Nee! Geen mondkapjes in de wc!

De rioolspecialisten van Rioolprobleem Kwijt trokken onlangs aan de bel. Ze krijgen steeds meer te maken met verstopte afvoeren doordat mensen hun mondkapjes in de wc gooien. Nu is ontstoppen natuurlijk hun werk, maar ze beseffen donders goed dat het niet fijn is als je met een verstopte wc zit en dat het nog minder leuk is om geld kwijt te zijn aan een probleem dat je zelf hebt veroorzaakt uit onwetendheid!

Vochtige doekjes
Want dat is het natuurlijk. Mensen weten niet waar ze heen moeten met hun mondkapjes. Is het nou papier, is het plastic, is het restafval? Dan maar door de wc. Hetzelfde verhaal met vochtige doekjes. Heb jij al eens opgezocht waar die nou eigenlijk in moeten? Gaan ook vaak door het toilet! Want ja, het is kleiner dan een flinke dot wc-papier, dus moet kunnen toch?

Nee. Toiletpapier valt uit elkaar. Gooi maar eens wc-papier in een glas en roer er daarna doorheen met een lepel. Het valt helemaal uit elkaar. Vochtige doekjes niet. Die zijn niet van papier gemaakt . Ook vochtige doekjes vormen al langere tijd een probleem voor riolen én natuurlijk uiteindelijk voor de waterzuivering! Er moeten allemaal maatregelen genomen worden om die doekjes eruit te filteren en daardoor gaat – uiteindelijk – de prijs van waterzuivering en dus je glas water uit de kraan in prijs omhoog. Zo simpel is het.

Bij het restafval
Hetzelfde met mondkapjes. Ze zijn niet gemaakt van ‘toiletpapier’, dus ze horen ook niet in het toilet. Om maar even compleet te zijn: mondkapjes moeten bij het restafval. Dat zeggen wij hier niet, dat stelt het RIVM. Maakt niet uit van welk materiaal ze gemaakt zijn, of er nou plastic delen aan zitten, of ze met ventiel zijn of niet, maakt niet uit: bij het restafval.

Telefoon in de pot
De wc is voor urine, ontlasting en toiletpapier. En vooruit, voor je maaginhoud als dat eens onverhoopt nodig is. Verder nergens voor. Gooi je er toch andere dingen in en gaat het mis, dan kun je altijd een beroep doen op de professionals van Rioolprobleem Kwijt. Ze komen je graag helpen. Ook als per ongeluk je telefoon in het toilet is gevallen. De kinderen hebben geëxperimenteerd met speelgoed. De wc-borstel in de pot is geschoten of als een onverlaat de kattenbakvulling door de wc heeft gespoeld.

De rioolspecialisten zijn wat dat betreft in hun werk al de gekste dingen tegengekomen. Een ongelukje zit in een klein hoekje, weten zij ook. Ze ontstoppen jouw afvoer vervolgens met liefde.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren