee en corona dat toelaten. Wandelen, fietsen, schrijven, sport kijken, muziek luisteren, muziek maken. Naar concerten gaan lukt even niet maar doe ik eigenlijk het liefst. Graag met wat horeca erbij. Verder ben ik vrijwilliger rondleider op de Bieb Neude en speel ik orgel bij het tussenkoor in de St. Barbarakerk in Vreeswijk. maar… Nu even niet dus. Corona!
En schrijven: Ja dat ook en dat kan nu volop. Vandaar de verschijning van “Flikker toch op”. Ik werk inmiddels aan deel twee. “Flikker toch op” is overigens al mijn zevende boek. De andere boeken zijn vooral boeken over mijn ICT-specialiteit: business Intelligence en datawarehousing. In “Flikker toch op” staan veel verhaaltjes die betrekking hebben op Nieuwegein of haar omgeving, bijvoorbeeld wat ik zie op mijn wandelingen rond de Nedereindseplas of door Cityplaza. Maar ook anekdotes over de tournees van de vrouwenband Alice in Dixieland. Ik was pianiste in die band. Alice in Dixieland bestaat nog steeds!
Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
In 1976 hebben we dus dat huis op de Appelgaarde gekocht. Vanaf toen heb ik me echt Nieuwegeinse gevoeld. Nieuwegein bestond toen een jaar of vier. Ik heb ooit nog een blauwe maandag in de gemeenteraad gezeten en (muziek)les gegeven aan het Calscollege. Nu woon ik met mijn Engelse partner Mike in de mooiste wijk van Nieuwegein, in Doorslag, in die prachtige houten huizen die destijds door de Wilma naar canadees model zijn neergezet.
Wat vind je van Nieuwegein ?
Nieuwegein is veel groener dan bijvoorbeeld Leidsche Rijn. Het is ook “rijper”. Al dat groen is mooi uitgegroeid en moet vooral ook blijven,. Over elke boom die gekapt wordt moet tenminste worden nagedacht. Destijds in de gemeenteraad hebben we ons met de fractie ook hard gemaakt om vooral niet te tornen aan Park Oudegein. Plannen om daar huizen neer te zetten of Urban Villas (Flikker toch op), zijn door onze fractie met de hulp van andere fracties die toen nog wat te vertellen hadden met alle macht tegengehouden. Het cultureel centrum is nu eindelijk ook op maat. De Kom was zo vond ook onze fractie bij de start al te klein en te halfslachtig. Maar nu staat er dan toch iets om trots op te zijn!
Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Het amateurmuziekleven heeft het in Nieuwegein vaak moeilijk. Toen ik hier kwam wonen was er een accordeonvereniging, je had Kunst na Arbeid: een fanfare in de hoogte divisie, de Nieuwstad Operette, noem maar op. Muziek maken is toch hartstikke belangrijk voor een gemeente en voor de burgers die er wonen. Ik vind De Kom bigband erg goed geworden.