Portret van de week: ‘Wie zijn daar twee jonge ondernemers die de coöperatie StekUp zijn begonnen?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Theo Vreugdenhil en Maarten Atsma.

Arend Bloemink: ‘Deze week een Dubbelportret van de Week. Een dubbelportret van twee jonge, door geloof en maatschappelijke instelling gedreven, ondernemers die eigenlijk morgen, zaterdag 14 maart, de coöperatie StekUp officieel zouden openen, maar ook hier gooit het Coronavirus roet in ’t eten. StekUp, een mooi initiatief op een mooie plek in Vreeswijk. Natuurlijk houden wij het voor u in de gaten wanneer de opening nu zal gaan plaatsvinden, maar eerst het Coronavirus het land uit!’

Maak hieronder nader kennis met Theo Vreugdenhil en Theo Atsma (èn met StekUp) op basis van de antwoorden die zij, op de vijf altijd dezelfde vragen, geven én de foto’s.

Wie zijn jullie?
Wij zijn Theo Vreugdenhil en Maarten Atsma. In 2019 hebben we de sociale coöperatie StekUP opgericht. Daar is een klein jaar aan dromen rond de keukentafel aan vooraf gegaan. Dromen om zelf te ondernemen, maar vooral ook om anderen uit ons netwerk daar in mee te nemen. Zoveel talentvolle mensen zitten thuis of doen iets waar ze helemaal niet goed in zijn of blij van worden. Juist deze mensen willen we een kans geven.

Natuurlijk doen we dit niet alleen. Daarom alle dank aan de enthousiaste en goede mensen om ons heen. En in het bijzonder de leden van StekUP!

Wat doen jullie in het dagelijks leven?
Theo Vreugdenhil geeft als pastor leiding aan het christelijke multiculturele netwerk Cross Culture Nieuwegein. Daarnaast is hij is zelfstandig ondernemer in de duurzame energie (met name zonnepanelen).

Maarten Atsma heeft een kleine 10 jaar gewerkt opj een wijkcentrum in Brazilië, de basis van sociaal-maatschappelijk werk in een ‘wijk met achterstanden’. Momenteel is hij coördinator van een leergemeenschap van meer dan 100 startups (geloofsgemeenschappen die op nieuwe manieren aansluiting zoeken op maatschappelijke trends).

Hoe lang wonen jullie al in Nieuwegein?
In 2016 is Maarten met zijn gezin van Brazilië naar Nederland verhuisd. Ruim een half jaar later woonden ze in Nieuwegein. Theo woont sinds 2013 in Nieuwegein en zet zich in voor kwetsbare mensen met weinig netwerk.

Wat vinden jullie van Nieuwegein?
Nieuwegein kent allerlei initiatieven om mensen die het moeilijk hebben aan te moedigen of een handje te helpen. Mensen zijn betrokken op elkaar en zetten samen de schouders er onder. Maar er is ook een andere kant: wij ontmoeten ook veel mensen die eenzaam zijn of het moeilijk vinden om vanuit een migratie-achtergrond een draai te vinden in deze stad. Wij geloven in initiatieven die inwoners zelf vanuit een intrinsieke motivatie starten. Dat zie je al bij de coöperatie StekUp. Zoveel mensen hebben daar een steentje aan bijgedragen, dat is prachig om te zien.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Door StekUp op te richten hopen we Nieuwegein een beetje te verbeteren. Binnen de coöperatie starten verschillende mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kleinschalige eigen onderneming. Zo kunnen ze geld verdienen vanuit hun talent terwijl ze nog niet gelijk grote risico’s hoeven te nemen. Door samenwerking met Werk en Inkomen (WIL) kunnen deze mensen dat doen met behoud van uitkering.

Naast de coöperatie zijn we ook een kringloopwinkel gestart en hebben we plannen voor catering en verhuur voor evenementen. Dit zijn takken van de coöperatie die enerzijds dienen als verdienmodel (we willen onafhankelijk van fondsen kunnen bestaan), maar het zijn ook kansen om mensen kennis te laten maken met de ondernemingen die onder de paraplu van StekUp starten. Tenslotte is het een mooie eerste werkplek voor mensen waar het opbouwen van sociale contacten en werkritme belangrijk zijn.

Op 14 maart zou de officiële opening van de coöperatie en kringloop StekUp zijn maar, vanwege het Coronavirus moeten we dat uitstellen. Zie voor meer informatie alvast onze website: www.stekup.nl of kom een keer langs aan de Montageweg 22 in Vreeswijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren