Lezing dementie

Het Ontmoetingscentrum Nieuwegein van Vitras/Santé Partners organiseert in samenwerking met MoVactor op vrijdag 11 september van 14.00 uur tot 15.30 uur een lezing met als onderwerp: ‘In tijden van Corona zorgen voor een naaste met dementie, maar ook zorgen voor u zelf.’ Het Ontmoetingscentrum is gevestigd aan de Nedereindseweg 1 in Jutphaas.

U zorgt voor een naaste met dementie. In het voorjaar, tijdens de lockdown was er weinig tot geen ondersteuning of dagopvang mensen met dementie en voor mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie. Hoe heeft u die tijd beleeft? Wat heeft u gemist? Wat heeft u nodig? Deze eerste lezing van het najaar richt zich vooral op de mantelzorgers.

Tijdens de lezing wordt er samen met u gekeken naar de mogelijkheden om de zorg voor uw naaste maar ook voor uzelf te verlichten. Sprekers deze keer zijn Danny Stam van Steunpunt Mantelzorg en Annette Stock van het Ontmoetingscentrum Nieuwegein.

Vooraf aanmelden is verplicht! Aanmelden kan uiterlijk voor maandag 7 september 2020 door een e-mail te sturen naar: a.stock@santepartners.nl. Telefonisch kan ook: 06-20701094 of 06-10459638.

Politie neemt hond in beslag na bijtincident aan de Havelterschans

De politie in Nieuwegein heeft de afgelopen week een hond in beslag genomen nadat hij in een been van een spelend kind had gebeten. Het voorval vond plaats op zaterdag 22 augustus jl. rond 18.50 uur in de wijk Fokkesteeg.

De kinderen waren aan het spelen in een speeltuin aan de Havelterschans in de wijk Fokkesteeg. Na het bijtincident liep de eigenaar direct weg met de hond zonder zich te bekommeren om het kind. De hond, die aangelijnd was, kon na een buurtonderzoek achterhaald worden en zal op zijn gedrag onderricht worden.

Algemeen
In beslag genomen honden komen terecht in speciale kennels/opvanghuizen waar verschillende dieren worden opgevangen. Het gaat om in beslag genomen dieren die in de gaten gehouden moeten worden of beoordeeld. Adressen of namen van deze opvangkennels worden niet bekend gemaakt. Er volgt meestal eerst een rustperiode en daarna worden er een aantal gedragstests gedaan door experts op dat gebied. Hier wordt een rapportage van gemaakt.

Deze rapportage wordt door een Officier van Justitie beoordeeld en die bepaald wat er met de hond zal gebeuren. Zo kan het gebeuren dat de hond terug gaat naar de eigenaar, of in sommige gevallen moet het dier worden afgemaakt.

Wanneer er meer meldingen over bijvoorbeeld een hond zijn gedaan, dan wordt er een dossier opgemaakt. Bij genoeg meldingen kan de gemeente ook een aanlijngebod of muilkorfplicht opleggen.

Zesde en laatste KiKa Saté Sunday als afsluiting van een hele mooie zomer

Aanstaande zondag 6 september is de laatste Kika Saté Sunday. Een initiatief van team KiKa Nieuwegein in samenwerking met Jan The, eigenaar van ‘The Good Food’ aan de Dorpsstraat 35 in Vreeswijk. Voor de laatste keer, als afsluiting van deze mooie zomer, kun je gewoon hele lekkere sateetjes bestellen bij ‘The Good Food.’ Van saté Ayam tot saté Kambing. Met achter de barbecue de saté master Eric Martherus en de Vreeswijkse grillmaster Tonie Smits. Tiny Boeren maakt de saté af met de heerlijke nasi Kuning en pindasaus.

Ook op de zesde en laatste KiKa Saté Sunday zal de loting plaatsvinden van de KiKa loterij. Jan The en zijn vriendelijke en gastvrije crew hebben er alles aan gedaan om hun gasten het naar hun zin te maken in ‘The Good Food’, uiteraard Corona proof!

