Nieuwegeinse wil een Herenboerderij in Nieuwegein e.o.

Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en (voor wie wil) heerlijk vlees en lekkere vleeswaren. En dat ‘gewoon’ van je eigen boerderij, verzorgd door je eigen boer. Herenboeren weten dat het kan, en hoe het voelt. Eline Hesse (29) uit Nieuwegein wil ook zo een boerderij in haar omgeving. Daarom heeft zij het initiatief genomen om een ‘Herenboerderij’ in Nieuwegein/Houten op te zetten. Inmiddels zijn er al 7 actief in Nederland. Reden om onze videograaf Jos van Vogelpoel en reporter Frans Evers eropaf te sturen. Natuurlijk op 1,5 meter afstand voor wijkhuis La Caza in Fokkesteeg.

Eline: ‘Als Herenboer pak je eigenlijk een stukje regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. Want van iets meer kennis van je dagelijkse eten, word je niet slechter toch? Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en ligt bij voorkeur dicht bij de woonplaats van de Herenboeren. Inmiddels hebben al 20 inwoners zich aangemeld. Het streven is om minstens 200 gezinnen te betrekken bij dit initiatief, zodat het rendabel is.’ Eline wil zo snel van start gaan en hoopt eind 2021 de Herenboerderij opgezet te hebben.

Behalve een plek waar eten wordt geproduceerd, is een Herenboerderij ook de plaats waar mensen samenkomen, ze elkaar en hun boer spreken en waar nieuwe vriendschappen en mooie initiatieven ontstaan. Recepten worden uitgewisseld, er worden inspirerende workshops en lezingen verzorgd, leuke kinderactiviteiten georganiseerd en rondleidingen gegeven. ‘We hebben een locatie op het oog tussen Nieuwegein en Houten, maar hebben deelnemers (minstens 200) en kartrekkers nodig om dit van droom een realiteit te maken’ zo laat Eline weten.

Herenboeren zijn ondernemend, want ze zijn gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. ‘Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag.’

Het zijn de leden die per huishouden (soms in delen) eenmalig 2.000 euro inleggen voor de oprichting en realisatie van hun boerderij. Als je besluit te stoppen, kun je dit geld onder bepaalde voorwaarden terugkrijgen. Kijk hier voor meer informatie.

Eline is geen onbekende. Zo heeft Eline een documentaire gemaakt, Petrol Dollars for a Different Engine (50′), over haar eigen zoektocht om haar vermogen, gekregen van haar vader die 35 jaar bij Shell werkte, duurzaam te herinvesteren. ‘Dit was een enorme strijd en gaf mij ook veel inzicht in wat er mis is in het financiële systeem. Sindsdien zet ik mij in voor echt duurzaam, en meer geëngageerde vorm van investeren’ aldus Eline. ‘Ik vind het belangrijk dat je je als belegger verbonden voelt met waar je in investeert. Een Herenboerderij is daar een mooi voorbeeld van.’

Nieuwegein ondertekent Schone Lucht Akkoord

12 gemeenten, waaronder de gemeente Nieuwegein en de provincie Groningen, committeren zich vanaf vandaag officieel aan de doelen van het Schone Lucht Akkoord (SLA). Daarmee staat de teller nu op 59 ondertekenaars die zich inzetten voor schonere lucht. Het doel is om in 2030 50% gezondheidswinst te hebben behaald door schonere lucht.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven verwelkomt de nieuwe ondertekenaars: “Schone lucht is van levensbelang. Hoe meer gemeenten en provincies zich aansluiten hoe beter, en hoe sneller we de gezondheidswinst realiseren. De deur van het Schone Lucht Akkoord staat daarom wijd open. Dus bij deze de oproep aan al die gemeenten die hun handtekeningen nog niet hebben gezet: doe dat alsnog!”

Woensdag 8 juli vond het bestuurlijke overleg plaats waar de nieuwe partijen, waaronder Nieuwegein, officieel toetreden. Staatssecretaris van Veldhoven geeft aan dat er een aantal gemeenten zijn die met de besluitvorming bezig zijn en zich nog zullen melden. “Ik snap heel goed dat er gemeenten zijn die in hun besluitvorming scherp willen hebben waar ze zich precies aan committeren. Gemeenten en provincies bepalen grotendeels zelf met welke extra maatregelen ze de doelen gaan halen. Er is kennis, ondersteuning en budget voor maatwerk en pilots. Vrijblijvend is het Schone Lucht Akkoord niet. De gezondheidswinst moet worden gehaald. En daar zit ook alle energie: die gezondheidswinst vinden we met z’n allen even belangrijk.”

In het Schone Lucht Akkoord inventariseren het Rijk, provincies en gemeenten acties en maatregelen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren, met het doel gezondheidswinst door schonere lucht voor alle Nederlanders te realiseren. Ook is er specifieke aandacht voor de groepen ‘hoogblootgestelden’ en de ‘hooggevoeligen’, mensen met luchtwegaandoeningen. Kennis en expertise wordt gedeeld samen met onder meer het RIVM, TNO, GGD’s en het Longfonds.

Het college heeft op 19 mei ingestemd met deze brief die is ondertekend door burgemeester Frans Backhuijs en gemeentesecretaris Ellie Liebregts. Deze brief is eind juni aan de stuurgroep verstuurd. Het ondertekeningsmoment wordt waarschijnlijk in november gepland. Wethouder Marieke Schouten gaat het akkoord dan officieel ondertekenen. Dit vanwege de Coronacrisis.

One Media gaat adverteerders betaalbaar adviseren

Het is misschien verrassend, maar ook tijdens de Corona-crisis van 2020 worden ook gewoon nog bedrijven gestart. Het kersverse mediabedrijf One Media uit Amsterdam is zo’n voorbeeld. De media consultants willen met hun unieke 360 graden aanpak adverteerders bedienen met hun ervaren creatieven, marketing- en mediastrategen, om zo ieder merk – groot of klein – van gedegen media-advies te voorzien.

De grote adverteerders uiteraard uitgezonderd, weet niet iedere adverteerder welke media zijn in te zetten. Men denkt dat radio of televisie reclame een dure aangelegenheid is, terwijl dit al voor enkele honderden euro’s kan. Voor de media strategie wordt vervolgens een kennis ingeschakeld ‘die wel eens op de radio heeft geadverteerd’. Niet echt een goede strategie, zo denkt men, vandaar dat men is gestart met de nieuwe website OneMedia.nl, zodat goede reclame voor iedere adverteerder (groot of klein) bereikbaar is.

Online en offline marketing werkzaamheden
Voor online marketing werkzaamheden is er overigens een duidelijke trend zichtbaar dat steeds meer diensten door bedrijven en instellingen zelf wordt gedaan, mede dankzij slimme SaaS (software as a service) marketingtools. De markt voor offline marketing werkzaamheden, zoals radio-, televisie en billboard-reclame is echter veel meer versnipperd, en hiervoor bestaan voor adverteerders dan logischerwijs ook geen 100% effectieve tools die je met enkele muisklikken kunt activeren.

Volgens de mediaspecialisten van OneMedia.nl richten sommige grote adviesbureaus zich op de grote vissen, adverteerders met een media budget van meer dan € 75.000. Merken met een media-budget van € 10.000 tot € 50.000 vallen dan al snel tussen wal en schip. Daarom positioneert One Media zich als een sympathiek full service media adviesbedrijf voor kleine adverteerders.

Bewezen reclame formats
Strategy lead bij One Media is Olivier van Dam, en volgens hem is de manier van denken bij ‘zijn’ nieuwe bureau anders, waardoor men aanzienlijk goedkoper kan werken. Van Dam: “Grote merken willen heel graag iedere keer nieuws dat op een grote wijze wordt gebracht. Dat is mooi, maar ook duur. Wij werken alleen met bewezen effectieve en betaalbare reclame formats. We vinden het wiel dus niet uit, maar kiezen steeds het juiste vliegwiel waarvan we weten dat deze zorgt voor een omzetstijging.”

Dat reclame maken telkens opnieuw moet worden uitgevonden door merken, vindt Van Dam maar bijzonder: “Niet zelden kunnen wij een boodschap verpakken in een radiocommercial van slechts 5 seconden. Aangezien vele radiocommercials nog standaard 20 seconden worden gemaakt, kunnen wij alleen hierom al effectiever zijn met een directe besparing van 75% in reclame budget. Bovendien werken 5 seconden in mijn beleving veel beter dan die slepende 20 seconden commercials, in mijn optiek. Dit is nog maar één simpel voorbeeld van een slimmere mediastrategie voor kleine adverteerders.”

Betaalbaar adverteren via One Media
Betaalbaar, snel en effectief adverteren. Dat is de strategie van One Media. Wie als bedrijf daarin geïnteresseerd is geraakt en ook een betaalbaar mediaplan wil, kan een gratis kennismakingsgesprek van 20 minuten plannen via 020 – 210 1770.

€ 600.000,- van de provincie voor ondergronds brengen hoogspanningsleiding in Nieuwegein

De provincie Utrecht draagt in totaal 3 miljoen euro bij aan het ondergronds aanbrengen (verkabeling) van hoogspanningsleidingen in de gemeenten Veenendaal en Nieuwegein. Verkabeling heeft een positief effect op de gezondheid, veiligheid, duurzaamheid en de kwaliteit van de leefomgeving. Daarnaast is er (her)ontwikkeling mogelijk op de grond waarboven de hoogspanningsleidingen hingen, zoals woningbouw.

De gemeente Veenendaal ontvangt van de provincie ca. € 2,4 miljoen voor de ruim vijf kilometer verkabeling. Onder de hangende kabels liggen woningen, bedrijven en voorzieningen, waaronder sportvelden. Nieuwegein krijgt ca. € 0,6 miljoen, specifiek voor de verlenging onder het Amsterdam-Rijnkanaal, waar een aantal woningen en woonboten recht onder de bovengrondse hoogspanningsleiding ligt. Door de hoogspanningsleidingen ondergronds aan te leggen, ontstaat er ruimte voor de bouw van ongeveer 120 woningen. Hierdoor kan de wijk Blokhoeve in Nieuwegein eindelijk afgebouwd worden. Het Rijk neemt ca 80% van de aanlegkosten van Tennet voor haar rekening.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Het is goed om te zien dat, dankzij de financiële bijdragen van het Rijk, de gemeenten en de provincie, de hoogspanningsleidingen ondergronds aangelegd kunnen worden. Dit komt de gezondheid en veiligheid van onze inwoners ten goede.”

Op korte termijn sluit de gemeente Veenendaal een realisatieovereenkomst van vier jaar met TenneT. Nieuwegein volgt een jaar later. Aanleiding is de, per 1 januari 2019, in werking getreden Wet VET (Voortgang Energie Transitie). Deze wet maakt het mogelijk om op verzoek van een gemeente bestaande hoogspanningsverbindingen in stedelijke gebieden onder de grond aan te brengen.

Ervaart u wateroverlast na een zware regenbui? Deel uw ervaringen met de gemeente

Heeft u bij de laatste zware regenbui in de avond en nacht van 17 juni overlast gehad? Dan vraagt de gemeente Nieuwegein uw ervaringen met haar te delen. Juist door de informatie van de inwoners te bundelen zoekt de gemeente naar mogelijkheden om de overlast in de toekomst te beperken.

Aanleiding
Vorige maand in de avond en nacht van 17 juni jl. hebben zware regenbuien geleid tot wateroverlast in de zuidelijke en westelijke provincies. Ook in Nieuwegein stonden straten blank en op sommige plaatsen liep het water de kelders in. U kunt uw ervaring met de gemeente delen door deze online enquête in te vullen.

De gemeente Nieuwegein: ‘Wij hoort graag wat deze bui voor de bewoners heeft betekent. De komende periode verzamelen we met deze enquête informatie over de wateroverlast, zodat we dit mee kunnen nemen in onze werkzaamheden.’ De vragenlijst kan tot en met maandag 3 augustus worden ingevuld.

