Jongerenprijs Kerk en Wereld 2020 gaat naar migrantenproject StekUP uit Nieuwegein

De Sociale Coöperatie StekUp uit Nieuwegein is de winnaar van de Jongerenprijs 2020. Dat werd donderdagavond 15 oktober jl. bekendgemaakt tijdens het online evenement van Kerk en Wereld, uitgezonden vanuit de Gelderlandfabriek in Culemborg. Maar het ging tijdens deze derde editie niet alleen om de prijzen. Ook om inspiratie en ontmoeting.

Theo Vreugdenhil en Maarten Atsma

De jonge zeskoppige vakjury was het unaniem eens over de winnaars van de hoofdprijs van 10.000 euro. Theo Vreugdenhil (29) en Maarten Atsma (36) bedachten twee jaar geleden een plan om migranten te ondersteunen die ondernemer willen worden. Dat is in Nederland best ingewikkeld, zeggen ze. Zeker als je met een taalachterstand zit en nog geen sociaal netwerk hebt. Eenmaal onder de paraplu van StekUp behouden ze hun uitkering, zijn er deskundige coaches en worden zaken als administratie, inkoop en huisvesting collectief georganiseerd. De winnaars van de juryprijs geloven dat in elke mens potentie zit om op te bloeien. Ze hebben als motto: “Een stekje heeft enkel wat water, zonlicht en bescherming nodig om te groeien!” StekUp ziet wat er in jongeren aanwezig is, aldus de jury.

Allemaal winnaars
Maar de Zoom-avond kende veel meer winnaars. Naast de hoofdprijs werden er nog tien andere projecten van de in totaal 27 inzendingen beloond met 1000 euro. Zonder jury. De deelnemers mochten op elkaar stemmen. Lobi You-th was een van de tien. Lianne van Dis wil via een Urban theatershow straatjongeren laten kennismaken met de liefde van God. In coronatijd doet ze dat met een database die jongerenwerkers koppelt aan een netwerk van beschikbare artiesten. Een ander mooi voorbeeld is het maatjesproject Zoals Jij in Utrecht. Tienermeiden kiezen een jonge inspirerende vrouw aan wie ze gekoppeld willen worden en die bij kan dragen aan het versterken van hun eigen identiteit.

Samen doen
Het ging niet alleen om de prijzen vanavond. Het ‘samen doen’ is onderdeel van de nieuwe opzet van de Jongerenprijs. Kerk en Wereld wil hiermee een platform vormen voor onderlinge ontmoetingen en inspiratie. Door de aangescherpte corona-maatregelen moest de organisatie in handen van Young & Holy improviseren en met succes. In de oorspronkelijke opzet zouden alle deelnemers zijn aangeschoven bij een Wereldverbeteraarsdiner om met elkaar kennis te maken. Nu gebeurde dat in de break-out-rooms van Zoom en na afloop.

De online-avond met maar liefst 54 deelnemers was vol positieve energie. Naast de onderlinge gesprekken was er live muziek van Jorn en Floortje en Lydia van Maurik. Inspirerende woorden waren er ook van wereldverbeteraar Rob Timmerman die vluchtelingen helpt in de buitenwijken van Parijs en Lea Sies die met Peace Penguins buren aanmoedigt elkaar weer meer te waarderen. Ze gaf iedereen een groot applaus!

Over Kerk en Wereld
Het fonds Kerk en Wereld stimuleert activiteiten op het grensvlak van geloof en samenleving. Met de Jongerenprijs wil Kerk en Wereld initiatieven steunen die zich richten op jongeren van 12-35 jaar. Het fonds daagt hen uit om een initiatief te starten dat zich richt op ‘Verbinden’, ‘Christelijk geloof actualiseren en praktiseren’ of het initiëren van ‘Ontmoeting tussen levensbeschouwingen’.

StekUp is gevestigd aan de Montageweg 223 in Nieuwegein.

Man beroofd in park Oudegein, politie zoekt getuigen

Het is iets na half 7 ’s avonds, op donderdag 15 oktober, als een man in Park Oudegein in Nieuwegein aangesproken wordt door een man met een steekwapen. De onbekende man wil waardevolle spullen. Als hij die uiteindelijk krijgt gaat hij er vandoor. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen om informatie.

Het slachtoffer in de zaak maakt vroeg in de avond een wandeling door het park. Op een bankje ziet hij een man zitten. Hij loopt er langs en let er verder niet op. Maar snel daarna wordt hij ingehaald door dezelfde man die hem bedreigt en waardevolle spullen eist. Als het slachtoffer zijn spullen afgeeft rent zijn belager terug het park in.

Als de politie arriveert, is de man spoorloos. Er wordt een onderzoek ingesteld. Daarbij kan de politie hulp van getuigen goed gebruiken. Heb je gisteravond de verdachte zien zitten op het bankje in het park? Of ben je getuige geweest van de beroving? Heb je andere informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek? Laat het de politie dan weten. Dat kan telefonisch via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Auto te water nabij de Plofsluis

Vrijdagmiddag 16 oktober even voor 15.00 uur is aan de Overeindseweg in Nieuwegein, nabij de Plofsluis, een man met zijn auto te water geraakt. De bestuurder kon zichzelf bevrijden en uit het water klauteren. De ambulance, politie en brandweer uit Utrecht werden opgeroepen. Ook een speciaal duikteam kwam ter plaatse. Onze videograaf Michael Simonse was ter plekke en maakte bovenstaande korte impressie.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk. De bestuurder is door het ambulance personeel gecontroleerd en voor verdere beoordeling/behandeling en onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd.

Het duikteam van de brandweer heeft nog gezocht naar spullen in de auto. Later zal de auto geborgen worden door een bergingsteam. Hoe de bestuurder er aan toe is, is onbekend. Het voorval trok veel bekijks.

19 Leerlingen en 8 medewerkers op het Cals in Nieuwegein positief getest op het Coronavirus

Het Cals College houdt de ontwikkelingen rondom het Coronavirus goed in de gaten. Ook op bestuursniveau wordt de situatie gemonitord en nauwlettend gevolgd. De school in Nieuwegein handelt volgens de maatregelen van het kabinet en de daaruit voortvloeiende beslissingen van het bestuur. Nog steeds neem 10% van de leerlingen geen mondkapje mee, en dat moet veranderen. Zo laat het bestuur van de school in een brief aan de leerlingen en ouders weten.

Inmiddels zijn 19 leerlingen en 8 onderwijzers positief getest op het Coronavirus. Het bestuur van de school maakt zich zorgen en dringt aan op het gebruik van de mondkapjes. Elders in de regio worden al scholen gesloten vanwege het virus. Het bestuur roept dan ook op aan de laatste 10% van de leerlingen: ‘Neem van huis een (liefst herbruikbaar) mondkapje mee!’

Rector J.M. Kwaaitaal van het Cals in Nieuwegein in de brief: ‘Had je vandaag je mondkapje bij je? Een compliment voor jou! Je hoorde bij de 90% die van huis een mondkapje had meegenomen. Inmiddels zijn 19 leerlingen positief getest en ook 8 medewerkers. Daar maak ik me zorgen over. Vooral ook omdat sommigen er erg ziek van zijn geworden. Zo’n mondkapje is een vervelend ding om te dragen. Zolang je zelf niet ziek bent geworden, voel je de noodzaak van zo’n kapje misschien ook niet zo. Elke besmetting die we weten te voorkomen is er één! Weet dat er leerlingen en medewerkers zijn die beter niet besmet kunnen raken. Die leerlingen en medewerkers zijn jou dankbaar als je een mondkapje draagt. En ik ben je ook dankbaar. Dus: neem ‘m mee en hou ‘m op! (In het lokaal mag hij af en ook als je eet of drinkt) Dagelijks delen we nog best veel mondkapjes uit, elke ochtend ongeveer 200 stuks.. Dat kost veel geld en is bovendien slecht voor het milieu, want ze zijn van plastic. Bij deze de oproep aan de laatste 10% van de leerlingen: neem van huis een (liefst herbruikbaar) mondkapje mee!’

Je dak verduurzamen met Sedum? Dat kan komend jaar weer!

Het college van B&W van de gemeente Nieuwegein is erg tevreden met de ‘vergroening’ van de daken in Nieuwegein. Het project ‘Groene Daken’ krijgt daarom een vervolg. Het Machtigingsfonds Verduurzamen Woningen heeft daarom voor komend jaar € 40.000 vrijgemaakt. Dit jaar was € 27.500 beschikbaar.

De subsidieregeling groene daken was dit jaar enorm in trek in Nieuwegein. Binnen drie weken had de gemeente Nieuwegein ruim 35 aanvragen binnen. Dat waren er veel meer dan was verwacht. Vanwege de populariteit van de regeling besloot de gemeente om extra budget vrij te maken. Met de aanvragen die er lagen was ook dat bedrag snel op. Nieuwegein creëerde op deze manier 1000 m2 aan groene daken.

Groen dak
Een groen dak is een dak dat begroeid is met sedumplanten, kruiden, mossen en grassen. Het gaat langer mee, brengt verkoeling en helpt wateroverlast voorkomen, omdat het water langzamer afvoert dan een gewoon dak. Daarnaast houdt het hitte, kou en geluid beter buiten. Wethouder Marieke Schouten: “Nieuwegein is een stedelijk gebied, waar we met veel mensen op een beperkte ruimte wonen en leven. Dankzij bijvoorbeeld groene daken zorgen we voor meer groen. Dat is belangrijk voor onze gezondheid, voor de biodiversiteit en voor het klimaat in de stad. Ik ben daarom blij dat veel Nieuwegeiners daar op hun eigen stukje dak aan willen bijdragen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Nieuwegein een leefbare stad is en blijft.”

De gemeente Nieuwegein is trots om samen met Nieuwegeiners te werken aan een duurzame, groenere en nóg mooiere stad.

D66 Nieuwegein wil duidelijkheid over gebruik algoritmes

Steeds vaker maken niet mensen, maar computers keuzes over hoe de overheid inwoners behandelt. “Computers kunnen het leven van onze inwoners fundamenteel beïnvloeden. Daar moet openheid over komen,” vindt D66-fractievoorzitter Tom Verhoeve.

Tom Verhoeve, D66 Nieuwegein

Algoritmes herkennen patronen en verbanden in grote hoeveelheid gegevens. “Algoritmes kunnen helpen om beperkte capaciteit slim en snel in te zetten,” legt Verhoeve uit. Zo kunnen ze inzicht geven hoe we kansen van mensen kunnen vergroten, hoe we de dienstverlening van de gemeente kunnen verbeteren en hoe we ons leven kunnen vereenvoudigen. Volgens D66 moet dat echter onder strikte voorwaarden gebeuren. En met een duidelijk omschreven doel. “De politiek moet in staat worden gesteld dilemma’s te wegen om vervolgens richting te geven aan wat we acceptabel vinden.”

Toenemend gebruik, toenemende zorgen
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat minstens vijftig procent van de gemeenten gebruik maakt van algoritmes. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het opsporen van sociale zekerheidsfraudeurs, het voorspellen van voortijdige schoolverlating of het bepalen van de inzet van politieagenten. Maar het risico van discriminatie ligt op de loer, bijvoorbeeld als algoritmes helpen bepalen welke groepen mensen vaker gecontroleerd worden op crimineel gedrag of fraude.

Ongrijpbaar, maar wel ingrijpend
Er is weinig bekend over de inzet van algoritmes door de gemeente Nieuwegein. Dit belemmert de controlerende taak van de gemeenteraad. Daarom wil D66 dat er meer openheid komt over de manier waarop algoritmes bij de gemeente in besluitvorming worden ingezet.