Inmiddels weet het Nieuwegeinse KiKa team hun weg te vinden naar het mooie Vreeswijk, met hun sympathieke ondernemers. Bij de eerste KiKa loterij stelden bijna alle ondernemers een prijs ter beschikking. ‘Betrokkenheid en sympathie kenmerkt deze ondernemers in Vreeswijk’ aldus Eric Martherus.

Martherus: ‘Op de laatste KiKa Saté Sunday zullen wij ook het bedrag bekend maken wat deze actie heeft opgeleverd. Na zes Saté Sunday’s en twee KiKa Mexicaanse avonden (wat overigens ook een succes was) sluiten wij een zeer mooie zomer 2020 af. Met weemoed zullen wij er aan terug denken. Voor een heerlijke vakantie hoef je helemaal niet naar het buitenland te gaan. Gewoon naar Vreeswijk voor een vakantiegevoel. Dus pak je kans en reserveer voor zondag 6 september bij ‘The Good Food!’

Eric Martherus geheel rechts

Corona en weer naar school

De vakantie is voorbij voor de leerlingen van de scholen in Midden Nederland. Op woensdag 2 september beginnen de lessen voor de leerlingen in Nieuwegein. Vanaf maandag 31 augustus kunnen de leerlingen van de middelbare school hun roosters en boeken ophalen. Voor de leerlingen aan de basisschool is maandag weer de eerste lesdag van het nieuwe schooljaar.

De middelbare – én de basisscholen in Nieuwegein, houden de ontwikkelingen rondom het Coronavirus goed in de gaten. Ook op bestuursniveau wordt de situatie gemonitord en nauwlettend gevolgd. De scholen handelen volgens de maatregelen van het kabinet en de daaruit voortvloeiende beslissingen van het bestuur. Als er nieuwe informatie en/of maatregelen zijn, zullen deze op de websites van de scholen gepubliceerd worden.

Drs. J.M. Kwaaitaal, rector van het Cals College in Nieuwegein: ‘We zijn afgelopen jaar geëindigd met een aantal weken les aan steeds 1/3 van de klassen. Nu mogen alle leerlingen weer tegelijkertijd naar school. Fijn! Wel zijn er regels opgesteld!’

Ondertussen zijn er iedere dag nieuwe berichten over de Coronasituatie. De afgelopen week werden meer gebieden in het buitenland oranje verklaard. Dit betekent dat de scholen een groot beroep doen op ouders en leerlingen, om de richtlijnen van de overheid op te volgen. Als een leerling afgelopen week terug is gekomen van vakantie uit een gebied dat nu oranje/rood is, laten de ouder de schoolleiding weten dat de leerling in quarantaine gaat. Ook bij verkoudheidsverschijnselen blijft de leerling thuis en zal de les op afstand gevolgd worden.

Mochten leerlingen verschijnselen hebben die horen bij Corona, dan wordt gevraagd dat de ouders de leerling afmeldt bij Verzuim. In tegenstelling tot eerdere berichten wordt er bij de verplichte thuisquarantaine van een leerling geen melding gedaan bij leerplicht.

De scholen volgen de richtlijnen van het RIVM. Op die manier hanteren zij een duidelijke lijn die niet afhankelijk is van alle (soms tegenstrijdige) meningen die zij horen op radio, tv en social media. Kijk voor alle maatregelen die genomen zijn voor het nieuwe school op de website van de school van de leerling.

Vermiste en gevonden dieren week 35

Gevonden                                                                     

  • Melding 1640721, overleden, 27-8-2020, Kat, ritnr. 20239, poes, niet gechipt, LAPJE, Wit snoetje, met zwart op het kopje rond linkeroog, rechteroog zwart met rood, veel zwart op de rug met enkele rode vlek, witte onderkant, wit linker achterpoot kleine beige vlek en staart beige met zwarte vlekken. Zuidstederweg – Nieuwegein (Merwerstein).
  • Melding 1640430, 25-8-2020, Kat, ritnr. 20233, CYPERS ROOD met WIT, Rood gestreept met een witte bef, buik en poten. Vrijwel wit met op linker voorpoot binnenzijde rood cyperse vlek. Neus en onder de ogen wit, onder de neus en rondom bekje rode vlek. De Kroon (Burgerking) – Nieuwegein-Zuid (Het Klooster).
  • Melding 1640426, 25-8-2020, Kat, SIAMEES, ritnr. 20232, BEIGE met WIT, Wit met een donkere masker en oren, en een bruine staart. De Kroon (Burgerking) – Nieuwegein-Zuid (Het Klooster).

Mocht u meer weten, neem dan contact op met:

Manuela de Coo
Amivedi Meldpunt Nieuwegein/Lopikerwaard
Tel.: 088 – 0064674
nieuwegein@amivedi.com

 

RMN vernieuwt app

De handige app van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) is sinds deze week vernieuwd. Deze versie is nog eenvoudiger, overzichtelijker en sneller. Er zijn nieuwe diensten toegevoegd om afval scheiden nog makkelijker te maken. Zo kunt u snel vinden wanneer RMN de containers leegt en is het nog makkelijker en beter op te zoeken waar welk soort afval hoort. De App werd begin 2017 geïntroduceerd.

RMN is in 2000 opgericht. Inmiddels is RMN uitgegroeid tot een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten: Baarn, Bunnik, Nieuwegein, Soest, IJsselstein en Zeist. Deze zes gemeenten zijn eigenaar van RMN en vertegenwoordigd in het dagelijks en algemeen bestuur van RMN. De doelstelling van RMN is o.a. op milieuvriendelijke én efficiënte wijze diensten uit te voeren voor de deelnemende gemeenten.

Update automatisch of handmatig
Alle iOS (Apple) apparaten nemen de update automatisch over. Updaten kan ook in de appstore. Bent u gebruiker van een Android apparaat, dan kunt u, wanneer dit niet automatisch gebeurt, de app handmatig updaten. Zo maakt u gebruik van de nieuwste versie. Wanneer de app een update heeft gehad moet u uw adres eenmalig opnieuw instellen. De instellingen voor het opslaan van uw postcode en huisnummer zijn opnieuw geprogrammeerd, zodat deze opgeslagen blijven.

Snel informeren
Wanneer u het ontvangen van notificaties instelt, dan kan RMN u snel informeren over allerlei onderwerpen rondom het ophalen van uw afval. Denk hierbij aan een reminder wanneer de container(s) aan de weg moet staan, wijzigingen van ophaaldagen of berichtgeving over bijzonderheden door bijvoorbeeld het coronavirus. Het is dan ook raadzaam om het ontvangen van pushberichten aan te zetten, zodat RMN u snel kan informeren.

Verbetering gebruiksvriendelijkheid
De nieuwe versie van de app is op allerlei vlakken vernieuwd en extra beveiligd. Deze versie maakt gebruik van de nieuwste technieken en verschillende schermgroottes. Verder is in de app een aantal algemene verbeteringen doorgevoerd zoals meer overzichtelijke pagina’s voor inzameldagen, de maandkalender, en de afvalwegwijzer (wat hoort waar). In deze nieuwe versie vind u bovendien een handig overzicht van alle openbare boven- en ondergrondse verzamelcontainers voor o.a. glas, textiel en papier.

Op dit moment gebruiken al ruim 23.000 huishoudens onze handige app. Maakt u nog geen gebruik van onze app? Installeer deze dan nu op uw smartphone of tablet! U vindt de app in de App Store (iOS) en in Google Play (Android) door te zoeken op RMN-app.

Feestelijke slotmiddag AHN Zomerfestiva

Zaterdag 29 augustus was alweer de slotmiddag van het AHN-Zomerfestival 2020, waarbij inwoners zeven  aaneengesloten zaterdagen, genoten van een divers en recreatief activiteitenaanbod.

O.l.v. Ton Vermeulen en zijn Country Line Dance groep, werd het zaterdag weer een groot feest. Naast de heerlijke dans en muziek, werd er genoten van elkaars gezelschap en waagde menigeen zelfs een dansje.

Een mooie afsluiting van het AHN-zomerfestival, dat dit jaar voor de derde keer werd georganiseerd voor Nieuwegeiners onder elkaar!

Vanaf september gaat de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) weer van start met het gebruikelijke aanbod aan groepsactiviteiten. Wilt u hiervan op de hoogte blijven meld u dan aan voor de mailing of een programmaoverzicht. Dat kan per mail via het e-mailadres: begeleider@­hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch via 030-60 67 409, op werkdagen te bereiken tussen 10.00 uur en 12.30 uur.

Nieuwegeiner hoofdverdachte voor rellen in Kanaleneiland

De Nieuwegeiner die verdacht wordt van het opruien en aanzetten tot rellen in de wijk Kanaleneiland, zit nog steeds in beperking, zo laat zijn advocaat Christian van Dijk, op zijn website weten. De 21-jarige hoofdverdachte zou dat gedaan hebben op vrijdag 14 augustus jl. via zijn Snapchat account ‘Utrecht Nieuws’ met meer dan 24.000 volgers. Ruim 300 mensen kwamen op de oproep af. ‘Inhoudelijk kan nog niets over de zaak gedeeld worden’ aldus van Dijk.

Het was vrijdagavond 14 augustus jl. onrustig in de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Later in de week werd het ook onrustig in Ondiep, Hoograven en de wijk Overvecht. Op beelden die op sociale media rondgingen was te zien hoe ruiten van bushokjes sneuvelden en vuurwerkbommen worden afgestoken richting de politie.

Volgens het Openbaar Ministerie zou de Nieuwegeiner zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing en zou de oproep de aanzet zijn geweest voor de rellen in de Utrechtse wijken. De maximumstraf voor opruiing is vijf jaar. “Daarnaast gaat het openbaar ministerie de schade die is veroorzaakt ook verhalen bij daders, dan heb je dus een strafblad en een flinke rekening te betalen” aldus de politie.  Naast de man uit Nieuwegein zitten twee mannen uit Hilversum (22 en 26) vast. Er wordt niet uitgesloten dat er nog meer arrestaties volgen.

De advocaat van de 21-jarige hoofdverdachte laat in de media weten dat zijn client nog op school zit en binnenkort een herexamen moet doen. Hij ziet dan ook graag dat de rechter hem vrij laat en dat de hij naar huis mag vanwege zijn studie. De Nieuwegeiner woont nog thuis bij zijn ouders en heeft, volgens zijn advocaat, geen strafblad. Van Dijk noemt hem zelfs een ‘modelburger’. Aankomende donderdag doet de rechter uitspraak.

Het is niet bekend of de 21-jarige Nieuwegeiner ook zit achter de oproep om te komen rellen aan de Herenstraat in Nieuwegein. Die oproep werd in dezelfde week gedaan. De politie heeft deze zaak nog steeds in onderzoek.

Sportief dagboek

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein, nu voor De Digitale Stad Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘Het leek op papier een attractieve bekerloting met enkele pikante achtergronden. Gerrit Plomp was ooit trainer van FC De Bilt en moest nu met zijn huidige club Geinoord hier N aantreden tegen zijn vroegere vereniging. John Vink was ooit trainer bij Geinoord en zit deze middag bij de tegenpartij in de dug-out. Maar de praktijk pakte anders uit. FC De Bilt won vrij gemakkelijk met 3-0 en nam daarmee een belangrijke stap in de richting van groepswinst in deze bekerpoule waarin ook Bloemendaal en Pancratius zijn ingedeeld.

‘Eigenlijk was het bekerduel al bij rust beslist toen FC De Bilt via Guillermo Ooft op 2-0 kwam. Geinoord speelde toen al met tien man omdat scheidsrechter Gert van den Broek verdediger Mark de Koning met twee gele kaarten van het veld had gestuurd. Eerder had Jelle Vliek al voor de openingstreffer gezorgd. In de slotfase werd het zelfs nog 3-0, nu was Murat Soner de doelpuntenmaker via een vrije trap.’

‘Dus een tegenvaller voor het trainersduo Gerrit Plomp en Ramon Bongers die samen liefst zes seizoenen lang verantwoordelijk waren voor de begeleiding van FC De Bilt met twee kampioenschappen en promotie naar de tweede klasse als hoogtepunten. En uiteraard met een beter resultaat dit prestigeduel op Sportpark Weltevreden hadden willen afsluiten.’

Gerrit Plomp (foto) was zes jaar actief bij FC De Bilt, waartegen zijn huidige club Geinoord samen mer Ramon Bongers gisteren met 3-0 verloor. (foto Gerard van Vliet)

Jantine met de Pet: ‘Huishoudboekje niet goed in Nieuwegein!’

In Nieuwegein wonen veel inwoners die soms een pet dragen en soms meerdere petten. Soms is het een man, soms is het een vrouw of ………… is de inzender genderneutraal. Eén ding hebben ze altijd gemeen: ze houden van Nieuwegein en wonen graag in Nieuwegein. Deze keer Jantine die zich weer verbaasde over het huishoudboekje van de gemeente Nieuwegein.

Jantine met de Pet: ‘Komende week staat het huishoudboekje van de gemeente op de agenda van de gemeenteraad. Het nieuwe politieke seizoen begint dan weer en het ziet er niet best uit…… Als er niet flink wordt ingegrepen is er over twintig jaar een tekort van 15 miljoen per jaar.’

‘De belangrijkste oorzaak is volgens het college van B&W in Nieuwegein de leeftijd van de stad. Veel wijken in Nieuwegein zijn inmiddels bijna 50 jaar oud en zijn aan groot onderhoud toe. En blijkbaar heeft men zich de afgelopen decennia niet gerealiseerd dat dit eraan zat te komen. Hoe is het mogelijk, iedereen die een huis koopt, snapt dat er geld opzij gezet moet worden voor het onderhoud, maar in het Stadshuis, waar veel slimme jongens en meisjes werkzaam zijn heeft men niet jaarlijks berekend wat er nodig is om de kosten die ouderdom met zich meebrengt  te kunnen dragen. Of men heeft het wel berekend maar fijn weggestopt want Sinterklaas spelen is natuurlijk altijd leuker dan de hand op de knip houden.’

‘Nog geen tien jaar geleden is het megalomane Stadshuis neergezet, een prestige project waar de heren en dames bestuurders zich kunnen terugtrekken en besluiten nemen over fietspaden, geluidsdempende glasbakken en nieuwe bushokjes met een plantendak. En ondertussen raken we dus langzaam aan de bedelstaf. Zoals het er nu naar uitziet is er vanaf 2023 jaarlijks een tekort van € 1 miljoen. Lijkt mij allemaal geen reden voor een feestje. Ik vind het zelfs wat ongepast om een feestje te geven en de inwoners vervolgens te trakteren op belastingverhogingen. Thuis geef je ook geen feestje als je weet dat de wasmachine aan vervanging toe is.’

Jantine met de Pet.

Uw bijdrage
Heeft u ook een pet op of meerdere petten of helemaal geen pet op, maar zit u wel iets dwars of wilt u uw ongenoegen óf genoegen delen met onze lezers? Dat kan! Stuur uw verhaal naar onze redactie en Jan of Jantine of ………….. gaat ermee aan de slag. Wij spreken algehele anonimiteit af, daar is deze rubriek voor. Gegarandeerd!