Het klimaat verandert. Ook Nieuwegein krijgt steeds vaker te maken met heftigere regenbuien, langere droge periodes, meer en hetere zomerse dagen en nachten. Om de stad hierop voor te bereiden en klimaatbestendig in te richten heeft de gemeente een visie opgesteld en een uitvoeringsprogramma.

Hoogheemraadschap gaat wrak verwijderen

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) laat onze redactie weten binnenkort een vaartuig te verwijderen die vast is gelegd nabij Doorslag 1 in Nieuwegein. Het vaartuig levert gevaar en hinder op voor het scheepvaartverkeer in De Doorslag. Het dagelijks bestuur van HDSR heeft daarom besloten dat dit vaartuig met ingang van heden onder de Wrakkenwet is geplaatst.

Ingevolge de Wrakkenwet is het vanaf heden ieder verboden het vaartuig (zie foto hieronder) te betreden of hiervan zaken te verwijderen zonder vergunning van de Dijkgraaf en Hoogheemraden.

Het aan de kering vastgeraakte vaartuig zal op of na donderdag 23 juli 2020 worden opgeruimd. De kosten voor de opruiming worden verhaald op degene. die volgens de wet daarvoor aansprakelijk is. Belanghebbenden dienen zich zo spoedig mogelijk, te melden bij het waterschap. Dat kan telefonisch op: 030-6345700.

We schreven eerder over zogenaamde ‘weesboten’. Dat kunt u hier lezen.

Het vaartuig nabij Doorslag 1

Juf Carola genomineerd voor ‘Leraar van het Jaar 2021’

Juf Carola van Meteren is genomineerd voor ‘Leraar van het Jaar 2021.’ Carola geeft les aan de onderbouw groep 1 en 2 op de Montessorischool De Vleugel aan het Mozartplantsoen in Nieuwegein. Carola is samen met tien collega’s genomineerd in de categorie Primair Onderwijs. Naast deze categorie wordt er ook gestreden om de titel in het Speciaal Onderwijs, Voorgezet Onderwijs en het MBO. Het is de 21ste keer dat deze verkiezing wordt gehouden.

Per sector zijn tien leraren geselecteerd. Zij gaan strijden om de titel Leraar van het Jaar 2021, georganiseerd door Jaarbeurs. De drie finalisten per sector worden bekendgemaakt tijdens de Big Improvement Day op 19 januari 2021 in het AFAS Theater in Leusden. De finale is op 30 januari tijdens de onderwijsvakbeurs NOT 2021 in Jaarbeurs, Utrecht. Dan wordt bekendgemaakt wie de Leraren van het Jaar 2021 zijn.

Juf Carola moet het opnemen tegen: Angela Esajas (Driemaster, Almere), Rob van Dael (de Zonnewijzer, Herten), Lars Levering (Roelof Venemaschool, Amstelveen), Linda Mansveld (CBS de Brug, Woerden), Tom van de Camp (de Fonkeling, Berghem), Dafne Smits (OBS De Waerdenburght, Hedel), Annieke Otten-Zantinge (Kindcentrum de Bron, Zwijndrecht), Cherelle Bouwen (De Spoorzoeker, Delft) en Saskia Holtslag (Kaleidoscoop, Schiedam).

Verkiezing
De verkiezing is in 1999 het leven geroepen om het imago van leraren te verbeteren. De vier leraren van het jaar (po, so, vo en mbo) zijn na de verkiezing een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Zij krijgen een podium om met de rest van Nederland te delen waar ze als leraar voor staan, wat hun visie op de huidige ontwikkelingen in het onderwijs is en waar ze als ambassadeur voor gaan strijden.

Reactie Juf Carola
‘Vanaf vandaag behoor ik tot één van de tien genomineerden voor de landelijke verkiezing ‘Leraar van het Jaar 2021’ Whoop whoop! Uit meer dan 300 inzendingen overigens! Na oktober worden er dan drie van deze tien uitgekozen door een beroeps- en vakjury. Vervolgens wordt de ‘Leraar van het Jaar’ gekozen. Dit gebeurt in januari 2021 op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT). Als ik nu toch zover gekomen ben…. Laat ik er dan maar voor gaan.’

In Nieuwegein zijn twee docenten genomineerd van de titel ‘Leraar van het Jaar 2021.’ Nu blijkt dat ook docent Roy Helmerhorst van het Anna van Rijn College in Nieuwegein een nominatie op zak heeft, dit in de categorie Voortgezet Onderwijs.

Samen bouwen aan een levendige en duurzame binnenstad

Het is niet te missen: de verdere vernieuwing van Nieuwegein City is nu écht van start. In het Stationsgebied wordt volop gewerkt en na de zomer gaat ook op andere plekken de schop in de grond. Voor de Doorslagzone ligt er een Voorlopig Ontwerp en voor de nieuwbouw op plek van ‘De Pionier’, het rode gebouw aan de Zadelstede, worden de eerste voorzichtige schetsoefeningen gedaan door Mitros. Samen met bewoners, ondernemers, belangenorganisaties, partners en projectontwikkelaars geven we Nieuwegein een aantrekkelijke, levendige, groene en duurzame binnenstad.

Werken aan wonen
De druk op de woningmarkt is onverminderd hoog. Hierdoor is het voor veel Nieuwegeiners nog steeds erg lastig om een geschikte woning te vinden. Daarom wil de gemeente de komende tien jaar ruim 5.000 woningen bijbouwen in Nieuwegein. Tussen de 1.600 en 2.000 daarvan komen in City, de binnenstad. Zo zijn er plannen voor 450 nieuwe woningen in het Stationsgebied en in de Doorslagzone voor 452 woningen, en begint Blauwhoed in oktober aan de bouw van een appartementencomplex met 48 koopwoningen tussen de Herenstraat en de Noordstedeweg. Met deze extra woningen bouwen we aan de toekomst van onze stad en van winkelcentrum Cityplaza.

Woningbouw aan de Doorslag: online vanaf vrijdag 10 juli
oor het gebied voor het Stadshuis, aan het water van de Doorslag, heeft architectenbureau Rijnboutt in opdracht van ontwikkelaars NEOO / Koopmans een plan uitgewerkt. Met 452 woningen, verdeeld over vier gebouwen. Onder andere kwalitatief goede betaalbare huurwoningen die bereikbaar zijn én blijven voor mensen met een middeninkomen. In totaal gaat het, naast vrije sector huur- en koopwoningen, om 94 sociale huurwoningen en 145 middenhuur woningen. Woningen waarvan er relatief weinig zijn in Nieuwegein. In de plannen zijn twee plekken voor cafés of restaurants en veel ruimte voor groen op binnen- en daktuinen opgenomen. Rijnboutt heeft van de gemeente Nieuwegein criteria meegekregen op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, klimaatadaptie en biodiversiteit.

Online
Inmiddels is het Voorlopig Ontwerp (VO) voor de Doorslagzone af. Normaal gesproken organiseren ontwikkelaars dan een bijeenkomst om omwonenden en geïnteresseerden meer te vertellen over de inhoud van het VO. Door het coronavirus zijn de ontwikkelaars en gemeente overeengekomen om alle beschikbare informatie online te zetten. Op deze website vindt u een presentatiefilmpje, een animatie en meer achtergrondinformatie over de plannen voor het gebied.

Reageren op de plannen?
Op ikbennieuwegein.nl is ook een reactieformulier te vinden. Als u dit voor 26 juli invult en verstuurt, komt uw reactie op het VO Doorslagzone bij de ontwikkelaars. Zij kijken of deze meegenomen kan worden in het Definitief Ontwerp. De officiële procedures voor een omgevingsvergunning en het bestemmingsplan volgen na de zomer.

Interesse in een woning in de Doorslagzone?
Start van de bouw wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2021. De eerste woningen worden waarschijnlijk in 2024 opgeleverd. Het duurt dus nog een paar jaar voordat de eerste huurwoningen in de verhuur gaan. Geïnteresseerd in een koopwoning? Neem dan contact op met NEOO via info@neoo.nl