D66 heeft vaker het onderwerp digitale stad op de Nieuwegeinse agenda gezet, of het nu gaat om cybercriminaliteit of dat het gaat over de vraag hoe we invulling geven aan zogeheten smart city ontwikkelingen. Binnenkort verdiept de raad zich verder op het thema digitale stad. Een goede stap meent Verhoeve, “daar helpen de antwoorden op deze vragen ook bij. Algoritmes zijn onzichtbaar en ongrijpbaar, maar kunnen zeer ingrijpend zijn. Inwoners hebben het recht om inzicht te hebben in de manier waarop besluitvorming binnen de overheid tot stand komt.”

D66 hoopt dat aandacht voor algoritmes leidt tot meer pro-activiteit van de gemeente om informatie aan te bieden aan inwoners. Idealiter zou de gemeente Nieuwegein een overzicht publiceren van alle algoritmes die gebruikt worden in het werk.

30.000 glasvezelaansluitingen in Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein wordt aangesloten op glasvezel. De gemeente en KPN NetwerkNL tekenden op het dak van het gemeentehuis een samenwerkingsovereenkomst, waarin is vastgelegd dat bijna 30.000 huishoudens en bedrijven voorzien worden van een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Naar verwachting starten de werkzaamheden in de eerste helft van 2021, de totale aanleg in Nieuwegein zal ongeveer drie jaar duren.

Willem Offerhaus (links) met wethouder Ellie Eggengoor

Wethouder Ellie Eggengoor (Economie en werk): “We vinden het belangrijk dat onze stad ook in de toekomst aantrekkelijk blijft om in te wonen en te werken. Daar horen naast goede bereikbaarheid met onze infrastructuur ook de digitale bereikbaar bij van huishoudens en bedrijven. De afgelopen periode heeft het digitaal werken en vergaderen een vlucht genomen. We geloven dat deze trend zich in de toekomst voorzet en zijn blij dat we in Nieuwegein hier nu al de basis voor kunnen leggen.”

“Er wordt steeds meer van het netwerk verwacht, elke dag neemt de datagroei in Nederland toe. Toch staan we nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is en daarom investeren wij in glasvezel. Glasvezel biedt nu al de capaciteit die we in de toekomst thuis, op kantoor maar ook in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg nodig hebben. We zijn ontzettend blij met deze samenwerking met de gemeente Nieuwegein waardoor we begin 2021 van start kunnen gaan met de werkzaamheden,” aldus Willem Offerhaus, directeur executive relations van KPN

Het glasvezelnetwerk wordt wijk voor wijk, straat voor straat aangelegd. Wanneer de werkzaamheden volgend jaar starten worden bewoners tijdig geïnformeerd.

Lokale Vernieuwing stelt voor om onderzoek te doen naar het inzetten van camera-toezicht op industrieterreinen en andere risicogebieden

Gisteren, donderdag 15 oktober 2020, heeft de fractie van Lokale Vernieuwing samen met de mede-indieners CDA, VVD, VSP en Groep Verdam een motie met deze strekking ingediend. De bedoeling van deze motie is om de Burgemeester ertoe aan te zetten om onderzoek te verrichten naar de noodzaak, proportionaliteit en subsidiariteit van de inzet van camera-toezicht op de in het Integraal Veiligheidsplan genoemde risicolocaties, waaronder bedrijventerreinen en grote openbare parkeerplaatsen.

De bedoeling van het onderzoek is dat alle voor- en nadelen van de inzet van cameratoezicht op een rij worden gezet om vervolgens, nadat ook de juridische aspecten zijn meegewogen, te komen met een advies om deze vorm van toezicht wel of juist niet te gaan toepassen op de genoemde locaties in onze gemeente.

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft met een (krappe) meerderheid voor dit voorstel van de fractie Lokale Vernieuwing gestemd! In het tweede kwartaal van 2021 worden de uitkomsten van het onderzoek verwacht.

#lokale politiek doet ertoe!