‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: De tuinbladsnijder is een bijtje dat in Nieuwegein heel algemeen is  en dus al eerder getoond. Maar toen ik zo’n bladsnijdertje in mijn  tuin van bloem tot bloem zag vliegen, tussen de buien door, dacht ik:  “Zoiets fleurigs moet in de krant”. Ze poseerde zowaar even.  Bij deze.’

Udo: ‘Van bloem tot bloem vliegt. Niettemin wil het best even poseren voor een  foto, want wie wil er nu niet als bij in de krant komen. Bij deze dus, en  niet voor de eerste keer.’

Tips om een wespennest te verwijderen

Je hebt een wespennest achter in je tuin? In die boom? Of in de spouwmuur? Onder de dakgoot? Waar dan ook, je bent het zat met die wespen die continu om je heen zoemen en het op colaatje voorzien hebben of op de rand van je bord landen. Je zoontje is zelfs al eens gestoken! Zo gaat dat niet langer. Wij hebben tips voor je verzameld over hoe je een wespennest kunt verwijderen. Daaronder zit de gouden tip!

Tip 1
Stop de ingang van het wespennest dicht! Zelfs al bereik je ongeschonden het nest, dan kun je je opmaken voor een race richting de vijver – zo je die één hebt – want de wespen zullen dwars door het nest komen om de onverlaat die hun huis aanvalt eens goed te grazen te nemen!

Tip 2
Sla met een knuppel of een eind hout op het nest, met de bedoeling het zo te vernietigen. Ook dat zal worden beschouwd als een regelrechte oorlogsverklaring en wespen zijn niet van het onderhandelen, dus is het rennen geblazen.

Tip 3
Het wespennest trachten weg te spuiten met de tuinslang. Of beter nog: de hoge drukreiniger! Weet je eigenlijk wel hoeveel wespen er in een wespennest kunnen zitten? Tot wel 7000! En denk je echt dat je die allemaal weggespoten krijgt voordat ze zich met honderden tegelijk op jou storten?

Tip 4
Echt een briljant idee! De gasbrander erop zetten! Zo’n papieren nest, dat fikt als de hel! Ook hier geldt: je mag blij zijn als je het nest zonder kleerscheuren bereikt en voordat jij het nest in brand hebt, wordt je al aangevallen door honderden wespen. Ben je allergisch voor wespengif? Als je het nog niet bent, ben je het na die actie wél! En oh ja, terwijl jij op de vlucht bent, brandt het nest rustig verder en je garage, huis, schuur of boom ook!

Tip 5
Wespenpoeder strooien. In de bouwmarkt, zelfs de supermarkt of op internet zijn legio veelbelovende middeltjes te krijgen waarmee je wespennesten kunt aanpakken. Doe het ‘s nachts, want dan zijn (vrijwel) alle wespen in het nest. Raak het nest niet aan, want dan alarmeer je de wespen en komen ze kijken wat er aan de hand is. Verder moet je hopen dat het spul doet wat het belooft. Uit ervaring weten we dat dat bijna nooit het geval is: gifproducten voor particulieren zijn nooit erg sterk, om ongelukken te voorkomen.

Tip 6
Welke van bovenstaande tips je ook uit wilt proberen: zorg dat er niemand in de buurt is. Waarschuw ook de buren! En doe huisdieren naar binnen. Verder is het verstandig om altijd iemand stand-by te hebben. Om je naar het ziekenhuis brengen.

Overdreven?
Geenzins. Elk jaar komen er mensen in het ziekenhuis terecht na het uitproberen van bovenstaande tips. En ook overlijden er elk jaar 3 tot 5 mensen aan de gevolgen van een wespenaanval. Sla internet er maar op na!

De gouden tip!
Neem een ervaren wespenstrijder in de arm. Via Wespennest Verwijderen vind je gemakkelijk en snel een lokale bestrijder. Die is zo bij je en helpt je gegarandeerd, vlot én veilig van de wespen af. Dat is echt de beste tip die we je kunnen geven.

Nee! Geen mondkapjes in de wc!

De rioolspecialisten van Rioolprobleem Kwijt trokken onlangs aan de bel. Ze krijgen steeds meer te maken met verstopte afvoeren doordat mensen hun mondkapjes in de wc gooien. Nu is ontstoppen natuurlijk hun werk, maar ze beseffen donders goed dat het niet fijn is als je met een verstopte wc zit en dat het nog minder leuk is om geld kwijt te zijn aan een probleem dat je zelf hebt veroorzaakt uit onwetendheid!

Vochtige doekjes
Want dat is het natuurlijk. Mensen weten niet waar ze heen moeten met hun mondkapjes. Is het nou papier, is het plastic, is het restafval? Dan maar door de wc. Hetzelfde verhaal met vochtige doekjes. Heb jij al eens opgezocht waar die nou eigenlijk in moeten? Gaan ook vaak door het toilet! Want ja, het is kleiner dan een flinke dot wc-papier, dus moet kunnen toch?

Nee. Toiletpapier valt uit elkaar. Gooi maar eens wc-papier in een glas en roer er daarna doorheen met een lepel. Het valt helemaal uit elkaar. Vochtige doekjes niet. Die zijn niet van papier gemaakt . Ook vochtige doekjes vormen al langere tijd een probleem voor riolen én natuurlijk uiteindelijk voor de waterzuivering! Er moeten allemaal maatregelen genomen worden om die doekjes eruit te filteren en daardoor gaat – uiteindelijk – de prijs van waterzuivering en dus je glas water uit de kraan in prijs omhoog. Zo simpel is het.

Bij het restafval
Hetzelfde met mondkapjes. Ze zijn niet gemaakt van ‘toiletpapier’, dus ze horen ook niet in het toilet. Om maar even compleet te zijn: mondkapjes moeten bij het restafval. Dat zeggen wij hier niet, dat stelt het RIVM. Maakt niet uit van welk materiaal ze gemaakt zijn, of er nou plastic delen aan zitten, of ze met ventiel zijn of niet, maakt niet uit: bij het restafval.

Telefoon in de pot
De wc is voor urine, ontlasting en toiletpapier. En vooruit, voor je maaginhoud als dat eens onverhoopt nodig is. Verder nergens voor. Gooi je er toch andere dingen in en gaat het mis, dan kun je altijd een beroep doen op de professionals van Rioolprobleem Kwijt. Ze komen je graag helpen. Ook als per ongeluk je telefoon in het toilet is gevallen. De kinderen hebben geëxperimenteerd met speelgoed. De wc-borstel in de pot is geschoten of als een onverlaat de kattenbakvulling door de wc heeft gespoeld.

De rioolspecialisten zijn wat dat betreft in hun werk al de gekste dingen tegengekomen. Een ongelukje zit in een klein hoekje, weten zij ook. Ze ontstoppen jouw afvoer vervolgens met liefde.

Burendag gaat in aangepaste vorm door

De inschrijving voor de 15e editie van Burendag is in volle gang. Iedereen die zijn buren beter wil leren kennen, kunnen een burendagactiviteit aanmelden via www.burendag.nl. Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. Dit jaar valt Burendag op zaterdag 26 september en zal net iets anders dan anders gevierd worden, zo laat de organisatie weten: ‘We houden voldoende afstand en we vieren het op een veilige manier, voor de deur!’

Burendag is uitgegroeid tot een landelijk fenomeen dat in het teken staat van het vieren en bevorderen van contact tussen buren. Het is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Om je te ondersteunen bij het organiseren van meer activiteiten in de buurt heeft het Oranje Fonds het Betrokken Buurt Boekje gemaakt. Dit boekje kun je hier gratis downloaden. In het boekje vind je verschillende tips over bijvoorbeeld het opzetten van activiteiten, het betrekken van buurtbewoners, het regelen van financiën en nog veel meer.

Voorbeelden van activiteiten in Nieuwegein
In Nieuwegein zijn al enige activiteiten aangemeld. Zo wordt er zaterdag 26 september van 14.00 uur tot 16.00 uur een Burenthee gehouden op Fort Vreeswijk. Zal er aan de Rietzanger door de bewoners een gemeentetuin omgetoverd worden tot een bloementuin. Op de Citerlaan houden de bewoners een buurt BBQ en bouwen de bewoners aan de Ploegersweide een insectenhotel. Bewoners aan de Havezatedrift zullen op Burendag van 12.00 uur tot 16.00 uur gezellig samen de handen uit de mouwen steken om de straat op te vrolijken.

Aanmelden
Van 1 juli tot en met 16 augustus is het mogelijk een financiële bijdrage van het Oranje Fonds voor jullie Burendag activiteit aan te vragen. Lees voor je dat doet goed de richtlijnen voor organisaties en voor particulieren! Hierbij geldt wel: op = op. Dus wacht niet te lang met een aanvraag indienen. Aanmelden voor Burendag kan hier.

Ook leraar Anna van Rijn College genomineerd voor ‘Leraar van het Jaar’

In Nieuwegein zijn twee docenten genomineerd van de titel ‘Leraar van het Jaar 2021.’ Eerder lieten wij al weten dat juf Carola van Meteren een nominatie op zak heeft. Nu blijkt dat ook docent Roy Helmerhorst een nominatie op zak heeft, dit in de categorie Voortgezet Onderwijs.

Roy is docent aardrijkskunde op het Anna van Rijn College in Nieuwegein, en moet het opnemen tegen negen kandidaten elders in het land: Marco van den Barselaar (Vlietland College, Leiden), Hans Kok (A.Roland Holst College, Hilversum), Marjolein Mantelaars (Christelijk Lyceum, Delft), Matthijs Nicolai (Christelijk Lyceum, Apeldoorn), Valérie Ungerer (A.Roland Holst College, Hilversum), Ismail Aghzanay (Rotterdam Design College), Sieger Valks (Stichtse Vrije School, Zeist), Maaike Meijer (sg. Canisius, Tubbergen) en Erik van Haren (Elzendaalcollege, Boxmeer).

Roy is coördinator TTO bij Anna van Rijn College in Nieuwegein en de vloggende docent. Hij is ook de oprichter van een educatief YouTube kanaal op het gebied van het vak aardrijkskunde.

De twee Nieuwegeinse docenten gaan strijden om de titel Leraar van het Jaar 2021, georganiseerd door Jaarbeurs. De drie finalisten per sector worden bekendgemaakt tijdens de Big Improvement Day op 19 januari 2021 in het AFAS Theater in Leusden. De finale is op 30 januari tijdens de onderwijsvakbeurs NOT 2021 in Jaarbeurs, Utrecht. Dan wordt bekendgemaakt wie de Leraren van het Jaar 2021 zijn.

Verkiezing
De verkiezing is in 1999 het leven geroepen om het imago van leraren te verbeteren. De vier leraren van het jaar (po, so, vo en mbo) zijn na de verkiezing een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Zij krijgen een podium om met de rest van Nederland te delen waar ze als leraar voor staan, wat hun visie op de huidige ontwikkelingen in het onderwijs is en waar ze als ambassadeur voor gaan strijden.

Naleving coronamaatregelen

Vanaf 1 juli zijn de maatregelen tegen het coronavirus verder versoepeld. De komende tijd geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen de verspreiding van het corona- virus blijft houden. Als we allemaal ons gezond verstand blijven gebruiken, kunnen we ook de komende tijd stap- pen blijven zetten.

Naleving van die maatregelen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Ook u kunt daarmee helpen. Ziet u dat mensen of bedrijven zich niet aan de regels houden, spreek die daar dan op een vriendelijke manier op aan. U kunt ook indien nodig een melding doen via deze website. Of bel de gemeente op het telefoon- nummer 14 030.

Uw melding helpt ons om overzicht
te krijgen van de naleving van de maatregelen. We kunnen niet overal naartoe. Op basis van uw melding én de signalen van onze handhavers op straat, bezoeken we zo snel en zoveel mogelijk gemelde locaties. We spreken mensen erop aan als zij zich niet aan de coronamaatregelen houden.